Траже повлачење признања Косова

Предсједник Словеначке националне странке Змаго Јелинчич поднио је у парламенту Словеније захтјев министру спољних послова Миру Церару да та земља повуче признање Косова, сазнаје "Спутњик".

Свијет 20.03.2019 | 14:56
Траже повлачење признања Косова
Тако је, послије Италије, то друга чланица ЕУ у којој се на високом нивоу разматра одлука о кључном државном питању Србије.

Словеначка национална странка је још 2008, када се у парламенту Словеније гласало о признавању независности Косова, била против тога.

На то је у Београду ове недјеље подсјетио и потпредсједник те странке Јан Ивануша, који је за "Спутњик" рекао да постоји нови путоказ, нова смјерница за то да се признања Косова пониште, јер су се сада сви повукли своје ставове.

"Шпанија је у међувремену добила проблем са Каталонијом. Јасно је да сада треба бити паметан и одлучан у захтевима за повлачење признања. Видећемо како ће проћи европски избори у мају, али надамо се неким новим идејама и неким новим снагама које би то омогућиле", рекао је Ивануша.

Словеначки министар спољних послова Миро Церар изјавио је да Словенија не одустаје од признања самопроглашене независности Косова, додајући да у вези са тим ипак постоји неколико отворених питања.

Словеначка СТА преноси да је Церар на питање да ли Влада Словеније намјерава да одступи од признања Косова, које му је на сједници Одбора словеначке Скупштине за спољну политику поставио лидер Словеначке националне странке Змаго Јелинчич, одговорио да такве намјере не постоје.

"Мислим да смо Косово оправдано признали као државу", рекао је Церар, али и додао да је Словенија свјесна да ипак постоји неколико отворених питања.

Као и већина осталих чланица ЕУ које су признале независност Косова, Словенија је то учинила у првој половини 2008. године током свог шестомјесечног предсједавања ЕУ.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

БЛ

20.03.2019 13:58

Живјели браћо СЛОВЕНЦИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2019 15:27

Ј.бали вас Словенци позурили су међју првима да настете Србији. Сада би Србија требала да призна Истру,Кварнер,Коруску.

Name

ре

20.03.2019 22:10

А какве везе има Истра, Кварнер и Корушка са Словенијом?

Name

Дора.

20.03.2019 22:30

Пола словеније говори екавски, За вријеме турске окупације Србису бјежали у словенију и радије су узели католичку Вјеру него Исламску, Српкиње су се удавале за словенце а Срби женили словенке, Па словеније је Српског поријекла.

Name

007

20.03.2019 15:26

Битно је имати свој став,а не да ти други диригују.Ипак је мач у рукама САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свима познато

20.03.2019 16:21

Нико нормалан неби признао Косово . Они који су признали морали су због САД.