Прича: Пешић и други дио филма - Реконквистадор!

Још једном лекцијом љутом ривали, српски тренер наставио са чудесном реанимацијом Барселоне.

Кошарка 26.03.2019 | 22:45
Прича: Пешић и други дио филма - Реконквистадор!
Са толико трофеја и златних медаља освојених током каријере, толико признања и стваралачких подвига,Светислав Пешић је изградио такав рејтинг и тренерско име да репутација тешко може још да му скочи. Он је своје име зацементирао у сазвежђе са највећим тренерима у историји европске кошарке.

Или је можда сачувао још барута за крај и решио да опет покаже сву генијалност свог блиставог кошаркашког ума?

И у 70. години неуморни Пироћанац не посустаје. И даље има исту страст за кошарком и исту жељу за победама. И даље оставља јавност без текста. Што када плане и добије искључење у првом минуту, што када му хала скандира име и презиме. Или када га Анте Томић пита да се за сваки случај пољубе трипут. 



Новом победом над Реалом у Мадриду, Пешић је још једном показао колико тренер може да буде одлучујући фактор у кошарци. Врхунски тренер.

Пре Пешићевог доласка, Барселона је била у агонији. Улагао се огроман новац у појачања, доводили се скупоцени и модерни тренери, а резултати су били све гори и гори. Две сезоне заредом је Барса остајала без плеј-офа у Евролиги. И то без наде за плеј-оф неколико кола пре краја. Ни на домаћем фронту није било ништа боље. Смењени су Сито Алонсо и Јоргос Барцокас, тренери од којих су била огромна очекивања. А највећа ноћна мора у том периоду за Барселону је био љути ривал Реал Мадрид.

Што је Барси горе ишло, то је Реал био бољи. А поготово су Краљевићи у међусобним окршајима умели да сипају со на рану Каталонаца. До фебруара прошле године, Реал је победио у осам од 12 претходних мечева против Барселоне. А просечна разлика са којом је побеђивао је била 15 поена разлике, што довољно говори о односу снага у међусобним дуелима.   

А када је вода дошла до гркљана, у помоћ је позван човек који је Барселони донео прву европску титулу.Светислав Пешић је алармиран да спасава што се спасити може. Десет дана пред почетак завршног тунира Купа краља. Не само да је успео да стабилизује  посрнулог великана, већ је мимо свих очекивања освојио трофеј. Редом је побеђивао Басконију, Гран Канарију и у великом финалу Реал Мадрид. Три данашња евролигаша.



Однос снага је полако почео да се мења, иако је Реал узвратио европском и шпанском титулом на крају прошле сезоне.

Међутим, плодови Каријевог рада су били све видљивији и остељивији. Успео је да одбрани Куп краља још једном победом над Реалом, вратио је Барселону у плеј-оф Евролиге раније него што се очекивало, а у домаћем првенству је натерао вечитог ривала да му гледа у леђа док се шепури на првом месту.

Пешић је у оба лигашка дербија ове сезоне победио Реал. То нису биле обичне победе већ кошаркашке лекције. У Палау Блауграни је било 17 разлике за Барсу, синоћ у Мадриду је била мања разлика, али је Барса у потпуности контролисала меч. Пешићева Барселона је за годину и кусур дана постала Реалов главни џелат. Од доласка Пешића, Барселона је одиграла осам мечева против Реала и победила у чак шест. Све се окренуло...

Све то прати и индивидуални напредак неких играча који су процветали код Пешића. Тандем Ертел – Томић се код Пешића издвојио као осовина која меље Реал. Марка је израчунала, да у осам дуела са Реалом одПешићевог доласка, Хрват бележи 12,1 поена и 5,4 скока у просеку, а Француз 15,1 поена и 5,3 асистенције.

А наравно да је Пешић стегао и одбрану откако је преузео хаварисани тим од Сита Алонса, Барсина одбрана је много чвршћа, скок у нападу је постао јако оружје, концентрација је на много већем нивоу...Пешићева Барселона је у Евролиги тек 13. најефикаснија екипа. Али зато има другу најбољу одбрану у Европи. Мање поена је примио само – претпостављате ко – Жељко Обрадовић.

У шест победа против Реала, Пешић је спустио Краљевиће на 75 постигнутих поена у просеку. Што је озбиљан подвиг с обзиром да је Реал нападачки најмоћнија екипа у Европи и да у Евролиги постиже преко 85 поена по мечу. Пешић је искористио одбрамбене врлине играча попут Ориоле, Ханге, Клавера...

"Када спустите Реал на 76 поена, онда морате да победите. Показали смо да можемо да играмо сјајну одбрану и против вероватно најбољег напада Европе", рекао је Пешић синоћ после победе.

Барселона је победом у Мадриду побегла љутом ривалу на две разлике. Суштински на три победе јер има бољи међусобни скор. До краја лигашког дела је остало још 10 кола, али чини се да Барса неће испустити велику предност на челу табеле. Са скором од 20:4 до сада, показала је да ретко губи. Баш чудо би требало да се деси па да Барса изгуби макар три меча од наредних 10, а да Реал победи све. Каталонци су ставили шапу на прво место и предност домаћег паркета до краја плеј-офа. Освајање дупле круне би представљало потпуни рестарт за каталонског великана. С обзиром како је ситуација изгледала када је Пешић дошао да гаси ватру...

Али, има Барса још битних циљева испред себе. У Евролиги. Повратак у плеј-оф је успех, али Пешић циља више. Прорачунато гађа следећу мету.

"Циљ нам је да до краја задршимо пето место и да играмо против Ефеса који ће имати предност домаћег терена. Зато нам је ова победа у Мадриду значајна на психолошком нивоу. Знамо да можемо да победимо и најбоље тимове на њиховом паркету", поручио је Пешић.

Легендарни Србин је већ урадио огроман посао за годину и кусур дана у Каталонији. Искоренио је губитнички менталитет који се као вирус ширио свлачионицом код Барцокаса и Алонса. Истина, нису ни они имали среће са повредама играча, али то ни на који начин не умањује величину подвига који је направио Пешић. Иако ће ускоро заћи у осму деценију, иако је за мање од две године прегрмео три операције – кука, менискуса и колена – и даље је онај исти кошаркашки геније који усађује екипи победнички менталитет.

Довољно је искусан да врло добро зна шта га чека до краја сезоне и шта све може да добије. Али и какву конкуренцију има и колико мора још да унапреди екипу и одржи форму за пресудне битке у сезони. За сада све иде по плану, а љубитељи кошарке у Каталонији су опет навукли осмехе на лица, сала је све пунија, а атмосфера као некад. Када је Пешић донео Барси толико жељену и чекану титулу првака Европе саБодирогом, Фућком, Шарасом, младим Наваром...  Тада је био Барсин кошаркашки Конквистадор. Поновио је оно што је деценију раније Јохан Кројф урадио у фудбалу када је Каталонцима донео прву титулу првака Европе.

Следећег лета је напустио Барселону као шампион Шпаније, а клуб је од тада имао успона и падова, успеха и неуспеха. Све док ђаво није покуцао на врата када је Барса сезону у Евролиги завршила на 13, а сезону у Шпанији на шестом месту. Био је то најгори резултат у модерној ери Барсе... Било је потребна хитна ренимација посрнулог великана.

Човек који зна како се побеђује се вратио када је било најтеже, променио Барселону, а полако мења и стање ствари у шпанској кошарци. Није му доста. Пише наставак са насловом "Реконквистадор". 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар