Утврђен узрок несреће у руднику

Несрећа у којој су погинула два рудара у јами "Браћан" код Сребренице догодила се усљед одрона материјала приликом извођења радова на подграђивању ходника, чији је циљ управо осигурање ископа, спречавање урушавања и заштита радова и радника, саопштено је данас из Инспектората Републике Српске.

Босна и Херцеговина 26.03.2019 | 16:06
Утврђен узрок несреће у руднику
Из Инспектората су навели да су у складу са утврђеним чињеничним стањем радови у јами "Браћан" извођени у складу са техничком документацијом и да су предузете прописане превентивне мјере заштите на раду.

- Прописане су процедуре извођења радних операција, а радници су били упознати о њима. С обзиром да је потребно урадити упутство за санацију зарушеног откопног ходника у којем се догодила незгода, рударски инспектор је путем Књиге рударског надзора забранио даље извођење радова у овој просторији док се не изврши санација и осигурају безбједни услови за рад, а што ће бити потврђено и рјешењем инспектора - додали су из Инспектората.

У саопштењу се напомиње да је дио послова на подграђивању извршен без потешкоћа дан прије несреће, а да је рударски надзорник у току смјене у неколико наврата обилазио радилиште и није примијетио "трусење" материјала, нити било какву промјену на подгради просторије.

- По пријему смјене, рударски надзорник је распоредио раднике по радилиштима и извршио обилазак радилишта, и ништа није указивало да би могло доћи до обрушавања материјала у наредној дневној смјени - навели су из Инспектората.

Увидом у предочену документацију утврђено је да јама "Браћан" посједује рјешење Министарства индустрије, енергетике и рударства којим се одобрава употреба и коришћење изграђеног рударског објекта, те да се радови на експлоатацији изводе на основу Главног рударског пројекта експлоатације преосталих резерви руде боксита у лежишту "Браћан".

- Дио Главног рударског пројекта је и Технички пројекат израде јамских просторија отварања и разраде, којим је обрађено и подграђивање просторије, отварања и разраде преосталог дијела лежишта. Упутством о подграђивању хоризонталних и косих рударских просторија и санацији зарушених простора детаљно је дефинисано извођење радова подграђивања, као и Посебне мјере заштите код подграђивања јамских просторија - наводи се у саопштењу.

У привредном друштву "Боксит" Милићи организована је Служба заштите на раду, а радници су прошли обуку и провјеру знања из области заштите на раду.

- Извршен је преглед и испитивање личних заштитних средстава и опреме за спасавање, редовно се врше периодични прегледи опреме и механизације која се користи, а радници су прошли периодичне љекарске прегледе. Инспектору су предочена Упутства за рад за сва радна мјеста, Акт о процјени ризика на радном мјесту и у радној средини, те доказ о задужењу радника личним заштитним средствима - нагласили су из Инспектората.

Поводом несреће у којој су погинула два рудара у јами "Браћан" коју експлоатише Компанија "Боксит" Милићи републички рударски и геолошки инспектор извршили су надзор у дијелу својих надлежности.

Предмет контроле била је техничка документација за извођење радова, усклађеност радова са пројектном документацијом, посједовање одобрења за употребу рударског објекта у којем се догодила несрећа, организовање и вршење послова заштите на раду и друго.

Рудари Славиша Жугић /44/ и Бранислав Остојић /30/ страдали су 22. марта у јамском копу "Браћан" на подручју општине Сребреница када их је затрпала већа количина материјала.
 
(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јово

26.03.2019 15:18

А да ли је неко оцекивао другацији исход? Инспектори годинама у мотелу здеру па онда преузимају коверте. Гдје су били када су рудари страјковали због небезбједних услова? Да ли у свијету постоји јама са дрвеним подградама осим код зликовца Дукица? Марво ујутру опет у јаму. И зене му подводите кад му се дигне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

26.03.2019 16:03

Најчешће су процедуре и упутства папирно регуларни,а кад људи погину онда се овако правда.

Name

рударски техницар

26.03.2019 16:21

ЗАР СТЕ НЕСТО ДРУГО ОЦЕКИВАЛИ... ТОГ ДУКИЦА КРИВИЦНО ГОНИТИ..РАДЕ ЉУДИ ДА ПРЕХРАНЕ ПОРОДИЦУ А ЗНАЈУ ДА СВАКИ ДАН У ГРОБНИЦУ УЛАЗЕ..РАДИО САМ У РУДНИКУ МРАМОР У ДОБРА ВРЕМЕНА..ОВО ГДЈЕ СУ МОМЦИ ПОГИНУЛИ НЕ МОЗЕ СЕ ЗВАТИ РУДНИКОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дух

26.03.2019 17:01

Вазно је да је магистар Дукиц све пропусте покрио папирима,ал ме занима каква му је савјест,дал има миран сан?Додусе он је огуглао на то,јер иза нега је безброј монструозних дјела,.

Name

Јасно

26.03.2019 19:03

Оцекивано,док је трсјало прикривање несреце,све је плацено и купљено,јер зна се да ти инспектори годинама фалсификују записнике а дјутуруми са рударског факултета у БГ пројектну документацију.А то је Република Српска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

27.03.2019 09:19

Следи дисциплински поступак против рудара што су погинули и бркају компанију и предсједника Дукића!То је његов ментални склоп лудака!

ОДГОВОРИТЕ