"Побједник" мора на рестаурацију

Чувени “Побједник”, симбол Београда, нагнут је 30 центиметара, изрешетан мецима и кроз рупе се пуни водом, те је његова реконструкција под хитно неопходна!

Србија 23.03.2019 | 21:25
"Побједник" мора на рестаурацију
– Оштећења на споменику драстично су се погоршала у односу на 2016, када је посљедњи пут вршена опсервација. Ипак, не постоји опасност по посјетиоце – не остављају дилему у Заводу за заштиту споменика културе града Београда.

Да је “Побједник” искривљен грађани су давно закључили, а то су потврдили стручњаци уз објашњење да је “нагнут 30 центиметара у односу на вертикалну осу” и да је то “процес који и даље траје”.

– Уочено је да од 1986. постоји тренд повећања одступања од вертикалности. Најновија 3Д мјерења показала су угао отклона стуба од 1,2 степена у једној односно 1,04 у другој равни.

Многе су шокирале фотографије на којима се види Мештровићева статуа са оштећењима од метака.

– Велики дио тих оштећења је из Другог свјетског рата, али сигурно има и насталих у каснијем периоду. На скулптури има и доста пукотина на мјестима спајања кроз која улази вода која наноси велику штету споменику.

Тендер за реконструкцију и рестаурацију требало би да буде расписан почетком априла, почетак радова се очекује крајем маја, а рок за њихов завршетак је шест мјесеци. 

– У првој фази ће се изводити статичка санација, а у другој реконструкција и рестаурација.

Најделикатнији дио биће скидање саме статуе.

– У оквиру пројекта предвиђена је демонтажа фигуре са врха споменика и поновна монтажа након рестаурације. Операција би требало да се спроведе ауто-дизалицом која ће бити довољне носивости, а опет таквих габарита и тежине да ће моћи да прође кроз капије и преко моста код 
Прије почетка операције, како сазнаје Блиц, биће монтирана велика скела која се, међутим, неће ослањати на сам споменик.

– Фигура “Побједника” ће се након израде скеле привремено фиксирати и ослободити од постоља. Након тога ће се помоћу одговарајућих трака-гуртни, везати и уз помоћ ауто-дизалице одвојити од постоља и спустити на тло – закључују у Заводу.

“Побједник” ће онда кроз Сахат капију привремено напустити Београдску тврђаву, на коју ће бити враћен одмах по завршеној рестаурацији.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Црни Груја

24.03.2019 11:19

У Србији још нису чули за транспорт хеликоптером.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

24.03.2019 16:30

Каква склуптура побједника када смо вјецити губитници.

ОДГОВОРИТЕ