Валенсија у свом шестом финалу Еврокупа!

Кошаркаши Валенсије савладали су Уникс у Казању резултатом 79:73 у полуфиналном двомечу Еврокупа и пласирали се у финале тог такмичења.  "Слепи мишеви" још једном бољи од Уникса, па сада чекају ривала у мечу за трофеј.

Кошарка 22.03.2019 | 20:10
Валенсија у свом шестом финалу Еврокупа!
Кошаркаши Валенсије по шести пут играће у финалу Еврокупа!

Досад су три пута успели да освоје трофеј, а за четврти ће се борити против Андоре или Албе (Немци воде 1:0 у победама).

"Слепи мишеви" су овог петка и у Казању савладали Уникс - 79:73 (23:16, 16:20, 17:16, 23:21), док је претходно у Шпанији било 69:64.

Најефикаснији у победничком тиму били су Мет Томас и Сем Ван Росом са по 15 поена. Фернандо Сан Еметерио је убацио 11, а Бојан Дубљевић 10.

На супротној страни, руског представника предводио је Меколум са 13 поена.

Што се тиче другог полуфинала, Алба је у првом дуелу као домаћин славила 102:97.

Валенсија је 2017. године играла у финалу против екипе Уникахе, када су били поражени па ће сада имати прилику да поправе утисак.

Шпански представник је у својој хали добио први меч резултатом 79:73, а у реваншу у Русији су након 40 минута успели да однесу тријумф и дођу на корак од подизања трофеја шампиона Еврокупа и тако се пласирају у Евролигу наредне сезоне.

Већ од прве четвртине су гости били прилично фокусирани и успели да стекну предност од седам поена, да би се Уникс мало консолидовао у наредној деоници и смањио разлику на само четири поена.

Трећи квартал је био изједначен, играло се кош за кош, а питање победника се решило у другом делу четврте четвртине када је Валенсија направила серију и одлепила се на девет разлике.

На крају, велики тријумф Валенсије резултатом 79:73, након кога су се пласирали у финале и чекаће бољег из дуела Морабанк Андора и Алба Берлин, који се игра у петак од 20 часова и 15 минута.

Најефикаснији поејдинац је био Сам ван Росом који је убацио 15 поена, а пратили су га Мет Томас са 15 и Фернандо Сан Еметерио са 11 постигнутих поена. Црногорски репрезентативац, Бојан Дубљевић није имао промашај из игре нити са линије пенала за 11 минута проведених на паркету.

На другој страни, Ерик Меколум, брат Си Џеја Мекалума НБА звезде предводио је екипу Уникса са 13 поена и 5 асистенција, а двоцифрени су били Џамар Смит, Морис Ендур и Антон Понкрашов.



Нова сезона - ново финале Еврокупа за Валенсију!

Одавно дилеме нема - Валенсија је најуспешнији тим у историји другостепеног кошаркашког такмичења у Европи. Слепи мишеви савладали су Уникс у Казању резултатом 79:73 (23:16, 16:20, 17:16, 23:21) и обезбедили шесто финале откако је 2002. године успостављен Еврокуп. У досадашњих пет наврата Валенсија је освојила три шампионска пехара, а последњи пут је учесник финала била пре само две године, када је Уникаха славила у фантастичном окршају. 

Искључујући секвенцу од свега неколико минута у трећој четвртини, Валенсија је држала кључеве ове утакмице у својим рукама и апсолутно заслужено оверила ново финале! Уникс је свим силама покушавао да сустигне госте из сунчане Шпаније, а на четири минута пре краја стигли су на само три поена заостатка (61:64) после тек друге реализације Ерика Меколума унутар линије 6,75 метара. Али, већ тада се видело да домаћину понестаје снаге и да ће тешко успети поново да окрене резултат. Хауме Понсарнау је имао за нијансу више расположених играча и искуства, што је на крају био тас на ваги. Гиљем Вивес је постигао кош већ у следећем нападу, а после велике Меколумове грешке казна је стигла од Сема ван Росома у два узастопна напада, па је на минут и по пре краја Валенсија водила са 70:63. Уникс није успео да се подигне, Костас Кајмакоглу је промашио шут за три поена, онда је и Меколум опет погрешио, па је Ван Росом са пенала увећао разлику на девет поена – 72:63. На семафору је било тек нешто више од 75 секунди.

Али, онда се на тренутак закомпликовало. Луј Лајбери је скривио неспортски фаул над Меколумом, који је ипак био половичног учинка, али је после избацивања лопте са стране Џамар Смит погодио велику тројку за 72:67! Потом је Вил Томас на другој страни био сигуран са пенала у три од четири наврата кроз два напада, пошто је претходно Смит био непрецизан са дистанце, а онда... Пуцањ Антона Понкрашова са дистанце био је сигуран, па је на 27 секунди до краја Валенсија имала само пет поена вишка (75:70). Вилу Томасу је рука задрхтала на пеналу, али је успео да ухвати свој промашај и реши ситуацију испод коша. Међутим, Уникс се није предавао! Мелвин Еџим је убацио нову тројку, што је завршних 15 секунди увело у невиђену драму... Али, Смит је онда у одбрани скривио пету личну грешку, па је Уникс остао с опцијом мање за реализацију, док је Мет Томас био сигуран, за разлику од свог презимењака... И, то је практично било то. Валенсија је успела да задржи тих 79:73, а велику помоћ дао је Еџим после фаула у нападу над Вивесом... Слепи мишеви су могли да се радују!

У победничком саставу Мет Томас и Сем ван Росом убацили су по 15 поена, Фернандо Сан Еметерио је имао 11, а Бојан Дубљевић 10 поена. Вил Томас је скупио девет поена и седам ухваћених лопти. На другој страни Меколум је убацио 13, Ндур и Смит по 11, а Понкрашов 10 поена.

Валенсија иде по трофеј!

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар