Седам ствари које можда нисте знали о тенису...

Правила тениса знате, а колико знате о његовом пореклу? Проверите уз ову топ листу и научите нешто ново. . .

Тенис 23.03.2019 | 23:40
Седам ствари које можда нисте знали о тенису...
Тенис - древни "бели" спорт. Већ деценијама привлачи велику пажњу публике, нарочито на највећим турнирима попут гренд слемова (Аустралијан Опен, Ролан Гарос, Вимблдон и УС Опен).

До 1968. године играли су га професионалци и аматери, с тим да професионални играчи нису могли да играју на аматерским турнирима. Све је промењено од такозване "Опен ере" за мушкарце, односно 1975. за даме, када постаје једнак за све играче.

Од тада претрпео је многе промене и мења се и даље. О савременој игри многи знају много, али колико се зна о почецима тениса.

Тестирајте себе.

ПОРЕКЛО - Иако је најстарији турнир на свету Вимблдон, верује се да тенис није измишљен у Енглеској, него у Француској и да се играо на дворовима.

Према неким записима тенис је наследник игре дланова (јеу де пауме) коју су играли још у 12. веку и то тако што се преко затегнутог канапа пребацивала лоптица. Најпре су је ударали руком, потом рукавицом, а тек онда је уведена палица, која је била претеча данашњих рекета, који је уведен у 16. веку.

У прилог томе иде податак да тенис почиње од француске речи тенез, односно глагола тенир, што значи држати.

Неки други тврде да је тенис настао још раније, у Египту, а то поткрепљује то да је игра названа по граду Тинису на обали Нила, док је рекет добио назив по речи рахат, што на арапском значи длан шаке.

БОДОВАЊЕ - Највећа мистерија тениса је бодовање у гемовима. Још увек се поуздано не зна како се дошло до тога да се бодови означавају 15, 30, 40.

Према неким подацима тај начин бодовања представља четвртине сата, будући да су раније часовници мерили поене на мечевима. Гем се завршавао када казаљка обиђе пун круг.

Ипак, није довољно познато како је уместо 45 одлучено да буде 40, али је то највероватније урађено скраћивањем, спонтано временом, јер је лакше било изговорити 40 (qуаранте - "карант"), него 45 (qуаранте-цинq "карант сан").

Према другој верзији за бодовање је "крива" претеча тениса, или игра дланова, која се играла на терену који је био ширине 45 стопа и дужине два пута по 45 стопа.

Правила су налагала да се онај који сервира после првог освојеног поена приближи мрежи за 15 стопа, након другог још толико, односно до 30 стопа, а након трећег на 40 уместо 45 стопа, јер би био тик уз мрежу, односно ударио у њу. Наводно су стопе које су прелазили узете као начин за бодовање.

СЕРВИС - Заслуге за сервис у тенису приписују се енглеском краљу Хенрију ВИИИ. Према предању Хенри, који је владао Енглеском и Ирском у 16. веку, много је волео да игра игру која је била претеча тениса, али без много муке.

Будући да је био гојазан, наводно је од својих слуга (на енглеском сервант) тражио да му бацају лоптице тик испред њега, а он би их само лупао руком.

НИШТА ИЛИ "ЉУБАВ" - За нула поена користи се израз лав, као љубав. Али то не значи то. Највероватније је преузето из француског, од речи јаје (л’оуеф), које је други симбол за нула, ништа, округло, а постоји и верзија да потиче од холандске речи част - лоф.

ИЗЈЕДНАЧЕЊЕ ИЛИ ДЈУС - Израз дјус, односно изједначење при резултату 40-40 је скраћена верзија израза "а деуx ду јеу" који значи два поена од гема.  Кажу да су скраћеницу увели Енглези.

ЛОПТИЦЕ - У тенису су дуго коришћене беле лоптице, а жуте су први пут уведене 1986. године и то на Вимблдону. Према прописима Међународне тениске федерације тежина лоптица мора бити између 56 грама и 59,4 грама, а пречник 6,7 центиметара.

Израђене су од гуме, док је површина сачињена од посебних влакана, такозваног филца. Он се временом троши, испарава, због чега настају длачице на тканини, које смањују отпор ветра, брзину и одскок лоптице.

ТЕРЕН - У почетку тениски терени су били у облику пешчаног сата, а правоугаони, какве познајемо данас уведени су 1875. године.

Терен на којем се играју сингл мечеви широк је 27 стопа, а дугачак 78 стопа. Мрежица је висине три стопе и шест инча.

Терени на којима се играју дублови су шири - 36 стопа, док им је дужина иста - 78 стопа.

Терени могу имати различиту површину - траву, земљу (шљаку) или тврду подлогу, која се обично прави од базе асфалта или бетона, а прекривају се гуменим и акрилним слојем.

ТРОФЕЈ ВИМБЛДОНА

На врху вимблдонског пехара, који добијају победници, налази се ананас. Према предању стављен је у част енглеских морепловаца који су качили ананасе на капије својих поседа након повратка са дугих путовања

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар