Прича: Седам дана за ''чишћење нереда''...

Статистика добра, утисак добар, али. . . Звезда је била боља!

Кошарка 24.03.2019 | 22:50
Прича: Седам дана за ''чишћење нереда''...
Ако је прошли дерби био један од најлошијих, онда је синоћњи судар Црвене звезде и Партизана био један од најбољих последњих година. Драма, неизвесност, на крају крајева - 207 поена. Црвена звезда је на папиру и објективно бољи тим, скуп квалитетнијих појединаца, јуче је успела да победи, али утисак је да може још боље да игра. Партизан је био на горњој граници могућности и није успео до брејка. Сада му преостаје седам дана да почисти неред.

Ова прва утакмица је била шанса за црно-беле. Притисак је био већи на Звезди, то се видело на њеним играчима. Притисак морања да се победи пред својим навијачима. Црно-бели су били растерећенији, био је у праву Тринкијери у најави утакмице. Стварно су добро деловали његови пулени. Када су овакве утакмице у питању увек је срећа велики фактор, један добар или лош потез решавају питање победника.

Јуче је то био лош потез Ђорђа Гагића (индекс корисности минус седам) када је направио неспортску личну грешку над Билијем Бероном  и додатно погурао Звездиног понајбољег играча ове сезоне.  Ако тражимо кривицу онда је она највише на њему, али и на Маркусу Пејџу (индекс корисности - минус два) који игра већи део сезоне прилично танко.  Најавио је против Задра у току сезоне да се пробудио, али то је био само кратак бљесак. Синоћ није пружио оно што се очекивало од њега. Ту је и прилично бледа партија Огњена Јарамаза (индекс корисности нула), те недовољно добра игра Алија Николића. Није ни Алекс Ренфро блистао у одбрани, а о слободним бацањима Николе Јанковића је све до сада речено.

Није све било црно, наравно,  напротив, не би у супротном Партизан дао преко 100 поена највећем ривалу и то у гостима. Навијаче Партизана може да радује како је одиграо Раде Загорац, коначно је прорадио и наговестио шта од њега може да се очекује. Вања Маринковић  је одиграо један од бољих мечева у каријери, док је сасвим добар био и Стефан Јанковић, изнад овогодишњег нивоа. Новица Величковић - не треба трошити речи хвале, мада је могао неке нападе рационалније да завршава. Међутим, његов значај за тим је далеко већи од бројки у статистици. Одлични Лендејл је већ константа. Па је ту било и вођство од преко 10 разлике које је мало ко могао да очекује после 11 датих поена у првој четвртини...

Све то заједно је - врло добро, али не и довољно за Звезду. Не онакву од синоћ, расположену за паљбу и са доста расположених играча. Када црвено-бели дођу у ситуацију да их из „буле“ ваде Човић, Добрић и Давидовац, онда знају да су на добром путу. Томић има широку лепезу избора.

Шта сада за Партизан? Какве су му шансе?

Пре свега да се види ситуацијама са повредама. Новица је напустио Пионир шепајући, скочни зглоб је у питању. Биће под знаком питања за реванш, данас ће се обавити додатни прегледи. Лендејлу је завијена рука при крају утакмице, не делује да је озбиљнији проблем у питању. Црно-бели су синоћ наступили комплетни, па би, осим Новице за кога ћемо тек видети шта и како, сви требало да буду спремни и за други меч у серији.

Можда и најбољи одговор на питања постављена изнад (шта и како даље?) синоћ је дао Раде Загорац.

„Нама остаје седам дана да, пре свега, ставимо акценат на одбрану један на један, која нас је највише рањавала. Тако да, имамо доста посла, много нереда да се почисти. Следећу утакмицу дочекујемо са оптимизмом и мотивацијом“, рекао је Загорац.

Анализирао је меч у ком је Звезда повела с 1:0.

„Одлична утакмица, за гледаоце вероватно више него за актере. Дерби је посебна ствар, поготово када је оволики улог и оволика важност. Важност и притисак доста обликују, и играчки и људски. Две екипе подједнаког квалитета, ситни детаљи ће увек одлучивати победника. Овог пута је то била Звезда, ја им честитам на томе, поготово пред домаћим играчима“.

Партизан ће имати предност домаћег терена у наредном обрачуну.

„Мислим да су обе екипе доста добро психолошки припремљене, како на утакмице пред својим навијачима, тако и на оне пред туђим. Овакав терет и овакво навијање проблем су екипама које се не суочавају превише често са тиме. Очекује нас још једна напорна и напета утакмица, у којој психолошки део може да превагне“.

Истакао је Загорац „неред“, а он се пре свега односи на одбрану. Ту је Партизан затајио. И то пре свега у одбрани један на један. То су сви од тренера до играча истакли после утакмице. Превише  лако су Берон и Риверс (он највише у првих 20 минута) наскакали и погађали с полудистанце, а Човићпробијао први ред одбране својим продорима. Морали су црно-бели ту боље, али могу да буду задовољни како су бранили Оџа који је у оном дербију на крају лигашког дела направио велики проблем црно-белима.

Ситуација је јасна, Партизан мора да добије наредне две утакмице како би се пласирао у финале, а један од најбољих играча Парног ваљка ове сезоне, Лендејл, каже да је његова екипа видела да може да игра са Звездом и да им то даје самопоуздање.

„Могли смо да добијемо овај меч. Направили смо велике грешке. Иако смо изгубили, мислим да смо прикупили довољно самопоуздања јер видимо да можемо да их добијемо следећи пут и мислим да сигурно хоћемо. Следећи пут треба да будемо бољи у одбрани и да им не дозволимо лаке поене. Мислим да већ знамо у којим сегментима морамо да се поправимо за следећи меч. Седам дана је довољно да се одморимо и да спреми дочекамо следећи окршај“, рекао је Лендејл после утакмице.

Додатно самопоуздање црно-бели могу да црпе из чињенице да следећи дуел играју пред својим навијачима, да су већ сада урадили велики посао и драстично напредовали, да „немају више шта да изгубе“. Сигурно ће им бити лакше да играју пред својим навијачима. Уколико изједначе, поново ће притисак, попут пинг-понг лоптице, прећи на Звездин део стола. И биће још већи него синоћ.

Неред код Партизана постоји, али није велики. Сигурно да јеТринкијери био љут на поменуте пропусте, пре свега у одбрани, али генерално, када је остао сам са собом, тешко да је могао много тога да замери својим играчима. Вероватно је  преиспитивао и неке своје одлуке, пре свега измене у завршници, али... Зна и он да Партизан тешко у овом моменту може много боље.

То кажу и бројке.

Партизан је боље шутирао слободна  бацања од Звезде (72% наспрам 70% Звезде), боље је шутирао тројке (13/30, 43,3%, црвено-бели су гађали 35,5%),  а  највећа  разлика је била у шуту за за два  поена (57,9% наспрам 73% црвено-белих). Имао је Партизан исти број скокова као и противник, имао је седам више асистенција од Звезде, а по броју изгубљених лопти су љути ривали били изједначени. Дао је Партизан више поена из грешака противника, дао је више поена из рекета, дао је више поена од Звезде из других шанси, на полувремену је имао много већи  број убачених поена од играча који су ушли са клупе, али се у наставку то драстично променило и зато је Звезда, понајвише, добила дуел и повела с 1:0 у серији.

Извор: моззартспорт

Фото МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар