ЕП: Гигсове "бебе" почеле побједом!

Шесторицу играча од 23 године и млађих извео је селектор Велса на старту квалификација за ЕУРО 2020 и добио важну победу у групи у којој ће касније данас бити одигран и меч Мађарска - Хрватска.

Фудбал 24.03.2019 | 17:15
ЕП: Гигсове "бебе" почеле побједом!
Рајан Гигс извео је шесторицу играча од 23 године и млађих данас на идеалан травњак "Кардиф сити стадиона" и победом почео квалификације за ЕУРО 2020. године.

У првој утакмици Групе Е, Велс је предвођен капитеном Гаретом Бејлом нанео Словачкој први пораз, након што су гости пре три вечери забележили обећавајућих 2:0 (1:0) над Мађарима у Трнави.

Једини гол у престоници постигла је једна од Гигсових "беба", Данијел Џејмс, већ у 5. минуту за коначних - 1:0 (1:0).

Свонсијев универзалац, познат по покретљивости и досетљивости на терену, прикрао се иза леђа неопрезној одбрани Словачке, одузео лопту у црвеној зони и потом хладнокрвно савладао Мартина Дубравку из Њукасла.

Џејмс је дебитовао за сениорски тим у новембру против Албаније, у првој такмичарској утакмици у каријери уписао се и у стрелце.

Велс: Хенеси - К. Робертс, Мефам, Лоренс, Дејвис - Ален, Смит - Вилсон (од 87. Волкс), Брукс (од 60. Т. Робертс), Џејмс (од 73. Вилијамс) – Бејл.

Словачка: Дубравка - Пекарик, Вавро, Шкринијар, Ханко - Куцка, Лоботка, Хамшик - Руснак, Дуда (од 65. Дурис), Мак (од 69. Штох).

Гигсове "бебе"

У стартних 11 данас нашли су се Конор Робертс (23, Свонси), Хари Вилсон (22, Дерби), Крис Мефам (21, Борнмут), Данијел Џејмс (21, Свонси), Дејвид Брукс (21, Борнмут) и Метју Смит (19, Твенте/Манчестер сити), шансу у другом полувремену добио је и Тајлер Робертс (20, Лидс јунајтед). Стрелац јединог гола био је универзалац Свонсија, Џејмс.

Гигсов састав, у ком због повреде није било Арона Рамзија, надиграо је ривала у првом полувремену, али како је утакмица одмицала овај драстично подмлађени тим почео је да осећа притисак и повлачи се пред најискуснијег на терену, голмана Вејна Хенесија. 

Око 32.000 навијача обучених махом у црвено аплаудирало је 32-годишњем чувару мреже Кристал Паласа за маестралну реакцију у 82. минуту када је резервиста Михал Дуриш главом "налетео" на идеалан центаршут Алберта Руснака са десног крила. 

Фудбалер Анортозиса вероватно је и сам помислио да је донео изједначење екипи, али је Хенеси рефлексно зауставио ударац и "бацио" лопту право пред Давида Ханка, а престрашени 21-годишњак из Фиорентине показао да као леви бек скоро па и "нема" десну ногу - неометан на петерцу, у тренутку када је Хенеси био на земљи, он је успео да промаши целу фудбалску лопту и, уједно, шансу да оправда поверење селектора Павела Хапала.

Видевши да се искуснији противник опасно примакао постизању поготка, Гигс је у финишу направио три измене и увео прекаљеног репрезентативаца, Ешлија Вилијамса, који је у 35. години брзо консолидовао последњу линију одбране у којој су почела тројица играча са правом наступа за младу селекцију Велса.

Било је то довољно, уз још једну одбрану Дубравке на другој страни, за победу пред други меч дана: Мађарска - Хрватска у Будимпешти од 18 часова.

Група Е

Велс - Словачка 1:0 (1:0)
/Џејмс 5/

Мађарска - Хрватска 18.00

Табела: Хрватска 3, Словачка (+1) 3, Велс 3, Азербејџан 0, Мађарска 0.

Резултати 1. кола: Хрватска - Азербејџан 2:1, Словачка - Мађарска 2:1.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар