"Буде ми јасно зашто сам отишао"

Борис Фрањић, момак из Какња, прије четири године је ријешио да се пресели у Штутгарт, а у свом статусу на Фејсбуку, који је написао послије годину дана проведених у Њемачкој, навео је због чега мисли да је учинио прави корак у животу.

Босна и Херцеговина 23.03.2019 | 15:35
"Буде ми јасно зашто сам отишао"
Одлазак у иностранство ради бољег живота тужна је истина за добар дио становника Балкана, који свакодневно прелазе границе европских земаља у потрази за бољим сутра. 

Док неки иду да би се вратили, неки опет у том свијету виде све разлоге зашто су одлучили да напусте своју родну земљу.

Борис Фрањић, момак из Какња, прије четири године је ријешио да се пресели у Штутгарт, а у свом статусу на Фејсбуку, који је написао послије годину дана проведених у Њемачкој, навео је због чега мисли да је учинио прави корак у животу.

Статус је убрзо постао виралан, а ми вам га преносимо у цјелости.

– Данас је тачно годину дана како сам се преселио у Штутгарт. Прекратко је то времена да би се направило било шта велико, а ипак сасвим довољно вријеме да се уцрта траса за сигурну и безбрижну будућност. Сјећам се добро те вечери прије одласка. Пријатељи, они најбољи, полако се окупљају код мене у кафићу. Нико не фали, а нема нико ни вишка, само један није био ту, он живи у Сарајеву па сам отишао до њега дан прије да му јавим да идем.

Онако непозвани долазе сами од себе, знају добро гдје ће ме пронаћи. Дошли да ме испрате. А ја? Ја сам се осјећао као да ме испраћају на посљедњи починак, а не у Њемачку. Они су нешто причали цијелу ноћ, чисто да се нешто прича, и да мене мало забаве. Ја сам углавном ћутао знајући да ћу рано ујутро у ауто ставити 30 година свог живота, школовања, факултета, рада, успомена, труда, одрицања, 30 година пријатељстава и тек покоји одјевни предмет и кренути све испочетка. Ваљало је ту ноћ преживјети, као и сваки онај пријатељски загрљај и јак стисак, као да те грле посљедњи пут и не би те пустили до ујутро…



Па онда на ред дођу родитељи, мајчине сузе и отац који се кобајаги добро држи. Е кад ту ноћ преживиш, два пута трепнеш, погледаш на календар кад оно 20. септембар 2017. године, схватиш да је прошло годину дана како живиш у Њемачкој. Е то је Њемачка. Мјесто гдје вријеме брзо лети. И све можеш направити, радити и зарадити само не можеш купити вријеме. Кад мало мућнеш главом и анализираш зашто је то тако, схватиш да ти је овдје понуђено толико могућности да ти треба бар 9 живота како би петину од њих искористио. Није до времена, него је до могућности.

У Босни их углавном немаш, а и кад ти се укаже прилика страхујеш ко ће ти то све покварити. Њемачка је земља без страха и то је највеће богатство које нама Босанцима неко може понудити. Немаш страха хоћеш ли пронаћи посао, а камо ли страха да ли ћеш га изгубити. С временом како напредујеш с језиком само ти се отварају нове могућности и бољи послови. Немаш страха да оснујеш породицу.

Јер двоје у кући са минималним платама може да плати стан и режије, хране у изобиљу, лијепо и ново неко просјечно ауто, путовање лети три седмице на Мајорку, зими на двије седмице на Алпе, те да се сваки викенд негдје изведеш, неко језеро, роштиљ уз пријатеље, парк, зоолошки врт, или вечера у ресторану. Рекло би се да се живи као некад у Југославији.

Они што сам их ја упознао јако су сусретљиви и љубазни, спремни су помоћи, држе до породице, и нису циције у кафани. Постоје и они неки други Нијемци, да будем искрен о њима сам само чуо, ал их као такве нисам упознао. Е ко има смисла за приватни бизнис и хоће да се бави тиме, то је већ друга прича. Кажу да шира регија овог града обухвата негде око 3,5 милиона становника који већином раде у “мерцедесу”, “поршеу” и “бошу” или некој мањој фирми која се опет наслања на ова три гиганта.

Велико тржиште, много новца у оптицају, наплата брза, компензације скоро да и нема. Потребно је мало слуха за бизнис, лијепа идеја, одређена количнина почетног капитала и могу се чуда направити. И све је то ок, ал онда на ред дође љубав према завичају. Све те нешто доле опет вуче.



Иако си стекао већ овде пуно познанстава, понеко пријатељство, фале ти пријатељи с којима си одрастао, гимназију или факултет завршио, пријатељи с којима си радио. Кренеш у Босну, онако већ у Словенији срце ти јако лупа док вртиш оне радио станице и слушаш емисије које прилично разумеш.

Кад већ дођеш у Босну послије три сата схватиш зашто си отишао у Њемачку.

Схватиш да ти не недостаје Босна као систем, него Босна у смислу твојих пријатеља. И најрадије би их све натрпао у један велики аутобус и довео себи. И кад бих то урадио… питање колико би ми Босна недостајала.

Успут, то и покушавам. Покушавам их наговорити да дођу код мене живјети, да се преселе. Нису заслужили да живе у неизвјесности, да им неко вријеђа интелигенцију. Нису заслужили да их неко дијели, јер нису тако одгојени. Њемачка је држава за њих, држава у којој као свог земљака препознајеш сваког оног ко је рођен од Бугарске до Беча. Е сад замислите колико је оваквих као ја који покушавају све своје другове довести у Њемачку. Ко ће остати доле живјети? Остаће неко, ал све мање и мање оних људи с којима сам ја ту државу видео просперитетном. Нажалост!!!- написао је Борис, пише Блиц.

(Блиц)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Зеља

23.03.2019 14:45

МОМАК СВАКА ЦАСТ.ДА БУДЕС УЗОР СВИМА КОЈИ ЗЕЛЕ ИЦИ...ДАТИ ИЖ ПОДРСКУ....ЗИВОТ ЈЕ ЈЕДАН...ОВДЈЕ БИЈЕДАН И ЈАДАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Егзодус

23.03.2019 15:05

Ми смо у Библији а ово је егзодус.

Name

Коментар

23.03.2019 16:13

Одлицно написано...цовјек зиви у слободној земљи без страха од сутрасњице...а ови наси идиоти опанак-политицари дневно краду милионе и задузују народ...сви смо овде таоци сељак-политицара кретена, превараната и велеиздајника...

Name

Ево

23.03.2019 21:14

Након 20 година вратио се из Немацке и могу реци да је момак све тачно написао. Ово у БиХ је чисто срање од живота али за партијске ухљебе и није лоше. Ујутро сједити у кафицу и пити као фол кавицу од 1,50 КМ три до цетири сата,вртити мобител, ко фол звати неког( као неки послови) и то је то. Па 90% мјеста и градова у БиХ нема позориште шта даље причати?

Name

правда

23.03.2019 14:53

Најбоље ти је ондје гдје си родјен ту мозес бити свој на своме у тудјој земљи и ако имас дрзављанство ти си странац само лазни сјај има тудја земља они не знају ни ко му је први комсија никада те први комсија неце позват на кафу а на колаце или вецеру то нецес доцекат само наси људи мисле на зараду и да се могу вратит то му је у свијести када му је боље тамо засто онда долазе на годисњи у домовину да мало прозиве и опет у иностранство и сви се састају код цркви и дзамија где се говори свој језик то лицно знам јер сам један од њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Келн

23.03.2019 15:14

Будала зиви тамо где је родјен а паметан тамо где му је боље.У поцетку цовјек буде носталгицан и будему теско,навико с на једну околину и нацин размисљања и понасања а додјес у други свијет са друкцијим нацином размислања и понасања.Али како године одмицу навикнес се на нову средину и то ти постане дом.У поцетку гледас да одес доле куци али видис јад и цемер ,пропаст ,све ти се смуци.После пар година не пада ти на памет да идес доле ,кад имас годисњи уплатис сеи Маурициус,Малдиве,Хаваје и тако неке дестинације

Name

Нострадамус

23.03.2019 15:52

Ако ти је доле толико лијепо сто онда тразис у Њемацкој врати се доле па кафендиси са комсијама.Ја би препоруцио свако ко мозе нека иде и нека се не окреце.Доле не треба ни на годисњи да се иде јер овде зивис ко цовјек немас никакве неугодности.Десет година зивис да те полиција никада није зауставила и казнила.Од 1990 године сам овде од 1994 овде сам полозио возацку до сада ме зауставила 5-6 пута само показес возацку и они процитају име и презиме врате документе и наставис даље без малтретирања и казне.

Name

Милован

23.03.2019 16:44

Ко не вјерује у вјецни зивот, дзаба му гдје год зиви. Јер ако не вјерујемо у вјецни зивот, а знајуци да цемо умријети све је без икаквог смисла. Зато, вјера је највазнија.

Name

шалабајзер

23.03.2019 18:49

Немој да те лажу да се овде људи не друже и не знају,овдје су људи много позитивнији него у Босни,Србији,Хрватској,вјеруј никога није брига ко си и шта си јер то нема никакве везе са животом

Name

Мојне Тисра

23.03.2019 23:13

Мене и зену данас позвао станодавац, посто зивимо под истим кровом, ( цисти Нијемац, супруга му кинескиња, цовјек зарадио пензију у дипломатији ), на кафу и колац, зато Пссссст и да науцимо несто у зивоту а не само бацати слова уз огромну неодговорност. То сто си ти у неком другом окрузењу, не знаци да смо сви такви. То је од цовјека до цовјека, ниво културе, перцепције,антиципације...итд. Контас? Није све у и око дзамија и цркава...има несто и у образовању, мултилингвалности, мултикултуралности.

Name

За Милована

24.03.2019 09:03

Вјеру цовјек носи са собом гдје год иде.Ста мислис да овде народ не слави славе не иде у цркву или дзамију.Овде све уредније слободније уредјеније.Овде се не отварају ни ауто путеви ни болнице ни крузни токови ни мостови.Овде се ради и цути а код нас поставе бандеру и праве некакво отварање.Асфалтира се 500 метара и пресијеца врпца пеце се јањетина и музика феста до зоре примитивизам на највецем нивоу.

Name

Сур

23.03.2019 14:54

Тако је и сви треба да оду из овог пакла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре НОСТРАДАМУС

23.03.2019 17:16

Друже вози и доле и живи по закону па нећеш плаћати казне. Ево да ти кажем ја сам плаћао и овдје (Њемацкој) И доле али само што сам возио брже него што је дозвољено.

Name

Нострадамус

23.03.2019 19:57

Па немам ја 25-30 година да дивљам у возњи.А друго види код себе колико проведес времена у Њемацкој а колико доле па упореди колико пута те полиција уставила у Њемацкој колико доле.

Name

Но

23.03.2019 14:56

Свака част. Без престанка. Ко има грам мозга снађе се јако брзо

ОДГОВОРИТЕ
Name

СвеСкупа

23.03.2019 15:29

Свака цаст Борис. Теби и твојим пријатељима све најбоље. Спаси ко се зели спасити. Сретно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

23.03.2019 15:33

Нису сви ко Санивуковић да остану и боре се... неки људи једноставно не знају нит умију да се боре нит имају неке визије и идеје за будућност.. оду даље да би дошли на готово и сређено мјесто.. а тешко је сређивати по својој кући.. најтеже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуба Либре

23.03.2019 21:29

Ово ако није сарказам ти си у озбиљном психицком проблему...

Name

МарцоПолоГастербајтер

23.03.2019 15:41

У зивоту је најбитније да си ти као поједина лицност и твоји око тебе добро. Није битно где се налазите и на ком језику це се тамо прицати. Битно је створити и одрзати егзистенцију за зивот а не дати свој зивот за тудје болесне идеале. Предајте папире за одлазак из те ментално болесне и 100% корумпиране дрзаве, мислите на васе добро и верујте ми да се никада нецете покајати. Осетите ЗИВОТ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

23.03.2019 16:16

Потпуно тацно овде се дрзава брине о људима ако немас довољно примања дрзава је ту помазе.

Name

ре Правда

23.03.2019 15:45

А код нас се друзе на сахранама и дзеназама...и кукају једни другима ...И сви се обрадују кад цују да је неко отисао из овог пакла..да прозиви достојно бар несто зивота..СРЕТНО СВИМА КОЈИ ОДЛАЗЕ..И НЕ ВРАЦАЈ СЕ СИНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

23.03.2019 16:20

Најглупљи коментар од овог горе правде.Он је отисао и не зели нико висе да оде мора да је неки глуп па се пласи ако додје неко паметнији од њега мозе да га угрози.

Name

правда

23.03.2019 16:04

Хоцес уплатицес малдиве али мало сутра само цес себи купит пидзаму и радно одело паметњаковицу зелим ти пуно среце да је нађес у иностранству вратице се ти у какањ и краљеву сутјеску нема нигдје љепсег а тезег зивота они у иностранству имају новца али им је дуса празна ови у какњу су сретни са фласом пива и пеценим јагњетом када си га ти у њемацкој испеко и да си га појео са својим пријатељима одес до цркве или дзамије петком или недељом да се видите и поприцате у салама и клубовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

23.03.2019 16:38

Па ти казес да си у Њемацкој постави своје име и презиме и адресу да посаљемо полицију да те ослободе и врате доље код Бакира Цовица или Додика да ти одузму пасос да никада висе не напустис домовину.Имат цес пиву и буди сретан а дјеца неце имати ни бицикла.

Name

момо

23.03.2019 19:05

Јес јес боље је овдје код нас са комсијама пити пиву испред задруге јер мозе и на теку ал бар се исрбујемо и избуцемо

Name

18

23.03.2019 16:06

Ако нисмо могли бирати гдје ћемо се родити,можемо бирати гдје ћемо живјети,пусти те отрцане фразе родна груда и слично. Као сто видимо јако мали број се враца,Има земаља гдје ти цијене диплому и струку а да те не питају у којој си странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми смо криви

23.03.2019 16:56

Зашто у Босни и Херцеговини кад су избори сви се дигну на ноге да гласају за бакира додика и оног криви уста цовића како ћемо покренути ову Босну и херцеговину да крене напред ми смо све криви треба нас јос висе стегнути па ће нама нацијоналне странке сваку ноћ на сан изаћи овако нам траје годинама јели се ико запитао од три народа зашто сам ја ратовао јос нам није касно кад сви будемо размишљали исто ми ће мо у б и х изаћи из кризе за годину ако ова тројица мамлаза сто нас престављају оду на доживотну робију и нормални људи да додјиу на власт а има их јос мићемо успјети

Name

пидо

23.03.2019 16:12

Врло једноставно.паметан зиви гдје му је добро,а будала гдје је навикла. толико о томе како си увијек странац и остала демагогија овдасњих ботова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

23.03.2019 18:35

Нема шта само дођите у Њемачку све сам мед и млијеко у немачкој.Једва чекају да дођете ,све шире руке...Који си ти болид Бори се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Браво

23.03.2019 22:00

Да бори се...уцлани се у странку, цекај када опет некоме буде у интересу да се зарати па да ти дају пуску у руке, теби и твоме дјетету. Па ако презивис, онда пред задругу на пиво, цекај сљедеци рат и бори се....

Name

Мирко

24.03.2019 12:05

Само идите и не врацајте се назад да нам прицате како сте успјели, а ми сто смо остали да смо јаде јадне. Повраца ми се од тога.

Name

њемац из бих

23.03.2019 18:43

Браво, добар потез!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аца Добој

23.03.2019 19:50

Свака цаст на искреном обрацању. Бог ти здравља подарио и снаге да престанес размисљати о ономе сто не мозес промијенити. И ја се спремам тамо са своја три сина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуба Либре

23.03.2019 21:41

Свака цаст момак, треба мислити о дјеци као прво, а цекати када це бити боље у БиХ се једноставно не исплати. Зна се коме је једино добро у овој накарадној дрзави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еурека

24.03.2019 06:54

Мјењати систем власт сваке године док не буде права Подржавам Драшка али нисам сигуран чији је играч Утакмица мора бити брза кратка и слатка

Name

Нигдје Ко У Српској(Босни Коме Је Дразе)

24.03.2019 14:41

Јесте отисо он тамо али га копка сто није овамо.Инаце да му је тако фино и бајно засто има потребу да нама прица о томе.Мени када је добро ја цутим и узивам.Он је ухватио слободну суботу уз недељу па му досадно.Нема тамо са ким па се друзи са технологијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинка

25.03.2019 17:23

Само да знате са зарадјеном пензијом се у њемацкој висе не мозе зивјети као пре 20 година и тамо је све поскупило и ако немас своје власниство као стан или куца онда је то у старости јако теско цјели мјесец да се презиви зато несто себи направи у босну где се мозе узивати са страном пензијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

25.03.2019 19:38

Браво Бијељинка,управо тако ја планирам.У Сведској да останем са пензијом да зивим имао би око 2.500 КМ сто би у Сведској састављао крај са краје.Вратицу се у БиХ са овом пензијом и зивјет цу одлицно са 2.500 КМ.