Сирија тражи хитну седницу СБ

Сирија је затражила одржавање хитне седнице СБ УН посвећене Голанској висоравни, после одлуке САД да признају суверенитет Израела на тој територији.

Свијет 27.03.2019 | 09:45
Сирија тражи хитну седницу СБ
То су навели дипломатски извори.

Француска, тренутно председавајућа СБ, треба да одреди датум одржавања седнице. Ако се она не одржи до 31. марта, тај задатак ће прећи на Немачку.

Извор је рекао да би процедурално гласање, које може да тражи свака чланица СБ, могло да спречи одржавање састанка. Према његовим речима, земља која износи захтев мора да добије девет гласова, али не постоји могућност вета.

Јуче ујутру, током редовног састанка посвећеног израелско-палестинском сукобу, више чланица СБ је отворено изразило незадовољство одлуком председника САД Доналда Трампа да у понедељак призна "суверенитет" Израела на Голану, упркос резолуцијама УН у којима се та висораван назива "окупираном територијом".

Више држава је осудило политику "свршеног чина" коју води Бела кућа. САД су прошле године једнострано признале Јерусалим као главни град Израела.

Пет европских чланица СБ, Немачка, Француска, Велика Британија, Белгија и Пољска, у заједничкој декларацији су навеле да "не признају суверенитет Израела на територијама које Израел окупира од јуна 1967, укључујући и Голанску висораван".

"Насилна анексија територије је забрањена медјународним правом. Свака декларација о једностраној промени границе је у супротности с медјународним поретком и Повељом УН", навеле су те земље.

Француски амбасадор при УН Франсоа Делатр је рекао да параметри за трајни мир на Блиском истоку које је договорила медјународна заједница "нису опциони или ставке на менију с ког се може узимати по жељи".

С друге стране, амерички амбасадор Џонатан Коен је рекао да "дозвола сиријском и иранском режиму да контролише Голанску висораван значи затварање очију пред зверствима Асадовог режима и дестабилишућем присуству Ирана у региону".

Израел је преотео Голанску висораван од Сирије у Шестодневном рату 1967. а потом је анектирао 1981. Реч је о за обе земље стратешкој територији, богатој водом.

(Бета)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

модрицанин

27.03.2019 09:57

Србији се може одузет Косово а Сирији не може Голанска висораван ???

ОДГОВОРИТЕ