Иницијатива за измјену ЦЕФТА

ЦЕФТА, споразум који омогућава слободну трговину између Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Косова и Албаније, практично је мртва и неопходна је њена надоградња, а привредне коморе ових земаља ускоро ће и званично преко надлежних министарстава покренути иницијативу да се овај споразум, који постоји од 2006. године, ревидира.

Босна и Херцеговина 25.03.2019 | 19:24
Иницијатива за измјену ЦЕФТА
“ЦЕФТА је превазиђена. Једна од грешака је што њом нису прописана правила понашања на прави начин, не постоје санкције за кршење овог споразума и то се видјело на примјеру Косова. Умјесто да смо тада били солидарни и осудили такво понашање, Македонија и Хрватска као бивша чланица једва су дочекале да Косово тако нешто уради како би ушли и освојили тржиште”, рекао је Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, додајући да ће ускоро надлежном министарству упутити иницијативу за ревидирање ЦЕФТА.

Иначе, поред Васића и Спољнотрговинске коморе БиХ, и остале земље које су чланице ЦЕФТА слажу се с тим да је овај споразум исцрпљен и превазиђен, те да га уз покровитељство и под надзором ЕУ треба надоградити или израдити нови, који би дао нову динамику трговини на овом простору. Током недавно одржаног бизнис форума на Копаонику, представници привредних комора из региона усагласили су се да покрену иницијативу за његову измјену.

Како су истакли том приликом, иза новог споразума неопходно је да стоји Европска унија јер је политички капацитет држава на овим просторима на ниском нивоу заједништва и сарадње, те да из тог разлога не гарантује успјех.

“Мора Европа стајати иза тога. У супротном, то не би била надоградња споразума и требало би све државе међусобно да потпишу билатералне уговоре и то не би онда имало смисла”, рекао је Васић.

Он наглашава да ће без надоградње ЦЕФТА сви трпити штету, а највише БиХ, која је и до сада од тог споразума имала најмање користи јер је једина земља која никад и никоме није уводила никакве баријере.

И Бранко Азески, предсједник Привредне коморе Сјеверне Македоније, рекао је да је вријеме за нови аранжман који ће обезбиједити да се споразум поштује, а не као што је сада случај – да се крши без икаквих санкција.

“Имамо проблем између чланица ЦЕФТА и немамо механизам да се то превазиђе. Мислим да треба да се роди нешто ново, неки нови облик организације и сарадње између нас, који ће елиминисати слабости ЦЕФТА. Владе не могу да вуку неодговорне потезе и да за то не сносе одређене санкције. На овакав начин пуштамо сигнал Бриселу да нисмо спремни да међусобно сарађујемо. Показали смо да нисмо на нивоу задатака и да нисмо способни да се носимо с тим, па како ћемо онда да уђемо у ЕУ”, рекао је недавно Азески.

Новом ЦЕФТА или њеном надоградњом неопходно би било отклонити баријере које сада постоје као што су различита радна времена фитосанитарних служби на граничним прелазима, због чега се губи вријеме и долази у ситуацију да роба не може да се царини исти дан. Према одређеним истраживањима, на граничним прелазима тренутно се чека у просјеку по 11 сати и губе се милиони радних сати без икакве потребе.

И Марко Чадеж, предсједник Привредне коморе Србије, оцијенио је да је ЦЕФТА превазиђена и да треба свеобухватни споразум који ће синхронизовати документе, дипломе, услуге те да је неопходна нова фаза или да останемо на нивоу ад хок баријера и увођења такси.

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Странац

26.03.2019 04:17

ЦЕФТА је превазиђена из једног простог разлога због тога што је Хрватска инвалид Европске уније. Чим је ЕУ на вјештачки начин узела Хрватску тог тренутка Хрватска је морала напустити ЦЕФТА споразум и пословати са нама као и све остале земље ЕУ. Није ово тајна, ЕУ је прва силовала тај споразум на исти начин као што данас подржавају вјештачку творевину Косове тако су подржали и Хрватску мимо свих правила и споразума ЦЕФТА.

ОДГОВОРИТЕ