Још један ударац за Терезу Меј

Британска премијерка Тереза Меј је доживела још један тежак ударац. Иако је Европска унија на самиту у Бриселу пристала да продужи рок за Брегзит, свима је постало јасно да је она потпуно изгубила контролу над процесом изласка Британије из Уније.

 

Свијет 25.03.2019 | 09:22
Још један ударац за Терезу Меј
Уместо додатних три месеца, за које се надала да ће добити, из ЕУ је стигао коначан одговор. Уколико споразум наредне седмице буде усвојен, добиће још око два месеца, тачније до 22. маја. А ако не, само још две недеље - до 12. априла.
 
Дакле, она сада мора да још једном покуша да добије подршку парламента за споразум који је већ два пута одбијен.

ЕУ понавља да више не може бити преговора о самом Споразуму о повлачењу који је договорен између Уније и Уједињеног Краљевства у новембру 2018. Унија је показала да више нема ни трунке стрпљења за Велику Британију и да само жели да се та сага што пре заврши.

Док је она пре две недеље говорила о споразуму пред парламентом, пре него што је он убедљиво одбачен, било је очигледно да је она већ наслућивала исход.

У једном тренутку је остала без гласа. Било је то подсећање на њен говор из 2017. године када је готово шапутала, очајнички покушавајући да поврати глас помоћу чаше воде и таблете за грло.

Ако је Меј мислила да ц́е њени чланови странке скупити редове око ње у тренутку потребе, грдно се преварила, наводи "Њујорк тајмс". Док је говорила у уторак пре гласања, клупе иза ње биле су напола празне, а многи чланови њене партије седели су даље, иза ње.

"Ово је заиста трагично. Меј без гласа и без пријатеља на својој страни", навео је "Хафингтон пост".
 
Да ствар буде још гора, изгубила је и подршку народа.

Овог викенда су одржане масовне демонстрације на којима је било више стотина хиљада противника Брегзита. Петиција којом се Тереза Меј позива да откаже Брегзит поништавањем покретања члана 50 добила је преко пет милиона потписа на сајту парламента. Парламентарна комисија за петиције објавила је да је стопа потписа "највиша с којом је сајт икада морао да се носи", након чега се сајт у једном тренутку и срушио.

И анкета коју је недавно објавио лист "Политико", спроведена неколико сати након што је парламент по други пут одбио њен план, показује широко распрострањено незадовољство. Резултати су показали да расте подршка напуштању ЕУ без споразума, али и новом референдуму, као и томе да се ипак остане у ЕУ.

Најизразитије је то да сада постоји јасан став јавности да Меј треба да поднесе оставку. Око 50 одсто испитаника рекло је да би Меј требало да поднесе оставку, у поређењу са само 32 одсто који су навели да би требало да остане. Чак и четвртина гласача Конзервативне странке сада мисли да би премијер требало да оде, показује анкета.
 
За Британце није ништа ново да гледају премијерку како се мучи.

Њен мандат су обележили бројни проблеми од самог почетка. А чињеница је да је посао добила у веома тешком тренутку, након што се народ одлучио да напусту Европску унију.

Подсетимо, Меј, која је на челу прилично климаве британске владе, лично је противник Брегзита и залагала се за останак у ЕУ током жустре кампање 2016. А управо њој је предат врућ кромпир када су се након референдума сви најгласнији заговарачи идеје изласка Британије из евроблока завукли у мишју рупу, на челу са Борисом Џонсоном, бившим шефом дипломатије, који је први у низу одбио одговорност да преузме Даунинг стрит и ствар за коју се толико залагао спроведе до краја.

Тако се Мејова нашла у незавидној ситуацији у покушају да склопи план којим ће задовољити британску јавност (или бар оне који су изгласали Брегзит), своју странку (у којој, показало се на синоћњем гласању, има доста противника) и лидере ЕУ, који су показали да неће дозволити Британији да и поред изласка из Уније задржи што више олакшица које тренутно ужива.

Прошле године је њена странка изгубила апсолутну већину у парламенту, али је Меј ипак успела да састави владу.

У јулу се њена влада суочила са новим могућим падом, али је преживела гласање о царинској унији. То је био покушај конзервативних посланика, наклоњених ЕУ, да промене њену трговинску стратегију после Брегзита и захтевају да се Британија придружи царинској унији, ако не постигне договор о слободној трговини са ЕУ.

У децембру је пак преживела гласање о неповерењу у њеној Конзервативној партији, а затим и у јануару гласање о неповерењу влади, али и након тога никако да добије подршку за план о Брегзиту.

Након што је преживела бројне кризе и добила ударац за ударцем, чини се да се Меј током целог мандата коцкала.

Она се кладила да ће, чекајуц́и сам рок британског повлачења из Европске уније, могла да натера остале законодавце да прихвате њен план, макар само да би избегли мрачне алтернативе. Ове недеље, чини се да је изгубила ту опкладу.

(Блиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

велико постење

25.03.2019 08:26

склонисе тереза са власти ниси за тог посла само пораз за поразом бољеје прими пораз и повуцисе у мирне луке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавски гонич

25.03.2019 09:13

Једина јој је опција да сазове скупстину Енглеске, без Шкотске и обадвије Ирске и прогласи неутралност Енглеске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.03.2019 11:25

Појаца глупост; суздрзи и задрзи се на провјереном простору кретања (своје стоке).

Name

007 Бонд

25.03.2019 12:19

Фолирају се к'о Енглези. Неће они нигде. Брегзита неће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тисот

25.03.2019 12:23

Распала зла монархија и не заслузује бољег премијера. Много геноцида и завјера су поцинили на планети да их стизе заслузена казна. И мало је ово јос све ста их тек оцекује и сустизе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

25.03.2019 13:35

Сто се висе ови Британци са собом забављају нама це бити боље.Ником, ниста, и никада нису добро донијели

ОДГОВОРИТЕ