Сахрањени страдали рудари

Један од рудара страдалих у петак у одрону у јами "Браћан", код Сребренице, изашао је из утоваривача да помогне колеги, а онда их је обојицу затрпало око 50 кубика стијенског материјала.

Босна и Херцеговина 24.03.2019 | 18:04
Сахрањени страдали рудари
То је потврђено из компаније "Боксит", чија су радници Славиша Жугић (42) из Милића и Бранислав Остојић (30) из Зворника страдали у овој несрећи. Жугић је сахрањен у суботу, а Остојић у недјељу.

"Двојица настрадалих припадали су елитној радничкој класи рудара. Били су добри радници. Обојица су били обучени за посао који су радили. Нажалост, догодила се трагедија какву у ових 60 година рада нисмо имали. Управо ове године навршава се 60 година како рударимо", изјавио је Рајко Дукић, предсједник компаније "Боксит".

Истакао је да су радници страдали док су намјеравали да замијене подграду, када је дошло до обрушавања веће количине стијенског материјала из кровинског дијела ходника који је већ дуже вријеме у употреби.

"Да ли су поштоване све процедуре или нису, то ће надлежни органи да испитају. Сигурно ћемо против одговорних, ако буде било пропуста, предузети одговарајуће мјере. Нажалост, то не може вратити два живота. Већ сам предузео мјере да се обезбиједе њихове породице, да им се пружи значајна материјална помоћ", навео је Дукић.

Поводом ове несреће саучешћа су изразили Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, чланови Предсједништва, Жељка Цвијановић, предсједник РС, Радован Вишковић, предсједник Владе РС, Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС, и многи други.

"Користим ову прилику да захвалим свима, како због изјава саучешћа, тако и због понуђене помоћи компанији", рекао је Дукић.

Жугића и Остојића затрпао је одрон у Радној јединици подземна експлоатација "Браћан", која на подручју општине Сребреница послује у оквиру сектора "Рударство" компаније "Боксит" Милићи.

Несрећа се догодила у петак, око 10 часова, након чега је почела акција спасавања, која је окончана око 19 часова, када су пронађена тијела двојице рудара. На терену су били и медицински тим Дома здравља Милићи, као и спасилачки тим рудника.

Након несреће, уз полицију, о свему је обавијештен дежурни тужилац, а на мјесто догађаја отишла су двојица републичких инспектора - рударски и геолошки. 

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Стево

24.03.2019 17:26

Нека им је покој дуси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

24.03.2019 18:18

Питање за Рајка Дукиц, да ли постоји иједна метална или целицна подграда у јами? Да ли сте пријетили књизицом свима који нису хтјели да удју у гробницу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар

24.03.2019 18:39

Само дрвене,багремово коље,пусти Рајко лазе,а прати га Висковиц и остали муфљузи!

Name

Брука

24.03.2019 20:00

Висковицу срам те било, одлицно знас стање у јами, знас и да се насилно тјерају људи у гробницу. Знас и да је у петак опет полиграф радио код умоболног Дукица а вама господо Милицани порука бољег не заслузујете јер сте га ви направили таквим какав јесте. Једна битанга вас 40 година злоставља и убија. Срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ