Гагић пресудио Партизану: Звезда на погон Човића до 1:0!

Кошаркаши Црвене звезде победили су после продужетка Партизан са 106:101, у првом полуфиналном мечу АБА лиге.  Преокрети, повреде, драма и 1:0 за Звезду! Фантастичан дерби на почетку полуфиналне плеј-оф серије АБА лиге! Оба тима испустила су двоцифрену предност, а црвено-бели славили после продужетка.  После два и по сата паклене кошарке, Берон сломио Партизан за 1:0 у серији! Одличне роле Давидовца и Човића, као и фантастичног Вање Маринковића са друге стране - 106:101.

Кошарка 23.03.2019 | 21:45
Гагић пресудио Партизану: Звезда на погон Човића до 1:0!
Утакмицу је преломио веома лош потез Ђорђа Гагића, који је у последњем минуту продужетка направио неспортски фаул над Бероном, после чега је Звезда дошла до великих +5 (101:96).

Најефикаснији код Црвене звезде био је Били Берон са 23 поена, али су велику улогу имали и Дејан Давидовац са 18 поена и шест скокова, као и Човић са 16 поена и девет асистенција.

У пораженом саставу Вања Маринковић постигао је 20 поена, Лендејл је додао 17, Ренфро 14, док је Новица Величковић постигао 11.

Изабраници Милана Томића успели су да дођу до тријумфа после велике борбе и драме, и сада се налазе на корак до пласмана у велико финале.

Велику углогу у победи црвено-белих имали су Филип Човић, Огњен Добрић и Дејан Давидовац, који су успели да врате шампион Србије у животу у трећој четвртини, када је Партизан имао двоцифрену предности.

Потом је у последњој четвртини уследила драма. На 25 секунди до краја сусрета Филип Човић је погодио једно од два бацања за 85:83.

Лопту је узео Ренфро, који је на три секунде до краја поентирао за 85:85. Томић је на тајм-ауту нацртао да се игра на Риверса, који је и добио лопту, али је промашио за победу и ушло се у продужетак.

Партизан од краја четврте четвртине био без капитена Новице Величковића, који је повредио зглоб. Степен повреде још није познат.

У додатних пет минута играло се кош за кош, а црвено-бели су захваљујући Давидовцу дошли до +3, 94:91. Партизан је у живот вратио Раде Загорац са двојком и тројком, и на 70 секунди до краја било је 96:96.

Ипак, онда је на сцену ступио Ђорђе Гагић, који је морао да уђе у игру због петог фаула Лендејла. Гагић је направио неспортски фаул над Бероном и црвено-бели су дошли до +3, 99:96.

Шампион Србије имао и лопту са стране, што је успео да искористи. За два је поентирао поново Берон и на 37 секунди Звезда је имала +5, 101:96. Ту није било повратка и Звезда је повела са 1:0 у серији.

Реванш утакмица игра се за недељу дана, а домаћин ће бити Партизан.

Изабраници Милана Томића пред 5.500 својих навијача су одбранили домаћи терен и повели 1:0 у полуфиналу АБА плеј-офа, пред реванш који се игра наредне суботе, 30. марта!

Црвена звезда - Партизан 106:101, у регуларном току 85:85 (21:11, 15:24, 24:28, 25:22)!

На крилима прецизног шута Билија Берона и Кејсија Риверса, водили су 30:19 у 17. минуту, па девет минута касније губили 41:52, али су их вратили у живот Филип Човић, Дејан Давидовац и Огњен Добрић.

Црвено-бели су серијом 11:0 преокренули на 68:63, међутим, Партизан се није дао и изборио је продужетак. Битну тројку погодио је одлични Вања Маринковић (84:83), а Алекс Ренфро две секунде пре краја "изломио" Мајкла Оџоа и положио за коначних 85:85!

У додатних пет минута играло се "кош за кош", да би одлука пала 51 секунд пре краја, када је Ђорђе Гагић направио неспортски фаул над Бероном. Амерички бек дао је кош и додатно бацање, па из новог напада још једном поентирао из соло продора, чиме је свом тиму донео практично недостижних 101:96.

Звезда је већи део утакмице одиграла без првог плејмејкера Џоа Регленда, који је повредио скочни зглоб и покушао у пар наврата да се врати на паркет, али није све било како треба и диригентску палицу преузео је Човић, одрадивши посао на готово маестралан начин.

Пехови нису заобишли ни црно-беле. Новица Величковић играо је сјајан меч, али је у 37. минуту доскочио на ногу Мухамеда Фајеа и морао на клупу... Срећа и за њега и за Регленда је што до следеће утакмице има још седам дана!

Каква драма! У најузбудљивјој утакмици сезоне, на старту полуфиналне серије АБА лиге, Црвена звезда је после продужетка одбранила предност домаћег терена и захваљујући сјајној минујатури Билија Берона тигла до важног славља против вечитог ривала Партизана - 106:101.

Одлични шутер је у завршици меча постигао осам везаних поена и решио питање победника, а велику грешку при резултату 96:96 направио је Ђорђе Гагић, који је повукао Американца приликом полагања и направио неспортску личну грешку, која је отворила домаћину пут ка победи.

Амерички шутер одиграо је толико сигурно, мирно и стабилно у последњем минуту продужетка, да је сам измислио пет најважнијих поена за црвено-беле и обезбедио победу којом је завреднео гласне повике „Били, Били, Били...“ са трибина београдског храма кошарке! Берон је на крају скупио 23 поена, а огромне заслуге за тријумф српског шампиона иду на рачун Филипа Човића уз 16 поена и девет завршних додавања. Дејан Давидовац је потпуно експлодирао у другом полувремену и продужетку, да је скупио 18 поена, шест скокова и две асистенције. У гостујућим редовима Вања Маринковић је умало изрежирао страшан подвиг Партизана са 29 поена, док је Џок Лендејл дописао 17, а Алекс Ренфро 14 поена.

Од уводних тактова утакмица је имала чудан ток. Првенствено јер је судијска тројка поставила нимало пријатан критеријум, где се свирало апсолутно све и сваки контакт био је санкционисан личном грешком. Због тога је сусрет завршен са готово нестварних 59 личних грешака...

После свих успона и падова на обе стране, утакмица је стала у последњи минут четврте деонице и продужетак. На само 75 секунди до краја Црвена звезда имала је четири поена вишка (84:80) у својим рукама после сигурних поена Дејана Давидовца са пенала, а онда је настао мук... Док је тензија могла да се сече ножем, Вања Маринковић је на 26 секунди до истека четвртине употпунио једну од најбољих партија досадашње каријере тројком којом је Партизану дао трачак наде! Та нада се убрзо претворила у додатно време, где је атмосфера достигла тачку кључања!

Филип Човић, који је вечерас апсолутно заблистао у готово потпуном одсуству Џоа Регленда – одиграо 14 минута – успео је у наредној акцији да реши једно од два слободна бацања, а када је крцата дворана ишчекивала добру одбрану својих миљеника, Алекс Ренфро је исту „промешао“ и лако положио лопту на обруч за 85:85. Покушао је Кеј Си Риверс да се исправи за све оно погрешно што је урадио у свом дебију управо против црно-белих пре само месец дана, али његов хитац за победу није био прецизан...

И онда – лудница! Поени су се смењивали као на траци и тако је ишло све до половине продужетка и промашаја Банџе Сија за три поена. Човић је невероватном енергијом држао комплетну игру Звезде у својим рукама, али када је Давидовац извукао оштар фаул Џока Лендејла после сигурног полагања и са додатним слободним бацањем подигао Звездину разлику на три поена (94:91), учинило се публици, али и људима са Звездине клупе да ће моћи лакше да се дише. Али, не... Партизан ниједног тренутка није одустајао, чак и када је Никола Јанковић – иначе лош шутер са пенала – испустио два слободна бацања.

Баш тада, у моментима највеће зебње за црно-беле, готово ниоткуда појавио се Раде Загорац са тројком из велике удаљености, за 96:96 на 70 секунди до краја. Али, Партизан је онда стао. Тачније, Берон је потпуно издоминирао сценом и донео Звезди велики тријумф.

Главобољу стручном штабу гостију задала је повреда капитена Новице Величковића, који је незгодно изврнуо зглоб и више није улазио у игру, па остаје да се види каква је ситуација са његовом повредом.

У сваком случају, вечерашњи обрачун је најавио паклену полуфиналну серију. Партизан ће за седам дана имати прилику за реванш, а уколико се о финалисти буде одлучивало у мајсторици, тек тада ће на програму бити незапамћена драма.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 106:101
/21:11, 15:24, 24:28, 25:22, 21:16/

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Регленд 6, Човић 16 (за два 4/5, тројке 1/5, бацања 5/6, 9ас), Перпероглу 4, Давидовац 18 (6ск), Лазић 5, Фаје 2 (5ск), Берон 23 (за два 3/3, тројке 4/5, бацања 5/5), Добрић 8 (тројке 2/2), Симанић, Риверс 12 (за два 3/5, тројке 1/5, 2ас, 2укр), Цирбес 6 (3ск), Оџо 6 (5ск, 3изг).

ПАРТИЗАН: Н. Јанковић 8, Пејџ 3, Си 9 (6ск), Маринковић 20 (за два 3/4, тројке 4/7, бацања 2/3, 2ас), Јарамаз 1, Величковић 11 (тројке 2/4, 5ск, 4ас), Загорац 10 (4ск), Ренфро 14 (за два 3/6, тројке 2/7, 3ск, 8ас), С. Јанковић 4, Лендејл 17 (за два 5/7, бацања 7/7, 1ск, 2блк), Гагић, Николић 4 (3ас).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар