Саво: Уз Партизан док сам жив, знам шта ме чека!

Милошевић у Хумској: Сер Алекс ме усмерио к послу. . . Титула? Нема притиска! Нови шеф стручног штаба фудбалера Партизана, Саво Милошевић, је на представљању у Хумској 1 рекао да не постоји резултатски притисак када је у питању титула.  Нови тренер Партизана Саво Милошевић каже да је спреман на све изазове, али захтева време и стрпљење. О сукобу са садашњом управом: "Увек сам био за демократију, ми се не мрзимо ако не мислимо исто".

Фудбал 28.03.2019 | 13:30
Саво: Уз Партизан док сам жив, знам шта ме чека!
Он се на конференцији за медије нашао у друштву председника ФК Партизан Милорада Вучелића, са којим је, не тако давно, долазио у сукобе на Скупштини ФК Партизан.

“Ја сам у животу имао и имам људе са којима се размимоилазим у политичким размишљањима, имам и људе са којима се размимоилазим професионално, приватно... Овде немам непријатеље, ако се не слажем са неким, не значи да неке људе мрзим или да они мене мрзе. Ја сам се борио за демократију у овој држави“, рекао је Милошевић.

Потом је објаснио како је кориговао одлуку од пре неколико година, када је изјавио да не жели да се бави тренерским послом.

“Техничка група УЕФА, чији сам био члан, и човек који се налази на челу те групе – сер Алекс Фергусон, су ме усмеравали ка тренерском послу. Одлуку сам променио пре четири, пет година, а коначну одлуку о томе да желим да се бавим овим послом пре три. Имао сам понуде за разне функције, али се за ово спремам дуги низ година. Минус ми је занатски део посла, али савршено знам где долазим“, додао је Милошевић.

Он је истакао да је битно да сви у Партизану и око Партизана буду реални.

“Морамо да признамо да је тешко. То што нас чека није лако. Ја ћу урадити све да променимо неке ствари. Жеља нам је да вратимо Партизан где припада. Психолошки је велики проблем... Проблем је и то што у наредних седам дана имамо три утакмице“, рекао је Милошевић.

Затим су се и Милошевић и Вучелић сагласили да “не постоји резултатски притисак када је у питању титула“.

Партизан има ТРЕЋЕГ шефа стручног штаба првог тима у текућој сезони. Почео је Мирослав Ђукић, наставио Зоран Бата Мирковић (у међувремену је вршилац дужности био Жарко Лазетић), а нови шеф стручног штаба је Саво Милошевић, некадашњи фудбалер и кандидат за председника клуба, који нема ниједан дан тренерског стажа (не рачунајући што је једно време био помоћник у стручном штабу црногорске репрезентације).

Долазак или боље рећи повратак Милошевића у свој Партизан изазвао је велику пажњу медија. Приметили су они који дуже прате београдски клуб да таква гужва у пресс сали није била ни кад је за тренера промовисан легедарни Лотар Матеус. 

"Морам да признам да оволико медија нисам одавно видео на једном месту и хвала на томе. Немам трему, никад је нисам ни имао, ваљда је то нека босанска трврдоглавост. У међувремену сам испраксовао у сарадњи са медијима", рекао је Милошевић на почетку представљања.

Милошевић је дошао на конференцију у пратњи председника клуба Милорада Вучелића, са којим је до пре три године био велики противник. Када је обелодањено да ће Милошевић бити нови тренер црно-белих, многи су се питали - како је могуће да су се садашња управа и Милошевић договорили, а били су "ратној нози" на чувеној Скупштини ФК Партизан маја 2016. године када се некадашњи фудбалер црно-белих ставио на страну кандидат "опозиције" Ненада Бјековића.

Стисак руке Вучелића и Милошевића, осмех и позирање за фоторепортере. Неспоразуми су, изгледа, изглађени. 

Управо је та епизода од пре три године било прво питање на конференцији за медије.

"Ја сам у животу имао и имам људе у окружењу са којима се политички размимоилазим. Такође и у професији имам људе са којима се размимоилазим у мишљењима, а тако је и приватно. Овде сада немам непријатеља. То што се у неким ситуацијама не слажем са неким људима, то не значи да се мрзимо - ја њих не мрзим, нити они мене мрзе. Ја сам се увек борио за демократију у овој држави и мислим да је то потребно у већој мери овом народу", гласио је одговор некадашњег нападача Партизана и државног тима, који је потписао уговор на годину дана (плус ова два месеца колико је остало до краја сезоне), уз опцију продужетка.

Вучелић је претходно о Милошевићу употребио само лепе речи.

"Он је истинска, права легенда Партизана. На основу разговора које смо водили са Савом дошли смо до закључка и пуног смо уверења да играчи Патизана и ФК Партизан иде у праве руке. Толико дуги боравак у фудбалу, толико знања и лиценци, говоре да је заслужио наше поверење, а ја изражавам задовољство што је без икаквих услова, предуслова, додатних питања у вези са уговором, стао чврсто на становиште да ће да одговори на захтев Партизана, на могућност да води тим и ми смо веома срећни", рекао је Вучелић.

Милошевић је променио мишљење што се тиче новог позива, новог посла у животу. Својевремено је говорио да му не пада на памет да се бави тренерским послом. Али, предомислио се. 

"Та прича се променила од пре четири године, од када сам почео да радим у Комисија УЕФА која се бави анализом европског фудбала, када сам радио са многим стручњацима. Директно сам анализирао многе утакмице и директно сам то радио за УЕФА. Председник те комисије је био Алекс Фергусон и и он је био један од многих људи који су ми говорили да треба да размислим о томе да се усмерим ка томе да будем тренер. Уписао сам се на профи лиценцу у ФСС, хтео сам добро да се припремим за тренерски посао", рекао је Милошевић и додао:

"Имао сам разне понуде за друге функције, али људи око мене су знали да се сам се определио за ово (тренерски посао). Ја се на ово спремам већ дужи низ година".

Милошевић је свестан да му уопште неће бити лако у Партизану и зна шта му недостаје.

"Мој минус је тај занатски део, али велики плус ми је то што сам радио разне послове, имао разна друга задужења у фудбалу, који ми омогућавају да савршено сагледам слику. Знам где долазим и са којим се проблемима суочавам. Јако је битно за мене и за све нас у Партизану да будемо реални и да реално сагледамо слику. У тешкој смо ситуацији и неће нам уопште бити лако. Ја ћу урадити све да те препреке и проблеме савладавамо. Неке ствари ћемо моћи брзо, за неке ствари ће нам бити потребно време", каже он.

Милошевић је истакао да је дошао у свој клуб. Односно, да никада из њега није ни одлазио.

"Желим да се захвалим свима у клубу на поверењу, што сам добио прилику да радим у једном од највећих клубова не само у региону, већ и у Европи. Ја сам увек и био уз Партизан. Када сам са 16 година дошао у клуб, никада из њега нисам отишао, нити ће се то икада десити док будем жив. Емотивно и животно ја сам судбински везан за овај клуб и то што ћу бити у прилици да директно радим за Партизан је част и привилегија и огромна одговорност баш због те огромне љубави коју имам за овај клуб. Осећам се феноменално, али знам са чим се суочавам. Имам огромну вољу и енергију да пробамо да променимо ствари", истиче нови тренер Партизана.

Један од главних разлога зашто је дошао у Партизан баш сад јесте летњи прелазни рок:

"Размишљао сам да ли је сада прави моменат да дођем на место тренера или да сачекам јун, што би било некако природније. Али, једна од најбитних ставки због које сам се определио да сада прихватим јесте управо то време до јуна, јер ћу имати два месеца да сагледам ситуацију у екипи, да реално проценимо шта је то што имамо, а шта нам треба. Овај период је добар баш зато. Да сам дошао у јуну имао бих мање простора за маневар, није само ствар довести појачање, већ и да га уклопиш у екипу. Овако имамо времена да то урадимо мало темељније и да буде непогрешиво, да људе које доведемо буду прави, јер немамо простора за грешке".

Упитан какав фудбал воли и какав Партизан замишља, одговорио је да то што је он играо нападача нема везе са тим какав ће фудбал форсирати.

"У данашњем фудбалу нема одбрамбених и офанзивних тренера. Модерни фудбал захтева једнак приступ свим задацима у игри. Морате да имате знање о томе како да организујете екипу дефанзивно, како да је нападате. То сам имао прилику напољу да научим радећи са стручњацима. Фудбал који сам ја играо нема везе са данашњим фудбалом. Кад бих форсирао то и тако ћелео, онда бих могао да водим мој Пролетер у лиги Републике Српске".

Додао је да Партизан традиционално негује нападачки фудбал, али и да у лиги Србије силом прилика тако игра, јер се противници повуку, дозволе црно-белима већи посед.

"Ми ћемо покушати да на дате околности и дешавања на терену реагујемо на прави начин. Да пробамо да организујемо игру која ће изненадити противнике. Да ли ће игра бити и у којој мери нападачка, то је мање битно. Можете да играте са три шпица, а да играте дефанзивно. Систем игре је само на почетку утакмице, а он се толико пута промени током 90 минута... Најбољи су они тренери који из сваког играча извуку максимум, и појединачно и колективно". 

Како му изгледа Партизан?

"Ова екипа је у последњих годину дана играла топло-хладно. У неким утакмицама деловала је доста добро, у самим дербијима, Партизан је изгледао чак и одлично у одређеним сегментима. Али, опет, у доста ситуација се нису снашли са противницима који објективно имају мањи квалитет. Те осцилације мени доста говоре", одговорио је Милошевић.

Каже и да не зна какво је реално психо-физичко стање у екипи.

"Претпоставка је да је екипа у психички великом проблему, на чему морамо да инсистирамо у наредном периоду. Једина ствар која ми је мало проблематична је то што имамо три утакмице у наредних 7 дана. То нам прави мањи проблем, нећемо имати времена и простора да припремимо екипу како бисмо хтели. Неке одлуке мораћемо да донесемо брзо. Питање је и колико треба да их оптеретимо, јер ми ћемо бити трећи стручни штаб и ако дођемо са пет нових захтева то ће изазвати нову конфузију код играча и морамо да будемо опрезни".

На питање какав је циљ пред њега постављен, Вучелић се умешао рекавши да "Милошевић нема резултатски притисак".

Милошевић се надовезао: 

"Немамо резултатски притисак кад је реч о титули. Али, ја знам где сам дошао, Партизан увек тражи победе. Из клуба нису инсистирали бар кад је реч о овој сезони, а нису ни морали. Од Партизана се очекује да побеђује, а мој карактер је такав да ни сина нисам пустио на фудбалу кад је имао 8 година. Мој карактер је победнички, али треба најпре да сагледам ствари и приоритете изласка из кризе. Ја немам чаробни штапић, у фудбалу мора да постоји стратегија, пут и време неопходно да се неке свари среде. Фудбал није наука, нема гаранција... Живи смо још у купу, имамо највише амбиције, али морамо да размишљамо такмичарски у оба такмичења, на свим утакмицама, али и да се припремимо за јун, који треба да представља нови почетак".

Има ли жеље за противника у полуфиналу Купа Србије?

"Не, немам, свеједно ми је. Ако хоћемо куп, морамо да победимо и у полуфиналу и у финалу", одговорио је Саво Милошевић.

Милошевићу је било и постављено питање о глуми, јер се недавно опробао у позоришту.

"Познато је да сам заљубљеник у позориште, а то ми је само била жеља, нека врста животне анегдоте. Ја сам у томе апсолутни аматер Једино у фудбалу желим и могу да будем професионалац".

САРАДНИЦИ:

МИЛАН ЂУРИЧИЋ-ЂУМИ, који је у више наврата био тренер Војводне, Радничког из Ниша. 

"Један је од најбољих зналаца фудбалске игре на овом простору, написао је многе програме за млађе селекције, знамо се из ФСС, имам огромно поверење у њега. Његово искуство ће ми бити потребно у овом послу".

НЕНАД ЦВЕТКОВИЋ - "Он је најјачи аналитичар, не само код нас него и у Европи. Са њим са радио анализе за УЕФА".

МАРКО СТОЈАНОВИЋ - "Знате га из А репрезентације Србије и тамо сарађујемо већ 5 година. Част и задовољство ми је што је пристао да ради у Партизану. Он је пре свега научник, па све друго. Разговарао сам са људима о клубу о њему и његовим програмима, не само што се тиче кондиције, већ да се његов програм свеобухватно примени на цео клуб, Омладинску школу, Телеоптик".

СЕРГЕЈ ОСТОЈИЋ - "Један је од наших највећих стручњака када је реч о физичкој кондицији".

Остатак стручног штаба ће бити накнадно јасније дефинисан, неки ће остати, додао је Милошевић.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мркс

31.03.2019 20:11

Немој да се правдас ми знамо како то функсионисе ви сте багра до сад сам био уз партизан 40 год ви сте нас отерали да навијамо за стране клубове ако вам мало додјите дацу вам багро хостаплерска.

ОДГОВОРИТЕ