БиХ биљежи раст прихода од 5,2%

У Босни и Херцеговини је у прва два мјесеца ове године забиљежен раст нето прихода од индиректних пореза од 5,2 посто.  Раст прихода од индиректних пореза, како се додаје, оптерећен је лошим трендовима у наплати акциза.

 

Босна и Херцеговина 23.03.2019 | 10:41
БиХ биљежи раст прихода од 5,2%
-Будући да су измјене Закона о акцизама, које су подразумијевале повећање стопе намјенске путарине, у примјени од 1. ебруара 2018., наплата прихода у јануару 2019. садржи ефекте примјене тог закона. Искључивањем ефеката повећања намјенске путарине и припадајућег ПДВ-а стопа раста нето прихода од индиректних пореза износи три посто – наведено је у билетену Одјељења за макроекономску анализу Управе за индиректно опрезивање БиХ.

Раст прихода од индиректних пореза, како се додаје, оптерећен је лошим трендовима у наплати акциза.

-Након раста прихода од акциза у јануару 2019., у фебруару је дошло до пада прихода од 4,6 посто, што је укупну наплату акциза свело на ниво из 2018. – додаје се у билтену.

У јануару је забиљежен интензивнији раст наплате акциза на дуванске прерађевине, који је укључио и ефекте уплате разлике акциза након повећања специфичне акцизе на цигарете и резани дуван од 1. јануара 2019.

Међутим, како наглашавају, у фебруару је због повећања малопродајних цијена цигарета дошло до пада потрошње, а тиме и пада прихода од акциза од 13,8 посто. Слабија наплата акциза у фебруару је имала за посљедицу негативни раст укупно наплаћених акциза на дуван од 1,9 посто.

С обзиром на чињеницу да је Рафинерија нафте у Босанском Броду у ремонту од половине јануара до даљњег, пад промета, а тиме и наплате акциза и путарине на домаће деривате нафте, је очекиван.

-Имајући то у виду очекивана је супституција домаћих деривата дериватима из увоза – наведено је у билетену Одјељења за макроекономску анализу Управе за индиректно опрезивање БиХ.

(Фена)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Уино

23.03.2019 12:33

зато расту џакулини приходи...граби лопатама како му се ближи крај мандата....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.03.2019 13:40

тачно...пропјеваце они цариници колико су му давали сваког мјесеца и онај спедитер што му је купио пежота....

Name

Пип

23.03.2019 16:04

Колико се хвале као да су ови из УИО допринијели да пораст прихода буде веци.Криминал,корупција и рекет од стране упослених/цаст изузецима/никада није био веци.На гр.прелазима у спрези са гр.полцијом од стране цариника пролази све зиво али уз обавезно узимање пара и тонр малих.У унутарњим царинским испоставама постоји ор.криминал измедју спедитера и цариника у криминалу гдје дрзава губи на стотине милион/а и милијарде/ КМ поготово од 2012.година гдје су криминал и корупција порасли у енорним размјерама.Ово није рекла казала него је то цифста истина.Ста су урадили руководеци људи у УИО да би спријецили продају заплијењене робе на црнои то масовно поготово са залијењеним цигаретама и духаном који се продају слеперима,с праве ср фиктивна и лазна рјесења да је то унистено по закону сто је ноторна лаз.До 2012.године нс црном трзисту је било 6 % цигарета без маркица w данас је то преко 53 %.Главни за сузбијање црног трзиста су ови из УИО који не раде ниста јер су и они сами увезани у то /Краљ цигарета из ЦИ Требиње/и онда мозете мислити колика је мања наплата ПДВ-а.У УИО за разно разни криминал одговата онај који није у томе и нема никога а они којима се судило и који су осудјени или се договорили са судом никада нису и суспендовани нити се водио дисциплински поступак сто закон налазе.Да није СИПЕ поред директора и водецих у УИО никад их нико не би дирао из простог разлога сто сав криминал и корупција у УИО иде строго по вертикали од оног најнизег доле до великог на врху.