Пристрасан рад Хашког трибунала

- Овом пресудом потврђено је увјерење народа Републике Српске да је Хашки трибунал пристрасан, селективан и да је основан са циљем да Србе и њихове лидере прогласи искључивим кривцима за грађански рат у Босни и Херцеговини, саопштио је Чубриловић.

Република Српска 20.03.2019 | 16:24
Пристрасан рад Хашког трибунала
"Пресудом првом предсједнику Републике Српске, Хашки трибунал је само потврдио своју истинску природу и у потпуности је подредио право политици, доказавши да је све ове године био пристрасно у служби остваривања политичких циљева", сматра предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

Првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу данас је у Хагу изречена доживотна казна затвора. 

Каже да је овом пресудом потврђено увјерење народа Републике Српске да је Хашки трибунал пристрасан, селективан и да је основан са циљем да Србе и њихове лидере прогласи искључивим кривцима за грађански рат у Босни и Херцеговини.

"Хашки трибунал је кроз своју праксу измислио категорије “командна одговорност” и „удружени злочиначки подухват“ које су, готово ексклузивно резервисане само за српске официре и политичке представнике, при чему је некима чак пресуђено и за вербални деликт, без обзира што српски политички лидери нису починили ратне злочине за које су осуђени", наводи Чубриловић.

Према његовим ријечима, јасно је да Хашки суд није допринио помирењу у Босни и Херцеговини, због чега је наводно и био основан.

"Шта више, продубио је раздор између народа на овим просторима, стављајући се у заштиту једне стране, а ослобађајући починиоце документованих злочина почињених над српским цивилима, као што су нпр. злочини муслиманских снага почињени у Кравицама, Сасама и Залазју", каже се у писаној изјави предсјендика НСРС.

Иако у Статуту Хашког трибунала пише да је сврха његовог оснивања „принципијелно кажњавање свих ратних злочина“, што би требало да допринесе помирењу на овим просторима, јасно је да Трибунал, није испунио своју мисију и да је показао политичку пристрасност и селективан приступ у свом раду.

"Хашки суд је 2017. године окончао свој рад без подигнутих оптужница против политичких лидера бошњачког народа и војних команданта тзв. армије БиХ у протеклом грађанском рату. У исто вријеме, Хашки трибунал је осудио 161 особу, од чега је највише осуђених Срба, чак 110, међу којима су готово сви политички, војни и полицијски званичници српског народа", наводи се у изјави.

Ова пресуда, према Чубриловићу, нема нити ће имати било какве посљедице по Дејтонски мировни споразум, Устав и статус Републике Српске у оквиру БиХ.

"Дејтонски мировни споразум је 1995. године, као међународноправни акт, потврдио континуитет постојања Републике Српске и њених органа и институција од оснивања 1992. године, при чему је и потврђен међународноправни субјективитет Републике Српске", навеодено је у изјави Чубриловића.

БН ТВ