Прича: Када ти стари непријатељ постане нови вођа...

Човек којег су генерације Израелаца проклињале јер им је упропастио животе и детињства данас их фантастично води ка Европском првенству.

Фудбал 28.03.2019 | 22:30
Прича: Када ти стари непријатељ постане нови вођа...
Једна обична вест из Фудбалског савеза Израела пре неколико месеци шокирала је тамошње љубитеље фудбала. Нови тренер ове репрезентације постао је Андреас Херцог. Аустријанац који је раније предводио младу (У21) репрезентацију своје земље и радио као помоћник Јиргена Клинсмана у селекцији САД-а за Израелце је нешто сасвим друго. Фудбалски.

Сада већ давне 1992. године Израел је постао пуноправни члан УЕФА. Током те прве деценије управо је овај човек обележио њихов пут. Дебитантски меч у квалификацијама за Светско првенство 1994. играли су у Бечу, а управо је Херцог постигао први гол у убедљивом тријумфу Аустријанаца од 5:2.

Следећи пут кад су се две селекције сусреле било је у квалификацијама за ЕУРО 2000. године. Тај дан, 6. јун 1999. године остао је заувек уписан у памћењу сваког навијача Израела као један од најлепших у којем је Аустрија прегажена са 5:0. То је уједно и највреднија победа Израела у историји.

У истој групи ове репрезентације играле су и у квалификацијама за Светско првенство у Јапану и Јужној Кореји 2002. године. Опет им је Херцог забиберио гол у Бечу, али је та утакмица била само увод у прави дерби неколико месеци касније. Реванш је требало да се игра на израелском тлу, али су због безбедносних разлога термин и место стално били померани.

Неколико дана уочи утакмице сам Херцог је долио уље на ватру изјавом да не треба ни да се игра, што га је учинило архинепријатељом израелског фудбала. Током ове утакмице Израел је први повео, али се у надокнади све променило. Погодак из слободног ударца за Аустрију значио је поделу плена, што је гостима омогућило да се пласирају у бараж, а Израелце оставило да тугују. Наравно, погађате ко је дао гол тада. Херцог.

Тај погодак био је својеврсна траума за играче и навијаче Израела. Ејал Берковиц, некадашњи фудбалер Селтика и Манчестер Ситија и вођа израелског тима, тешко је све поднео, а чак се и сукобио са Аустријанцима после утакмице. Данас, готово 20 година касније управо је Берковиц, иначе ТВ коментатор познат по бритком језику главни противник новог селектора који не може да заборави бол који му је нанео баш Херцог.

"Био је то један од најтужнијих тренутака у израелском фудбалу. Штета је што је Херцог добио посао на клупи наше репрезентације. Како је могуће да су изабрали човека који толико мрзи Израел? Пре десет и кусур година није желео да дође и да игра овде фудбал. То који су га довели да ради треба да оду код психијатра", написао је Берковиц на социјалним мрежама уочи промоције Аустријанца.

Његове тврдње постале су популарне међу коментаторима и навијачима у домовини. Појавила се мисао да ће Аустријанци преотети руковођење у израелском фудбалу пошто је пре Херцога на место спортског директора репрезентације ангажован његов земљак Вили Рутенштајнер, а касније су стигли и остали Аустријанци као чланови стручног штаба. Некадашњи израелски играчи и тренери су се отворено побунили против тога, тврдећи (звучи познато зар не?) да Израел има довољно квалитетних тренера.

Али Херцог се на то није обазирао. Од првог дана завео је ред и увео нова правила од којих су два можда и најбитнија за успешно одрађивање посла.

Прва одлука била је да врати Ерана Захавија у репрезентацију. Током претходног циклуса, Захави је био капитен Израела, али је потпуно подбацио. У једној од последњих утакмица против Македоније био је толико лош да су га навијачи с трибина посвали, а он скинуо траку с руке и бацио је. Фудбалски савез га је одмах суспендовао, а јавност напала, па је то био крај за одличног нападача.

Када је Херцог причао о својим плановима, није имао дилему да ће се Захави који игра код нашег Пиксија у Кини вратити у тим.

"Био сам импресиониран чим сам га видео на терену. Желим најбољег играча у тиму, а Еран то сигурно јесте", поручио је Аустријанац.

И док су коментари јасности на повратак нападача били негативни, Херцог их је игнорисао. И добио награду.Захави је већ дао четири гола у прве две квалификационе утакмцие за ЕУРО 2020 против Словеније и Аустрије, а укупно шест откако је дошао нови селектор.  

Друга новина коју је Аустријанац увео је већи број фудбалера који нису Јевреји. Иако је Израел мултикултуирална земља, њихова репрезентација има неколико арапских играча у првих 11. Ову промену Херцог није извео из никаквих расистичких побуда већ због сталних критика како су ови играчи мање лојални. На пример, када је Бибарс Натхо, иначе Муслиман, постао капитен, Ејал Берковиц и остали критичари су проповедали како није прикладно да капитен репрезентације не пева химну. 

Као странца Андреаса Херцога нису занимале такве ствари. Опет је показао да је једино мерило терен и да најбољи морају да играју. Натхо је и даље капитен, а у стартних 11 имали су чак пет арапских фудбалера. Неки од њих су главни шрафови у селекцији Израела као попут Брајтоновог Берама Кајала или Мунаса Дабура који од лета постаје нови голгетер Севиље. 

Аустријски тренер је само урадио нешто на шта се ниједан израелски стручњак никада раније није усудио - да направи мешавину Јевреја и Арапа у репрезентацији и добије добре резултате. А посебан печат целој причи даје и слика како Дабур и Херцог комуницирају на немачком, иако обојица репрезентују Израел на терену.

Тако је Андреас Херцог, који се сматрао вечитим злом израелског фудбала, постао нови херој. После година очајних резултата, појавио се осећај да се нешто променило. То посебно помињу играчи док долазе на окупљања репрезентације, а то се на крају и манифестује на терену. Еран Захави, који је осетио најгоре дане израелске репрезентације на својој кожи, најбоље је описао промене на Инстаграму после јучерашње победе над Аустријом од 4:2.

"Била је ово победа тима, играча који гину једни за друге и који се бодре током тешких тренутака", тврди нападач.

И можда је баш то било потребно овом тиму. Тренер који би могао да их натера да верују да могу све, као рецимо да постигну одлучујући гол у надокнади. И ко на крају крајева може боље да их води него тренер који зна како се дају голови у надокнади. И човек због кога су некада плакали... 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар