Како је Шешељ обрукао Најса

Бивши хашки тужилац Џефри Најс изјавио је уочи изрицања пресуде првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу да је скоро немогуће прецизно рећи неку прогнозу, јер су и одбрана и тужилаштво уложили жалбе.

Србија 20.03.2019 | 13:03
Како је Шешељ обрукао Најса
Он је то рекао за сарајевски Клиx, а уочи данашњег саопштења одлуке Жалбеног већа Међународног механизма за кривичне судове у предмету ''Радован Караџић", и додао да је одбрана поднела жалбу због осуђујуће пресуде, а тужилаштво због висине казне и садржаја пресуде.

"Ако одбрана не постигне ништа начином како је срочена њихова апелација, онда ће тужилаштво имати погодно тло када је у питању жалба на висину казне", рекао је Најс. Он је напоменуо да се Караџић никада није изјаснио да је крив, нити је икада изразио жаљење због оно што је урадио.

Цела судница се тресла од смеха, Милошевић није могао да се суздржи



Још се памти и препричава, а на Јутјубу може и да се погледа чувена сцена из Хашког трибунала у којој хашки тужилац Џефри Најс, који је заменио Карлу дел Понте, на суђењу Слободану Милошевићу испитује сведока Војислава Шешеља пребацујући му да у судници повисује тон и говори претерано гласно. На то му Шешељ  одговара како он увек говори јасно, гласно и прецизно, а да му Најс завиди на гласу па ако је већ тако треба сам да узме неку хормоналну терапију и поради на свом стању...



Ова Шешељева опаска натерала је сузе на очи свима у судници, а готово до суза се смејао и оптужени Слободан Милошевић. Шешељ је Најсу потом објаснио да он на тај начин говори у судници, као и да уместо њега на том месту стоји дама он би говорио много другачијим гласом... Најс је својевремено, одмах по доласку на место хашког тужиоца оцењен као изразити србомрзац, а пажњу јавности у неколико наврата је изазивао и ношењем различитих чарапа у судници - једном приликом су то биле црвена и зелена. Данас, Џефри Најс има успешну професорску, али и адвокатску каријеру - пред Специјалним судом за злочине ОВК за дебеле паре брани најокорелије мучитеље и убице косовских Срба.

''Зато се надам, јако се надам, да ће висина казне поново бити узета озбиљно у обзир, ако жалба одбране не успе. Такође, веома је важно у контексту следа догађаја који су изнети током суђења да се у обзир узме одговорност за геноцид у источној Босни у периоду након 1992. године. Геноцид није нешто што се чини у датом моменту, то је процес, а не само један појединачни моменат", рекао је Најс.

Он је оценио да је повезаност онога што су радили босански Срби и Београд увек било мистерија.

''Сви покушаји да се утврди јасна веза између босанских Срба и Београда, посебно током процеса Слободану Милошевићу, који је умро пре изрицања пресуде, али и у другим случајевима, били су осуђени на пропаст. То је нешто што се мора променити", оценио је Најс.

(Курир)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Горан

20.03.2019 12:24

Алија је започео рат и сада са муслиманима немамо ништа више да разговарамо, до да се разиђемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

20.03.2019 12:32

Па зар Шешељ није брука Србије и свих нормалних Срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

За риле

20.03.2019 12:47

У овом слуцају Сесељу капа до пода једини који се сам успио одбранити, изврједјати тај пристрасни суд и понизити, оголити до те мјере и опет остати неосудјен. Те су судије за Сесеља мале маце

Name

ботицели

20.03.2019 12:55

Опет Србин побиједио.

Name

Републила Српска

20.03.2019 13:01

Голдстеин: Германи су измислили Хаг да би се осветили Србима и ревитализовали своју историју која подразумева зртву њихових савезника на Балкану из WWИ и WWИИ.Из истих разлога виа УН и исламски клуб '57 у Хагу би да пресудјују и Израелцима за такореци идентицне "злоцине" у Гази.

ОДГОВОРИТЕ