Британци траже нови референдум

Стотине хиљада људи који су против изласка Британије из Европске уније прошетали су данас центром Лондона захтијевајући нови референдум, док продубљивање Брегзит кризе доводи у опасност премијерски мандат Терезе Меј.

Свијет 23.03.2019 | 16:08
Британци траже нови референдум
Демонстранти су кренули у централни Лондон са транспарентима "Најбољи договор је да нема Брегзита" и "Хоћемо глас народа" на протесту за који су организатори изјавили да би могао бити највећи анти-Брегзит протест до сад.

Послије три године мучне дебате, још увијек је неизвесно како, када или чак да ли ће се Брегзит десити, док Меј покушава да испланира излаз из најтеже политичке кризе којој свједочи ова генерација.

Иако није било званичне процјене бројева, организатори су рекли да је на стотине хиљада људи било на протесту. Они су били сигурни да ће број окупљених достићи онај на сличном скупу одржаном у октобру, када се појавило око 700.000 људи пише Ројтерс.

Фиби Пул, једна од окупљених на протесту, није била довољно стара да гласа на референдуму 2016. године.

"Дошли смо данас овде јер се осјећамо као да су нам украли будућност. Наша ће генерација живјети са посљедицама ове катастрофе", рекла је она за Ројтерс. "То ће отежати налажење посла. Већ видим много великих компанија које одлазе. Забринута сам за будућност", додала је Фиби.

На референдуму одржаном 23. јуна 2016. године, 17,4 милиона бирача, односно 52 одсто, гласало је за Брегзит, док је 16,1 милиона, или 48 одсто, гласало за останак у ЕУ.

Од тада противници Брегзита покушавају да нађу начин да одрже још један референдум.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ре

23.03.2019 18:08

Сад би наси рекли одмах да се рузи дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

23.03.2019 22:16

Бозе колики би нос у насег драгог водје Милета нарасто Не би ни 20-људи могло да га дрзи