Јединствен кафић, без предрасуда

Кафић "Звуци срца" у Београду јединствен је у региону по томе што кафу у њему добијете послужену без предрасуда, а ријеч је о специфичном простору у коме раде особе са сметњама у менталном развоју.

Србија 24.03.2019 | 11:55
Јединствен кафић, без предрасуда
Простор за овај кафић у Чубурској улици у београдском насељу Врачар обезбиједио је Град Београд, опремило га је Министарство за рад Србије, а све то захваљујући иницијативи хуманитарне организације "Дечје срце".

У јутарњим часовима, кафу и остала пића прави Александра Павловић (35).

"Ја сам иначе овде у шанку, ту кувам кафу, сређујем кухињу и волим да помажем", казала нам је она.

Навела је да гости највише воле да пију топлу чоколаду и нес кафу.



Гледати потенцијал, а не немоћ

Осим за шанком, Александра Павловић ради и у другом дијелу простора, у коме је смјештена радионица, гдје имају шиваће машине и штампаче за сличице које лијепе на шоље, хемијске оловке и мајице, а које се потом продају.

Кафић је отворен са циљем да особе са сметњама у менталном развоју разбију предрасуде саме о себи, објаснио је за АА директор хуманитарне организације "Дечје срце" Горан Ројевић.

"Хуманитарна организација 'Дечје срце' већ 18 година покушава да покрене различите програме којима ћемо показати да све особе, небитно да ли имају сметње или не, треба гледати из угла њиховог потенцијала, а не из угла њихове немоћи", рекао је он.

Особе које раде у овом кафићу су прошле различите програме, школе живота, школе животних вјештина и за тих 18 година научиле читав низ животних вјештина које су им потребне и за самопомоћ, а онда и за помоћ својој породици.

"Нама је било првенствено јако битно да они не буду терет ни себи, јер ће се тако боље осећати, већ с друге стране да не буду терет ни породици, а онда ни заједници. Када смо то са једном групом постигли, онда смо хтели да покажемо да они могу да буду вредни и корисни чланови заједнице", додао је Ројевић.

Оваквих кафића нема пуно, а оно што је оригинално је и бенд који у овом кафићу наступа два пута недјељно, а који је такође сачињен од особа са сметњама.



"Оно што је на светском нивоу оригинално, то је да имамо бенд који у оквиру локала свира у вечерњим сатима, засад два пута недељно са циљем да то буде свако вече. Бенд се такође зове 'Звуци срца' и тај бенд је настао пре пет година када смо хтели да на другачији начин прикажемо њих. Међутим, прави сјај овог бенда је добијен са отварањем овог локала", казао је Ројевић.

Пробудити најбоље у човјеку

Према ријечима Ројевића, циљ је да им се омогући да буду задовољни и уживају у оном што раде.

"Онда схватите колики су његови потенцијали. Покушавамо да у човеку пробудимо оно најбоље, а не оно најгоре", истакао је.

О томе колико је за кратко вријеме кафић постао популаран и то не само међу гостима, сведочи и то што свакодневно долазе родитељи који желе да пријаве своју дјецу на рад.



"Свако од њих у оквиру овог кафића, односно радног центра може наћи своје место", казао је.

То није све. Осим што омогућава особама са сметњама да остваре једно од својих права - право на рад, у кафићу се не издају фискални рачуни, већ се у кутијице у облику срца убацује онолико новаца колико мислите да треба или колико можете да издвојите.

"Циљ нам је био да ниједна особа која дође код нас не помисли да неће имати да плати или да плаћање буде граница између тога да се дружи са нама. Нама је првенствено циљ да што више људи дође и да се упознамо, и да се дружимо и да на тај начин разбијамо предрасуде о младима са сметњама у развоју, а новац не сме да нам буде разлог зашто неко није дошао код нас", закључује Ројевић.

Кафић ради сваког дана од 9 до 21 час, осим суботом када је радно вријеме од 12 до 20 часова, те свако може наћи згодно вријеме да посјети угодни простор, ужива у разговору и кафи припремљеној са осмијехом, а у плану је да овај локал постане и ресторан.

(АА)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миа

24.03.2019 11:40

Све похвале и надам се да ће овај кафић опстати и желим вам пуно успјеха у раду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сс

24.03.2019 11:40

Браво за идеју, и такве људе треба запослити да се осјецају корисним и успјесним

ОДГОВОРИТЕ
Name

одавно

24.03.2019 13:21

нисам процитао љепси текст и цуо за бољу идеју,све похвале, добри људи.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево

24.03.2019 13:25

Свака цаст за реализацију иниицијативе хуманитарне организације "Децје срце".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

24.03.2019 17:19

коначно нешто позитивно ,честитам свима који су заслужни за овај диван чин.

Name

Кај

24.03.2019 19:41

Свака част, сасвим довољно...

ОДГОВОРИТЕ