Ђокић: Хашки суд је политички суд

Предсједник СП Петар Ђокић рекао је поводом пресуде којом је први предсједник Републике Српске Радован Караџић осуђен на доживотни затвор да Срби који су живјели на овим просторима не могу прихватити такву врсту кривице зато што је Караџић безброј пута дјеловао потпуно другачије од онога што је наведено у оптужници, а сада и у пресуди.  

Република Српска 20.03.2019 | 18:10
Ђокић: Хашки суд је политички суд
– Хашки суд као политички суд опредијелио се да суди на такав начин. Важно је да је Србија и кроз овај процес искључена из било какве везе са извршењем кривичних дјела ратног злочина на простору БиХ. И то је једна од димензија да је макар нешто тај суд уважио као чињеницу – изјавио је Ђокић.

Он је напоменуо да људи у Републици Српској тачно знају шта се овдје дешавало у периоду 1991. до 1995. године и ко је својим дјеловањем узроковао почетак рата, ко се опредијелио за рат, а не за мир и ко је у периоду рата жртвујући свој народ тежио да оствари политике циљеве кроз рат.
 
– Нажалост, Хашки суд се не бави тим питањима и зато су све политичке лидере муслимана ослобађали или су их минимално кажњавали или чекали да умру и да закључе случајеве који су у вези са њима – нагласио је Ђокић. 

Он је рекао да пресуда Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу којом је Караџићу изречена казна доживотног затвора показује да је Хашки суд – политички суд.

– Хашки суд је од самог оснивања показао да је формиран из политичких разлога и да ће се он више бавити политиком, а не стварним извршењем кривичних дјела ратног злочина – навео је Ђокић.

– Ова пресуда Радовану Караџићу, а и другим којима је Хашки суд изрекао пресуде мотивисана је политичким интересима или циљевима које они кроз такве процесе желе да остваре – истакао је Ђокић.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је данас првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.

(Срна)