Грчки медији пред меч са БиХ: Лоша аура и биједа!

Медији у Грчкој нису посветили превелику пажњу селекцији БиХ док не полажу много наде ни у свој тим којем је ово "прилика да поврати вјеру у себе". Предвиђамо и састав грчке селекције у Зеници.

Фудбал 26.03.2019 | 09:15
Грчки медији пред меч са БиХ: Лоша аура и биједа!
Грци су квалификације за Европско првенство започели побједом против Лихтенштајна у Вадузу (0:2) головима Костаса Фортуниса и Тасоса Дониса.

Игра је била далеко од спектакуларне, али су Хелени "одрадили" професионалан посао и у Зеницу стижу са доста више самопуздања које им је и те како било пољуљано због резултата у Лиги нација. Грци су на старту забиљежили двије победе и два пораза, што је било довољно Фудбалском савезу Грчке да отпусти селектора Михеала Скибеа који је тим предводио у посљедње три године, а посао је задржао иако није изборен пласман на Мундијал у Русији.

Кормило је преузео Ангелос Анастасијадис (66) који је у Лиги нације имао половичан учинак, побједу против Финске и пораз од Естоније. Анастасијадис има више од двије деценије тренерског искуства, пошто је био шеф струке Кавале, Едесаикоса, ПАОК-а, Ираклиса, Панатинаикоса, Јањине, Платанијаса, АЕЛ-а и репрезентације Кипра.

Анастасијадис је први грчки стручњак на клупи ове репрезентације након 17 година. Посљедњи је био Никос Христидис 2001, да би након тога Грке водили Ото Рехагел, Фернандо Сантош, Клаудио Ранијери и Серхио Маркаријан.

Предсједник савеза Вагелис Граменос је након именовања новог селектора истакао да је потребно "у тим унијети карактеристике које су потребне националној репрезентацији". Нови селектор је позвао неколицину млађих играча који наступају у домаћој лиги, док је ту и даље "гро" тима који је БиХ оставио без баража за Свјетско првенство у којем је глатко поражен од Хрватске.

Иако Лихтенштајн није противник који има велики педигре, а и резултат је мршав, Грци су изгледали доста енергичније него у Лиги нација, што је изазвалао позитивне коментаре у тамошњим медијима. Посебно су истакли жељу њихових репрезентативаца да они буду протагонисти и диктирају темпо са лоптом у ногама, што је под Скибеом недостајало чак и у мечевима против тимова са реномеом Лихтенштајна, стоји на сајту "Агона Спортс".

Василис Самбракис, колумниста грчке Газете ("Газзета.гр") и новинар телевизије "ОТЕ" сматра да је меч у Зеници прилика за Грке да докажу да поново могу постати тим који може изборити пласман на велико такмичење, иако у то мало ко вјерује.

"Била је то утакмица против аматера и тако о њој треба судити. Међутим, у стварности, била је то борба репрезентације Грчке против своје фрустрације, несигурности, унутрашње контроверзе, лоше ауре и биједе. Новоформирани тим, који је био без главних играча, поглавица, је добро одрадио 'основе' и био креативан. Али, резултат на 'Билином пољу' је оно што је потребно да би се екипа поново изградила. 'Без резултата, није могуће' рекао је Ото Рехагел који је тим преузео у сличној ситуацији. Тренер и играчи неће помоћи, већ резултати".

"Лоша ствар је што нови селектор и играчи нису прошли овако јаку утакмицу заједно. Али, добро је да је четири-пет фудбалера који су у квалификацијама за Свјетско првенство изборили ремио (0:0) и даље ту. Мораћемо бити солидни у одбрани и бити спремни да 'патимо' у неким дијеловима меча".

"Од нашег посљедњег дуела, Босна је постала још бољи тим што потврђују резултати из Лиге нација. Грчка добрим резултатом може увјерити себе, свлачионицу, да има квалитет. Јер ако је свлачионица увјерена, онда се нешто може направити", истакао је Самбракис у својој колумни.

Увид у то колико заправо Грци вјерују у свој тим илуструје и чињеница да на сајту Катимеринија, најтиражнијег дневног листа, као и телевизија "Нова Спортс" и "Скаи" није посвећења превелика пажња дуелу у Зеници. Може се наћи само пар "штурих" и основних информација.

МОГУЋИ САСТАВ ГРЧКЕ

На списку за дуеле са Лихтенштајном и БиХ због повреда нису нашли Костас Манолас, Киријакос Пападопулос, Панајотис Рецос, Василис Торосидис, Константинос Стафилидис, Лазарос Христодолопулос и Димитрис Пелкас.

БиХ је од стицања самосталности одиграла девет утакмица против Грчке и забиљежила само једну побједу. Четири меча су окончана неријешено, док су "хелени" уписали четири тријумфа.

У међувремену се повриједио и Петрос Манталос, а додатну главобољу селектору Грчке задаје повреда Сократиса Папастатопулоса, кључног човјека одбране. Он ће највјероватније бити спреман сутрашњи дуел, док је умјесто Костаса Митроглуа, који се повриједио, позван нападач Панионијоса Фиорин Дурмишај.

Али, за мјесто у нападу највеће шансе се дају нападачу Штутгарта Анастасиосу Донису.

Главну ријеч на средини терена, али и на мечу, је у Вадузу водио Костас Фортунис и његово мјесто у првих 11 је скоро па загарантовано пошто је једини "офанзивни" везни у тиму. Подшку ће имати у Карлосу Зеки и Андреасу Самарису.

Први је задужен за "прљави" посао, док везњак Бенфике има задаћу да повеже тим на средини. На мечу против Лихтенштајна по десном крилу је дјеловао Јоргос Масурас, који је био асистент Донису код другог гола.

Њега ће одбрана "змајева" морати држати на оку. Исто се не може рећи за његовог колегу на супротном боку, Тасоса Бакасетаса. Крило АЕК-а је доживјело велике критике грчке јавности. Меч у Вадузу је напустио у 71. минуту када га је замијенио Димитрис Коловос.

Иако је Бакасетас ван форме, уколико се нађе у саставу, Ибрахим Шехић би морао обратити пажњу на његов шут из даљине. Посљедња четворка ће бити јача за Папастатопулоса, који је дуги низ година "душа" тима.

Поред њега би се требао наћи Димитрис Сиовас. На десном беку је "зацементиран" Михалис Бакакис, а на лијевом Леонардо Кутрис. Мјесто међу стативама припада голману Бенфике Одисеасу Влахомидису.

Дакле, првих 11 селекције Грчке у Зеници би требало да чине (4-2-3-1):

Влахомидис - Бакакис, Папастатопулос, Сиовас, Кутрис - Самарис, Зека - Масурас, Фортунис, Коловос (Бакасетас) - Донис.

Меч на Билином пољу се игра у уторак од 20.45 (пренос ТВ Нова БиХ).

Извор: мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

саша

26.03.2019 09:15

Срећно змајеви.

ОДГОВОРИТЕ