Исламска држава је поражена?

Бијела кућа саопштила је да је Исламска држава поражена у Сирији и да нема више територија под контролом екстремиста. Међутим, из Москве и поручују да тим тврдњама не треба вјеровати, и да је ово саопштење само блеф Америке. Сиријски званичници иду још даље и износе оптужбе на рачун Америке и Британије.

Свијет 22.03.2019 | 21:46
Исламска држава је поражена?
Портпаролка Бијеле куће Сара Сандерс потврдила је да је цијела територија Сирије "сто одсто ослобођена од терориста", преноси АП.

Сандерс је додала и да је америчког предсједника Доналда Трампа управо о овоме обавијестио министар одбране САД Патрик Шенахан.

Она је новинарима показала мапу Ирака и Сирије а којој се види да терористичка група више не контролише ниједну област у овом региону.

Са друге стране, Русија и Сирија и тврде да саопштењу Сједињених Америчких Држава о поразу Исламске државе не треба вјеровати. 

"Саопштење Вашингтона о потпуном ослобађању територије Сирије од Исламске државе нису убједљива", оцијенио је неименовани извор у Министарству иностраних послова Русије, преноси "Спутњик".

Извор је навео да, према разним подацима, у Сирији дјелују још хиљаде терориста.

Он је додао да су САД вец́ објављивале звучна саопштења о намјери да напусте Сирију, а да ни до данас нису представиле планове о повлачењу своје војске.

Амбасадор Сирије при Уједињеним нацијама Башар ел Џафари је оцијенио да је саопштење САД о коначној побједи над терористима Исламске државе блеф.

"То је блеф. Нема никакве 'Исламске државе', почнимо од назива, ње никада није ни било. Она није исламска, и није држава. То је хрпа терориста из цијелог свијета који су дошли у Сирију преко границе са сусједним државама. Спонзорисале су их међународне обавјештајне службе, међу којима су ЦИА и Британци", рекао је Џафари на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, сва саопштења САД о Исламској држави су невјеродостојна.

Џафари је додао да се терористи ИД и даље налазе у кампу "Рукбан", под заштитом САД.

"С Исламском државом у Сирији још није готово… Русија и Сирија су ти који се истински боре против Исламске државе, а не САД и њихови савезници", нагласио је Џафари.

Одреди Сиријских демократских снага се вец́ неколико мјесеци уз авијациону подршку коалиције на челу са САД боре против остатака ИД у Сирији. Сиријски медији су у више наврата саопштавали податке о цивилним жртвама и употреби бијелог фосфора током бомбардовања у граду Багузу. 

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

хм

22.03.2019 20:51

Да се мало опораве. А мислим да их је тренутно висе у Европи него у Сирији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

22.03.2019 23:02

Баш Тако.

Name

Ре

24.03.2019 08:20

Једино их нема у Босни казе Министар Аган

Name

Ре

24.03.2019 08:19

А о цему прица овај ридјави па поразен је и он и његове Хорде они су били на страну исила сто знаци подерали их Руси

ОДГОВОРИТЕ