Бирајте, царине или фабрика у САД

Предсједник САД Доналд Трамп критиковао је европске произвођаче аутомобила, сугеришући да би могао да уведе царине на увоз возила компанија као што су БМВ и Мерцедес, осим ако не буду градили више фабрика на америчком тлу.

Свијет 23.03.2019 | 18:19
Бирајте, царине или фабрика у САД
У интервјуу са Маријом Бартиромо, из компаније Фокс Бизнис Нетворк, Трамп је рекао да је одбацио приједлоге Европске уније којима би се ауто тарифе са обије стране свеле на нулу.

"Они имају БМW, имају Мерцедес, имају доста добрих аутомобила које увозимо", рекао је Трамп говорећи о Њемачкој. "Желим да их праве овдје. Ако ћете их продати Американцима, направите их овдје", закључио је председник.

Трампови коментари долазе отприлике мјесец дана након што је Министарство трговине завршило истрагу о томе да ли увоз аутомобила угрожава националну безбједност и прослиједило своје закључке Бијелој кући.

Резултати извјештаја нису објављени. Међутим, Дерек Сизорс, из Америчког института за предузетништво, изјавио је да је видио примјерак извјештаја и да се у њему закључује да увоз аутомобила угрожава националну безбједност јер погоршава трговински дефицит.

Предсједник САД има рок до средине маја да одлучи које акције треба предузети у складу са тим извјештајем. Он би могао да наметне царине до 25 одсто на увоз свих аутомобила и ауто дијелова, или само на одређене артикле из одређених земаља.

Изгледи за тако нешто изазвали су снажно противљење у Конгресу, гдје су доживјели критике конгресмена из редова обије странке. Аутомобилска индустрија САД такође се противи таксама, јер користе увозне ауто-дијелове, што би било скупље ако би се царине наметнуле.

У свом интервјуу за Фокс Бизнис Нетворк, Трамп је рекао да укидање царина за сву ауто трговину не би нужно помогло америчким произвођачима аутомобила.

"Проблем је у томе што Шевролет никада неће бити прихваћен у Европи, као што је Мерцедес прихваћен овдје, тако да то није добар посао", рекао је он.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Директ

23.03.2019 18:00

И ми требамо да слиједимо став Америке И "натјерамо" многе да отворе фабрику овдје. Гледам несто наси људи масовно једу Плазма кекс, Старк цоколаде, Јаффа бисквите, Крас Бајадере итд. Милиони КМ годисње оду у регион и свијет и то само на основу једног бренда, а стотине и стотине милиона КМ сваке године оде из РС и БиХ на увоз хране и воде уопсте! Код нас у БиХ, с обзиром на насу велицину, ситуација је и много гора него у Америци! Код нас прекомјерни увоз растура темеље насе економије! Добро би било "натјерати" најјаце играце субвенцијама да отворе своје погоне овдје, кад нас народ као луд купује и разне Милке, Киндере, Миндере, у противном ако неце, увести царине јер ово стварно висе нема смисла! Не могу да надјем у родјеној земљи малтене ниједан домаци бренд сем Сwисслион Таково Еуроцрема и неког кекса ис Тесња. Вријеме је да домаци капитал ствара домаца радна мјеста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али....?!

23.03.2019 22:57

Управо тако, они стите своју економију, а насу криминална хоботница унистава. Ма да су прави људи на правом мјесту, златном касиком би јели.

Name

ПРОТЕКЦИОНИЗАМ

28.03.2019 10:00

Свака ти част Доналде! Домаћа привреда се и штити и развија увођењем царина. А код нас неолиберализам, па биједа јад и чемер. Народ штити држава, а код нас народ препустили послодавцима.