Како је Бјонсе повећала посјету Лувру

Славне личности повећавају посету музејима, показују резултати истраживања часописа „Арт њуспејпер“.

Забава 25.03.2019 | 11:35
Како је Бјонсе повећала посјету Лувру
Париском Лувру помогли су Бјонсе и Џеј Зи, вашингтонској Националној галерији Музеја „Смитсонијан“ Барак и Мишел Обама, док су у Лондону посетиоци стајали у реду да би видели еротске музе Пабла Пикаса или изложбу коју је приредио Грејсон Пери.

Прошле године, популарност и слава познатих личности, било из света музике, моде, забаве или историје, био је најбољи начин да се привуку посетиоци у музеје и галерије.

Резултати годишњег међународног истраживања које спроводи часопис Арт њуспејпер под називом „Најпопуларније у уметности“, који ће бити објављени до краја месеца, потврђују да је публика највише заинтересована за имена која добро препознаје.

Ови резултати, такође, откривају да је лондонска Национална галерија модерне уметности „Тејт модерн“ по први пут у последњих девет година успела да надмаши по броју посетилаца Британски национални музеј.Овај успех су остварили највише захваљујући привлачности њихове хваљене изложбе, „Пикасо 1932 – љубав, слава, трагедија“.

Исти ефекат се догодио и у Лувру где је одлука да се дозволи снимање музичког спота Бјонсе и Џеј Зија унутар Музеја, повећала број посетилаца за четвртину.

У Националној галерији портрета „Смитсонијан“ музеја у Вашингтону упечатљиви портрети брачног пара Обама, допринели су да ову установу културе посети милион посетилаца више но раније.

Истраживање часописа Арт њуспејпер упоређује податке о посећености светских музеја и галерија у последње 22 године, па су тако дошли до закључка да је Музеј примењене уметности „Викторија и Алберт“ остварио рекордну посету управо захваљујући оријентацији на позната лица и имена. Тако су им изложбе посвећене мексичкој уметници Фриди Кало и Вини Пуу, али и обележавање годишњице рада шпанског модног дизајнера Баленсијага, донеле додатних 200 хиљада посетилаца.

Слично томе, примењени уметник Грејсон Пери као гост-кустос на летњој изложби у Краљевској академији помогао је да и они забележе најуспешнију годину до сада.

Две најпопуларније изложбе у 2018. години организовао је Метрополитен музеј у Њујорку, који је посетило скоро милион и 700 хиљада људи. Највећу пажњу су привукле изложбе „Божанска тела – мода и католичка имагинација“ и „Микеланђело - божански цртач и дизајнер“.

Популарност моде и даље расте о чему сведоче и подаци да је изложба посвећена британској модној дизајнерки, креаторки мини-сукње, Мери Квант, већ привукла велику пажњу у Музеју „Викторија и Алберт“ којој је претходила веома посећена изложба посвећена Кристијану Диору.

Овај фокус на личности, а не на историјске покрете или јавне догађаје, такође је омогућио постизање завидних резултата у броју посетилаца у већини британских галерија и музеја.

Ослањајући се на овај рецепт, крајем априла, лондонски Музеј дизајна ће обележити двадесету годишњицу од смрти редитеља Стенлија Кјубрика. Изложба ће тематски бити подељена према његовим филмовима, укључујући Бери Линдона, Одисеју у свемиру 2001, Фул метал џекит, Паклену поморанџу, Стазе славе, Спартак, Лолита, Широм затворених очију и Доктор Стрејнџлав. Посетиоци ће на улазу најпре стати на реплику тепиха из филма Исијавање, пре но што крену кроз коридор „перспективе у једној тачки“, чиме се одаје омаж Кјубриковој техници снимања.

Објављивање истраживања Арт њуспејпера ће се поклопити са објављивањем годишњих извештаја Удружења посетилаца, што ће додатно омогућити да се стекне увид шта је то што музејима и галеријама може помоћи да привуку већи број посетилаца.

РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

модни мацак

25.03.2019 18:37

Замислим себе са зенском да овакав изадем у град.Ево сам се себи гадим.

ОДГОВОРИТЕ