Вучић: Србију не могу да победе

Уз звуке сирена за узбуну и гашење светла, у Нишу је одржано централно обележавање 20. годишњице од почетка бомбардовања. Сећањем на жртве одата је почаст страдалима, уз поруку: "Опростићемо ако будемо могли, заборавити само ако нас не буде било".

Србија 24.03.2019 | 20:02
Вучић: Србију не могу да победе
Централно обележавање почетка НАТО бомбардовања 1999. године почело је тачно у 19.45, када су НАТО авиони бацили прве бомбе.



Окупљенима у Нишу обраћа се патријарх српски Иринеј, који је поручио да се данас сећамо најтрагичнијих дана у историји, и истакао да тако нешто не треба да се понови никада и нигде у свету.

Напоменуо је да су звуци сирена за узбуну и данас присутни у нашим животима.

"Чујемо их у сновима, у својим сећањима, то су дани најтрагичнији у нашој историји, дани за које бисмо желели да се никада више не понове нашем народу, али не само нашем народу него нигде у овоме свету. То су звуци пакла, звуци мржње који излазе из дубине човекова бића, које разарају, које предају смрти и најтужним сећањима", рекао је патријарх Иринеј.



Истакао је да 78 дана бомбардовања представљају дане страха.

"Да су то су били дани радости и они би били веома дуги, замислите да ти трагични звуци и страх који смо сви доживљавали трају 78 дана. Питамо се данас одакле тај извор мржње, да се уништи оно што је највредније на овом свету под сунцем, да се уништи људксо биће ни криво ни дужно – али са једним јасним планом и циљем да се остваре земаљски планови, а ја бих мирне душе, то назвао пакленим плановима", рекао је патријарх.

Истиче да је још трагичније то што су у бомбардовању учествовали "наши бивши савезници и пријатељи, који су своје савезништво претворили у непријатељство према нашем народу".

Моћне земље усмериле силу ка малом народу 

Поручио је да је 19 моћних држава усмерило силу према једном малом народу и учинило оно што добар човек никада не би урадио.

"Нанели су нам велика зла, порушили су нам наше фабрике, индустрије, путеве, железнице, а чак нису ни болнице поштедели. Нису поштедели ни малену децу, која су са радошћу ушла, а са тугом и плачем напустила овај свет. То је нешто чему се само ђаво може радовати", истакао је патријарх.

Додао је да нас је бомбардовање уназадило за више од 50 година – да су "напредну земљу претворили у прах и пепео".

"Нека им Бог суди по правди својој, а познато је да зло добро неће донети", рекао је патријарх Иринеј .

Додао је да је на нама да "пригрлимо отаџбину" и да будемо јединствени.

Вучић: За опстанак важно да не заборављамо животе

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је за опстанак српског народа важан један услов - да не заборављамо никада никоме наше животе, посебно не дечије.

Поносан је, каже, на слободарски дух нашег народа, који нас је натерао да не заборавимо да будућност можемо градити само на таквим основама - чувајући слободу, независност и самосталност.

Србија не да да је сломе, Србију не могу да побиједе, поручио је вечерас предсједник Србије Александар Вучић у Нишу, на манифестацији обиљежавања двије деценије од почетка НАТО агресије.

Он је у обраћању пред око 20.000 људи у Нишу, током којег су га повремено савладавале емоције, подсјетио на догађаје од прије 20 година и данас, када су, како је констатовао, "кренули Србију да сруше".



"Хоћу да поручим одавде, да шта год да се догоди, никада немојте било коме да допустите да сруши слободу и независност Републике Србије! Никада!", поручио је српски предсједник.

"Пет година обележавамо на овако величанствен начин годишњицу агресије НАТО на једну малу, слободољубиву и никада покорену земљу. Поносан сам на вас, драги грађани Србије, јер ваш слободарски дух, натерао нас је да учећи младе генерације о ономе што се збивало, не заборавимо да будућност можемо да градимо само на таквим основама, чувајући слободу, самосталност и независност Србије као највише вредности. Хвала вам што је Србија поноса и будућности, вечерас, овде са нама", рекао је предсједник Вучић.

На крају, цитирао је ријечи Мартина Лутера Кинга, "нећемо памтити ријечи наших непријатеља, него тишину наших пријатеља".

"И једино што имам да додам је, да тада, пријатеље готово да нисмо ни имали. Хвала онима који нису били против нас, али нам помагао није готово нико", подсјетио је Вучић.

Били смо, каже, сами, суочени са највећом војном силом на свијету, са коалицијом богатих и моћних, са 22.000 тона бомби и ракета, и са њиховим јасним циљем: да нас поразе, унизе и да један дио наше територије предају неком другом.

Данас, двадесет година касније, ми поново имамо пријатеље, али и оне који нам више нису непријатељи, уз јасну разлику у мишљењу о свему што се догађало.

"И оно што је за нас злочин, а смрт две и по хиљаде цивила, смрт 79 деце, девастирање једне земље, штета која се мери десетинама милијарди долара, за нас ће увек бити злочин, за њих је , ако и толико хоће да признају - грешка, уз коју, ту и тамо, додају и израз, трагична", рекао је и додао:

"То је оно на шта ми никада нећемо пристати", рекао је Вучић и наставио - не овде, у Нишу, на који су, противно свим конвенцијама, бацане касетне бомбе, да би убијале трдунице на пијацама. И не у Варварину, не у Грделици, не у Раљи, Мердару, Пазару, Батајници, где су њихове грешке за нас значили губитак најважнијих од свих живота, дечијих. Немамо ми права на то, да погнемо главу и и сами кажемо, па добро, грешка, јер, истакао је, "ми нисмо грешка".

"Ми смо бројчано мали, поносни народ, победник у великим ратовима, снажан, даровит, спреман на жртву, али и на помирење, уз тај један мали услов, важан за наш опстанак. Да не заборављамо. Никада, никоме, наше животе", рекао је предсједник Вучић.

Додик: Штета огромна

Председник Републике Српске Милорад Додик обратио се окупљенима и поручио да је НАТО бомбардујући Србију начинио велики злочин над српским народом, што је било у континуитету са бомбардовањем Републике Српске.

"Стравична страдања у Србији и Републици Српској било је дело западних држава које су Србију и српски народ сврстали на страну лошег и ономе коме треба начинити штету", рекао је Милорад Додик.



Истакао је да је НАТО агресија давно припремана и да она и даље траје и додао да су му од оних који су командовали операцијом само гори они који агресију покушавају да оправадају и нађу разлоге, јер, како каже, њих никада неће бити.

"Та штета је огромна, та штета је цивилизицијска, а они нису сматрали да терба да се издигне. Њихови војници, генерали, нису они који су процесуирани за злочине, већ је то опет остављено за нас", истакао је Додик. 

"Стравична страдања и бомбардовање Србије и РС били су дио злочиначког плана НАТО и Запада који су нас тада сврстали на страну лоших којима треба начинити штету. Данас знамо да је НАТО агресија дуго припремана и знамо, по посљедицама, да и данас траје", рекао је он.

Снага Србије је, каже, у снази државе, његовог предсједника, владе, демократије.

"Треба се вратити у легални систем државног одлучивања и власти, не показивати нестрпљење. Избори су мјесто за одлучивање о снази Србије", поручио је Додик.

Он је истакао да данас, када је изложен захтјевима да се БиХ учлани и пође путем НАТО савеза, јасно каже да то он то не може и неће да прихвати.

"Нећу зато што Србија не може да буде у НАТО. Ја не могу и нећу никада да дозволим никада да се успостави граница на Дрини која ће бити НАТО граница, којом ћемо поново бити раздвојени", подвукао је Додик.

Комеморативним манифестацијама широм земље обележене су две деценије од почетка НАТО агресије на СРЈ. 



За 78 дана НАТО агресије погинуло је између 1.200 и 2.500 људи.

Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.



Деветнаест земаља Алијансе почело је бомбардовање са бродова у Јадрану, из четири ваздухопловне базе у Италији, подржане стратешким бомбардерима који су полетели из база у западној Европи, а касније и из САД.

Најпре су гађане касарне и јединице противваздушне одбране Војске СРЈ, у Батајници, Младеновцу, Приштини и на другим местима.

Готово да нема града у Србији који се током 11 недеља напада бар неколико пута није нашао на мети снага НАТО-а.

У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.

(Тањуг/РТС)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

реалност

24.03.2019 19:05

И сада требамо да удјемо у тај исти савез који нас је бомбардовао? Ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пронадјите уљеза на скупу

24.03.2019 20:10

хттпс://фактор.ба/вијест/некада-савезници-данас-агресори-како-се-додик-1999-додворавао-нато-у-241709 Да ли Бурлу бар мало гризе савјест због његовог нацасног прагматизма?

Name

Ре

24.03.2019 20:18

Ништа није онако како изгеда... А куда ћемо??? Већ смо окупирани и окружени НАТО савезом, сада је у питању опстанак народа, јер можемо изгубити све...

Name

Ре

24.03.2019 20:37

Као нецемо у НАТО али хоцемо радо у Њемацку, сви...

Name

Ре

24.03.2019 20:39

Због сулудих идеолога је зртвовано недузно становниство.

Name

Смс

24.03.2019 20:43

Додиг чепркао по мобилном док је Вучић говорио, а овај му писле тога захваљује...

Name

Ди

24.03.2019 21:05

„Лаж је у самом бићу Србина“.

Name

ре

25.03.2019 07:29

ОПЕТ БАЈА, па је ли он предсједник РС или је неко други?? у којем својству он сада држи говор?? лудница

Name

Ханиште

24.03.2019 19:07

Тужни скуп ће увеличати и унука усташког сатника,као и ратни профитер и један од оснивача федерације БиХ.Аферим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

24.03.2019 19:23

велики водја у имену Милорад Додик од 25 децембра 2018 године само слави... он трази само игара у којима он као ради.... лети хеликоптером са једног догадја на други... преведено лети са једне глупости на другу..битно је да потроси сто висе новаца... а сад тјера и све министре у влади да раде као он... самк троскови..ФАБРИКЕ НИКО НЕ ОТВАРА... САМО ГРАНИЦЕ ОТВАРАЈУ... ДА УДЈУ ИЗБЈЕГЛИЦЕ А ДА ИЗАДЈЕ МЛАДОСТ ... хе.хе

Name

посавски гониц

24.03.2019 20:01

Олбрајтова свјетла тацка Додик некога зали.смијесно богатио са у рату на свом народу.сада устаску унуку поставио за пресједницу.јасеновацку градју дао хрватској.људи јесте ли ви слијепи

Name

Ре Ханисте

24.03.2019 20:15

Тако је, ту је и унука устаског сатника, уредно неочесљана, видно нервозна, не зна ста ће са рукама, глава ради тамо-овамо, не знà у шта би гледала!

Name

Сссс

24.03.2019 19:15

Сретна нам годишњица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

24.03.2019 19:17

Иринеј не мозе да не хуска народ.залосно.Послије толико година не зна се колико је цивила убијено у бомбардовању.Нити броја нити списка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ГУЗ

24.03.2019 19:31

СТВАРНО ЈЕ СРАМОТА КАКО ПРИЦА ЈЕДАН ПАТРИЈАХ. ТРЕБА ДА ГА ЈЕ СРАМОТА ПАТРИЈАХА ПАВЛА, НИЈЕ МУ НИБДО КОЛЕНА. ПОЛА САТА ПРИЦА И НИСТА НЕ КАЗЕ. Е ЈЕСТ ПОДРЗАО ВЛАСТ И ОСУДИО ДЕМОСТРАЦИЈЕ, ОН ЈЕ ТРЕБАО БИТИ ПОЛИТИЦАР. ЛИЦЕМЈЕР. ОЦИГЛЕДНО ЈЕ ДА КРОЗ ЊЕГА СВЕТИ ДУХ НЕ ГОВОРИ. ОН НЕМА НИКАКАВ ОСЈЕЦАЈ ЗА БОГА. НИ ЈЕДНУ ДУХОВНУ РЕЦЕНИЦУ НИЈЕ САСТАВИО.

Name

Брука

24.03.2019 19:21

Шта ће бурле и пејова унука у Нишу?Не бих се изненадила да је дошао и радмановић,који је молио за приступ нату.Боже драги,спаси нас ових ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

24.03.2019 21:13

Све је он рекао сурову истину, само сто је она могла изаци на уста неког цасног цовјека на целу свога народа до којега му је истински стало, а не њега који је највеце зло за РС.

Name

Фед

24.03.2019 19:33

А засто бомбардовасе Србију нико јос не објасни народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

24.03.2019 20:04

Није Милошевић био крив . Значи, био је присиљен, није прихватио те њихове западне глупости које су они са запада наредили Србији у Француској (референдум за независност Косова и присутво НАТО-а у СРЈ), и онда је Србија била бомбардована, јер тако то раде западне силеџије. ... И биће правде... запад и НАТО ће за све бити тужен (од олује и бљеска, бомбардовања Републике Српске, па до бомбардовања Србије).

Name

Мислим Ман

24.03.2019 21:18

Да није мозда због војне интервенције Србије на Косову? и милион избјеглица које је пријетило да се исели из Албаније за Европу сто су истјерани са Косова непосредно прије тога? Јели стварно мислите да је Војна интервенција НАТО лоw цост интервенција? Па ко би без разлога интервенисао? Јели стварно мислите да су се сви уротили тада против Србије -онако?

Name

ре 007

25.03.2019 05:12

Брани ти Милосевица колико хоцес али он је директни кривац, а то се бомбардовање могло зауставити у двије секунде, али нико неце да призна греску. И ста је постигао са кур...њем, р езултат је јасан, само га слијеп не види, а касније сте га и сами у Хаг отјерали..

Name

мико

24.03.2019 19:45

Пејина унука и ратни профумитер Милокрад Лактаски присутни не би ме цудило да нам се исто понови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМРАН

24.03.2019 20:00

БОЗЕ ИМА ЛИ ТЕ?РУДОЊА ПРИЦА О УЗДАЈИ..ПА ОН ЈЕ СА СФОРОМ ПРВИ ТО УРДИО...БОЗЕ ПОМИЗИ МОЛИМО ТИ СЕ...ОВО СУ СОТОНЕ...

Name

Јххјхх

24.03.2019 19:57

Вучићу,што позва дода и пејову унуку,а ниси радмановића.Направио ди грешку,они су тандем за нато.. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

24.03.2019 20:31

Види бисерке И сала . Ово је врх цинизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Кратко

24.03.2019 20:36

Знам само једно, у задњих сто година ,,неко,,нас је стално хускао да гинемо узалуд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ Р СРПСКЕ

24.03.2019 21:09

ВУЦИЦУ ЈЕ ДОБРО ПУКО. ОН ЈЕ ОПЦИЊЕН СА КРИМИНАЛЦЕМ додиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

24.03.2019 21:37

КАКВИ СУ ОВО ПЕТЉАНЦИ И ЗЛИ ЉУДИ, СВАКО ПАР ГОДИНА ПРИЦАЈУ ДРУКЦИЈЕ. Е ЈАДНИ СРБИ, НИЈЕ ЦУДО СТО БОГ НИЈЕ УЗ НАС А ЦИТАВ СВИЈЕТ ПРОТИВ НАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

24.03.2019 21:39

ОВО ЈЕ НЕВЈЕРОВАТНО. ДОДИК ДОССО ДА ГОВОРИ А ТАДА ПОДРЗАВАО АКЦИЈЕ ОНИХ КОЈИ СУ ГА ДОВЕЛИ НА ВЛАСТ МАЛО РАНИЈЕ. МУКА МИ ЈЕ, УГАСИО САМ ТВ ДА НЕ ГЛЕДАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ

24.03.2019 22:03

ХАХАХА грохотом се смијем

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИК+ВУЦИЦ=ДИКТАТОРИ

25.03.2019 00:05

ЗБОГ ОВЕ ДВОЈИЦЕ ПАПАКА ОПЕТ ЦЕ НАС НАТО РАЗВАЛИТИ,НАРОДЕ ГЛУПИ ОПАМЕТИТЕ СЕ ДОК НИЈЕ КАСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стеван

25.03.2019 00:42

Ма није ово наивно. Спремају уједињење Републике Српске и Србије. Сви знамо да то неце ици тако. Опет улазимо у санкције и изолације. Ово је била једна групна параноја. Не знам ста ово треба Вуцицу, увлаци нас у опасне игре. Ми смо на путу потпуног расељења и не моземо поднијети никакве кризе. Ово наруцено паљење застава. Цисти аутого.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако

25.03.2019 07:50

Сви овако виде и мисле,мрка нам је капа

ОДГОВОРИТЕ