Хашком трибуналу судиће историја

О Хашком трибуналу судиће историја на начин да ће све који су учествовали у његовом раду бити срамота што су били дио политичког фалсификата, изјавио је Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Република Српска 20.03.2019 | 17:21
Хашком трибуналу судиће историја
Кометаришући доживотну казну затвора која је данас изречена првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџић, Ковачевић је нагласио да су Срби највеће жртве распада Југославије, од Словеније до Космета, а да за то нису добили никад правну сатисфакцију.

"Сигуран сам да ће се за некога ко је потпуно необјективан и апсолутно пристрасан у будућности у српском народу говорити да је објективан као Хашки трибунал. О том трибуналу ће судити историја на начин да ће све који су учествовали у његовом раду бити срамота што су били дио политичког фалсификата", рекао је Ковачевић.

Он сматра да је добра ствар што је ово дефинитивно крај Хашког трибунала и да се добија прилика да се у БиХ дође до било какве врсте помирења.

"У несрећном грађанском рату у БиХ је погинуло око 100.000 људи, а да је од тога више од 30.000 било Срба. Мање од два одсто је пресуда за злочине над Србима и ово сасвим довољно говори каква је улога била Хашког трибунала. Она је била све друго, осим правда", закључио је Ковачевић.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је данас првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора. 

(Срна)