Скандал у Паризу: Уклоњене слике

Слике Владимира Величковића и Биљане Вилимон, које су постављене у Културном центру Србије у Паризу поводом обиљежавања двадесетодгодишњице НАТО бомбардовања на СРЈ, а које су, како је објављено, скинуте због посјете официра НАТО, враћене су на зидове изложбеног простора.  

Свијет 27.03.2019 | 19:44
Скандал у Паризу: Уклоњене слике
То је Тањугу потврдила координатор за односе са медијима КЦ Србије у Паризу Наташа Пејин, која каже да је цијела изложба “Србија 1999. године – 20 година послије – док су падале бомбе” враћена, као што је било и на отварању 23. марта.

– Дошла сам на посао данас, као и сваки дан, у 11.30 часова, цијела изложба је враћена као што је и било на отварању 23. Марта – рекла је Пејин која је у уторак на свом Фејсбук профилу написала, а што су данас пренијели готово сви медији у Србији, да је поставка изложбе поводом 20 година од почетка НАТО бомбардовања уклоњена по наредби директора КЦ Србије у Паризу Радослава Павловића због посете официра НАТО.

Пејин каже да су слике на платнима Биљане Вилимон биле уроловане, тако да их је требало само спустити назад, а да је исти случај и са документарним материјалом са фотографијама бомбардовања.

Додала је да слика Владимира Величковића у приземљу галерије није била склоњена, јер је огромна и претешка, као и да су каталози изложбе враћени у галерију.

– Нисам присуствовала одмотавању слика Б. Вилимон и не знам ко их је вратио. Сада је све на свом мјесту и тако ће бити до 12. априла. Овдје, осим директора и мене нема других запослених, тако да вјерујем да је он то урадио, али то треба са њим провјерити – навела је Пејин.

Демантовала је наводе да је добила отказ због објаве о уклањању изложбе на Фејсбуку, као и да је поднијела оставку, наводећи да је у медијима било погрешних интерпретација њене објаве.

Како је објаснила, њен уговор са Центром иначе истиче 31. марта и неће бити продужен што је, каже Пејин, одлучено прије ”афере” са изложбом.

Министарство иностраних послова Србије је раније данас затражило хитан одговор од амбасаде Србије у Паризу о догађајима везаним за уклањање изложбе у КЦ Србије у Паризу. 

– Не знамо још шта се десило, тражили смо изјашњење из Париза. Не можемо да арбитрирамо одавде – рекао је генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић за Тањуг, реагујући на вијест да је изложба уклоњена како “официрима Нато не би било непријатно” на пријему који је требало да буде организован 26. у Културном центру.

Иначе, Пејин је на Фејсбуку написала да јој је Павловић пренио да је налог да се уклоне слике Величковића и Вилимон стигао из наше амбасаде у Паризу. Није, међутим, још званично утврђено ко је наложио да се поставка уклони и који су разлози за то.

Пејин је написала да је у уторак, по доласку на посао, затекла празне зидове и да се срела са Павловићем, који је појаснио да ће у Центру бити одржан пријем и да је, наводно, из српске амбасаде добио налог да се слике скину.

– Рекла сам му: Ви, Лале Павловићу учествујете у страшној срамоти и понижењу Србије и српских жртава и треба да вас је срамота. Одбијам да учествујем у овоме, а што се коктела тиче, у оваквим условима, ни чашу хладне воде нећу изнијети никоме. Отишао је без ријечи – написала је Пејин.

Како она тврди, пред почетак коктела из галерије су уклоњени и сви каталози о изложби.

– Одбила сам да на било који начин учествујем у тој срамоти у Српском културном центру гдје се понижава Србија, умјетници који излажу и жртве бомбардовања 1999, а да као врхунац понижења то сами Срби организију! Напустила сам канцеларију пре доласка званица”, написала је Пејин.

Сликарка Биљана Вилимон рекла је за “Блиц” да је о уклањању поставке нико званично није обавијестио и да је сазнала посредно.

– Све то показује да смо потпуно без самопоштовања. Не знам да ли је идеја била да се поштеде они који су учествовали у бомбардовању, а ми што смо га преживјели, нема ни везе. Све ми то изгледа потпуно сумануто. Уосталом, не знам шта има да се крије јер се нама бомбардовање десило – рекла је Вилимон. Појаснила је да је власник поставке Историјски музеј Србије, у коме је била изложена прошле године, са идејом да гостује по Европи и свету и да се јавност упозна са дешавањима током бомбардовања 1999.године.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

реално стање

27.03.2019 18:54

Све је то у реду. Све информације о радијацији у Србији у вези нато бомбардовања се скривају и нико не смије да их објави иако су од великевазности за становниство. Исто тако је то табу тема у БиХ. Зивимо под патронатом и информационом блокадом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре реално

27.03.2019 19:39

Ма дајте висе с тим завјерама.Докторица Дана смије и све је рекла.

Name

Будала као и ти

27.03.2019 19:20

То све раде ириденте с Косова и терористе из Босне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно

28.03.2019 10:34

Смијенити тога ко је наредио такво понизавање зртава злоцина. Тацка.

Name

Ален Делон

27.03.2019 19:38

Када терористи поново изресетају народ у Француској а ви полетите да се солидарисете са Француском владом и народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВ

27.03.2019 20:03

Ово је као у Балканском спијуну, “Извини се Дјури сто те је тукао”. Е моји Срби......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

28.03.2019 07:19

Зар се треба жртва стидити убице и разбојника што мује на није зло.

Name

за

28.03.2019 07:49

сами себи највећи непријатељи

ОДГОВОРИТЕ