Гвардиола оде код шеика и...

. . . добије 100. 000. 000 евра за појачања. . . А шта ради Бајерн? И ко највише троши? Злураде прозивке из Минхена у којима има и нема истине.

Фудбал 26.03.2019 | 00:00
Гвардиола оде код шеика и...
„Лако је Гвардиоли када може да потроши пара колико хоће на појачања... И ја бих био првак Енгелске са таквим тимом. Нека узме Барнли или Брајтон па нека буде првак“.

Сигурно сте макар једно чули да неко каже нешто слично. Прилично груба рачуница, у којој има и доста истине. Гвардиола јесте тренер који у Манчестер Ситију троши огроман новац на појачања и који на свакој позицији има макар по двојицу сјајних фудбалера, а из омладинске школе скоро да није промовисао ниједног играча.

Ипак, Гвардиола само предњачи у ономе што раде и тренери - тачније управе -  осталих великих клубова. Сви троше јер је ту трку немогуће издржати без великих улагања. Манчестер Сити и ПСЖ најчешће боду очи јер немају велику традицију као остали моћни клубови, али зато на тржишту показују моћ и мишиће захваљујући легалним и нелегалним ињекцијама арапских петро долара.  

На тај рачун је данас отровну стрелицу одапео и Бајернов председник Ули Хенес чији клуб је досад често затупао став штедљивости и умереног трошења новца на појачања.

„Мој пријатељ Пеп Гвардиола ми је испричао шта се дешава када жели да потпише неког играча од 100.000.000 евра. Сакупи видео снимке о играчу и онда одлети код шеика да му покаже. Тамо ручају и током ручка му Пеп показује снимке. Онда шеик пребаци новац, следећег дана мало повећа цену нафте и тако покрије трошак“, помало злурадо је прокоментарисао Хенес.  

Потом је поносно истакао да Бајерн не послује на такав начин.

„Драго ми је што ми у Бајенру нисмо такви. Када идемо у банку, не идемо у одељење за кредите, већ у одељење за приходе“.

Међутим, колико у Хенесовој поруци има истине, толико је и неке ствари искарикирао.

Гвардиола јесте потрошио 600.000.0000 евра на 22 појачања откако је дошао у Манчестер Сити пре две и године, али никада није довео појачање од 100.000.000 евра. Најскупља Гвардиолина куповина је биоРијад Марез који је прошлог лета плаћен нешто преко 70.000.000 евра, а 50.000.000 евра и више је плаћао за трансфере Бернарда Силве, Лероја Санеа, Кајла Вокера, Џона Стонса, Бенжамина Мендија и Емерика Лапорта. Најскупље појачање у историји Манчестер Ситија је Кевин де Брујне који је Волфзбургу плаћен 80.000.000 евра две године пре Гвардиолиног доласка.

Ипак, то не мења суштину да је Гвардиола трошио огорман новац од доласка у клуб. У том периоду, од лета 2017. године, само је Макс Алегри као тренер добио скупља појачања. Његов Јувентус је за последње две и по године уложио 613.000.000 евра у куповине нових фудбалера. Трећи на листи у истом периподу је Унај Емери, четврти Ернесто Валверде, пети Жозе Мурињпо, шести Јирген Клоп, седми Антонио Конте, осми Томас Тухел, девети Дијего Симеоне, а десети Леонардо Жардим. Тек на 18. месту је КарлоАнћелоти, а на 21. позицији је Маурисио Покетино...

Хенес је истовремено најавио и највећи инвестициони подухват у историји Бајерна. Потврдио је да је клуб обезбедио средства већа од 200.000.000 евра за улагања у нове играче наредног лета. Каже да је то постигнуто штедњом иако из Бајерна стоје најмоћније државне и проватне компаније Немачке.

Бајерн је већ за 35.000.000 евра капарисао Бенажмина Павара из Штутгарта, договорен је и 80.000.000 евра тежак трансфер Лукаса Ернандеза из Ателтика, а спекулише се и да ће 80.000.000 евра бити издвојено за Николу Пепеа из Лила...

Бајерн нема шеика као Гвардиола, али има сличну финансијсу моћ којом терорише остатак Бундеслиге већ годинама. Што Хенесу не смета...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар