Изборни закон се мора мијењати

"Ову годину, која је неизборна, треба искористити како би се дошло до измјена изборног закона и како би имали услове за што слободније и фер изборе. Бесмислено је излазити на изборе ако остане овакав изборни закон и оваква изборна правила у којима сила влада и креира изборну вољу народа - каже Бореновић.

Република Српска 19.03.2019 | 17:24
Изборни закон се мора мијењати
Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић каже да он и његова странка очекују да СНСД, СДА и ХДЗ коначно формирају нови Савјет министара БиХ али да је, према његовим ријечима, јасно да је питање активирања МАП-а и приближавања БиХ НАТО ствар око које не постоји сагласност између планираних коалиционих партнера.

Коментаришући преговоре који се посљедњих дана воде између лидера СНСД-а, СДА и ХДЗ-а о формирању власти на нивоу заједничких институција, Бореновић у изјави Инсајдеру каже да је очигледно да ће око слања Годишњег националног програма (АНП) у сједиште НАТО у Бриселу "неко морати да попусти".

- Тај посао се ради у троуглу СНСД-ХДЗ-СДА. Они су сами себи бирали делегате у Дому народа Парламента БиХ, колегијумима оба дома и те странке сада преузимају одговорност за формирање Савјета министара БиХ - каже Бореновић

Он додаје да је очигледно и то да ће у вези с активирањем МАП-а "бити јасно ко је губитник, а ко побједник".

- То ће се видјети у наредном периоду. У сваком случају, ми сматрамо да је потребно престати са мрцварењем политичке сцене у БиХ и завршити процес формирања нове власти. Сасвим је логично да СНСД, СДА и ХДЗ формирају Савјет министара БиХ и да преузму одговорност у наредних неколико година - истиче Бореновић.

Он, између осталог, тврди да је крајње незахвално улазити у калкулације и предвиђања о томе када ће процес формирања власти на бх. нивоу бити заршен.

- Чули смо много најава о томе да ће све бити завршено до краја прошле године, па онда у јануару, затим првој половини фебруара, а сад кажу до краја марта. Поента је у томе да они имају довољно руку у оба дома Парламента БиХ да формирају Савјет министара. Међутим, овдје је очигледно кључно питање то да ли ће бити МАП-а, хоће ли бити Годишњег националног програма и ту ћемо видјети ко ће да попусти, ко ће бити губитник а ко побједник тог стратешког опредјељења коалиције СНСД-ХДЗ-СДА - каже Бореновић.

Лидер ПДП-а за наш портал истиче и то да се потпуно слаже с оцјенама и приједлозима појединих високих функционера СДС-а о томе да опозиција у РС треба да бојкотује локалне изборе сљедеће године уколико не дође до значајних измјена Изборног закона.

- Избори су изгубили сваки смисао јер је то сада процес у коме се уз крађу и куповину може манипулисати изборном вољом грађана. То је све само не стварна изборна воља. Требамо учинити све да политичке странке, заједно са представницима међународне заједнице, посебно ОЕБС-а који је кроз свој посљедњи извјештај показао да је изборни процес пун мањкавости, донесу нови изборни закон или да се суштински промијени постојећи како би се увели елементи боље контроле изборног процеса и дошли до реалнијих изборних резултата који одговарају стварном гласању бирача", казао је Бореновић.

То је, каже, увођење скенера, видео-надзора, серијских бројева, евентуалне промјене начина функционисања бирачких одбора, централног бројачког мјеста и још неких ствари које би побољшале изборни процес.

"Ову годину, која је неизборна, треба искористити како би се дошло до измјена изборног закона и како би имали услове за што слободније и фер изборе. Бесмислено је излазити на изборе ако остане овакав изборни закон и оваква изборна правила у којима сила влада и креира изборну вољу народа - каже Бореновић.

(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Боки

19.03.2019 16:28

Какав год да буде закон ти нецес доци на власт. Српски народ све памти и не праста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БОКИ

19.03.2019 17:30

Боки, пусти политику иди се негдје лијеци, посвети се вјери или нецему сто изгони зло из цовјека. Имас ли ти родбине ,икога, да ти лијепо казе да си СВЕ ОНО СТО ДЈАВО ВОЛИ. ЦОВЈЕЦЕ ИДИ НЕГДЈЕ ДА НЕКО ИСТЈЕРА ДЈАВОЛА ИЗ ТЕБЕ. ПРЕДЛАЗЕМ ТИ ,ОСТРОГ, СЛАВА МУ И МИЛОСТ. Не морас ниста тамо објасњават, цим те виде свестеници схватит це све. А тек кад придјес мостома СВЕТОГ ВАСИЛИЈА видјет цес како це дјаво кроз тебе да вристи, урла, псује .. ИДИ СТО ПРИЈЕ.

Name

Еx

19.03.2019 17:37

Бореновиц је изузетно коректан и способан цовјек. Као предсједник Анкетног одбора доказао се као велики професионалац. Има капацитет. Смета онима који би вјеру продали за вецеру.

Name

па да

19.03.2019 17:40

Ма само промјена изборног закона. А и до промјене власти је боље да додје цасно и постено и прије свега постовања изборне воље гласаца,тј градјана.Формирање власти на крадји, корупцији, манипулацији никада не мозе донијети ниста добро градјанима.

Name

РЕ БОКИ

19.03.2019 17:43

МОЈ БОКИ, КАД АМЕРИКАНЦИМА НЕ БУДЕ ТРЕБАО ДОДИК ОДМАХ ЦЕ СЕ ПРОМИЈЕНИТ ЗАКОН И НЕЦЕ БИТИБМОГУЦ ЛОПОВЛУК ИБТО ЈЕ ВАС КРАЈ. ВИ ЗИВИТЕ ОД ЛОПОВЛУКА, ХЕЈ ,ИМАС ЛИ МОЗГА ДА МАЛО РАЗМИСЛИС, БАР ПОЛА МИНУТА, И ВИДИ КО СИ И СТА СИ? ЛОПОВ. НИКО И НИСТА.

Name

Ре

19.03.2019 17:53

у томе и јест проблем.Сто заборавимо све и сваста за писљивих 50км или за килу пецења под сатором.

Name

Ре Ре Боки

19.03.2019 18:59

Брате, свака част за коментар!

Name

Ре

19.03.2019 19:05

Па сваки озбиљан мисли тако па људи овај мозда мозе у неко ловацко друство буранија је то

Name

Боки

19.03.2019 20:57

Истина боли. Ал тако је. Ви сте од власти једнако далеко као сонда европа. Милијарде километара од земље.

Name

Скептик

19.03.2019 16:30

Чим потпуно заборавим на Бореновица он се одмах јави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

✊✊✊

20.03.2019 07:57

БРАВО БОРЕНОВИЋУ ПРАВДА ЗА ДАВИДА ✊✊✊✊✊✊✊

Name

Медо

19.03.2019 16:42

Бореновић ће цијело вријеме до наредних избора причати да треба мијењати изборни закон, што би било пожељно, али мале или никакве су шансе да то странке на власти учине. Према томе, опозицији је боље да сређује своје редове и ради на томе да добије наклоност гласача, те да не размишља о бојкоту избора јер би то значило да су се предали кукавички, без борбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

19.03.2019 17:39

Како да се боре, зар залагање за бољу контролу гласова није залагање.

Name

хм

19.03.2019 17:42

Ма та ти је прица бас излапела.

Name

не рисе

19.03.2019 20:29

Па људи моји били су цетири године на власти сто нису мијењали закон него сад кад долази друга структура кукумавце и цвиле. КАД СИ ВЛАСТ МИЈЕЊАС ЗАКОН КОЈИ НИЈЕ ДОБАР!!!!!

Name

Исток

19.03.2019 17:50

Мајке ти , ајде нам мало прицај о томе . Срамота ме да цитам , и нецу да цитам твоја наклапања. Толико си пута то рекао да свака твоја даља на ту тему представља супљирање. И какву идеју имас ? Да сјасе курта да узјасе мурта, па опет јово најово "док се Власи не досјете". Немој мајкети висе ти да нас бранис и да паламудис. Само заузимас простор неком правом опозиционару. Мислим да би Змај од Сипова висе уцинио у скупстини од тебе и твојих. Цаст изузецима, Станивуковицу и оној Тривицки . Ал и њихово неце дуго потрајати ако не подузму радикалније потезе у борби. Ови на власти не фермају их ни 5 посто . Дакле , питање је тренутка када це и они своје одрадити и досадити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гасо

19.03.2019 18:17

Хоцемол предлозити да свака злоупотреба несрених људи буде казњива у изборном закону

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

19.03.2019 19:35

Нецемо то предлозити. Предлозит цемо да се убудуце о убиствима и теским злоцинима не размисља гласно, јер засто узбудјивати јавност кад вази правило јацега, то јест по оној °вјерујес ли мени, или својим оцима°???

Name

Перо

19.03.2019 18:28

Неки су се у Берковицима продали на задњим изборима . Купио их је лопузина Илија Таминдзија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс

19.03.2019 19:44

Како вам је додик битанга дошао на власт 1997 јели вољом народа није довела га ова фасистицка сила на власт немогу замислит Србина који има неко мишљење о овом лактаском домобрану

Name

За Боки

19.03.2019 21:52

Па ви сте близу и на власти зато сто сте покрали изборе,морали сте јер сте свјесни били да би их изгубили,ми цемо их добити постено и отици це ови црни ђаволи са власти сто нама и насој дјеци недају нормално зивјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

20.03.2019 12:26

Знас ли када? Никада! Мозда ни тада.

Name

@Роки

20.03.2019 04:55

Па није поштен изборни сако само за њега и Сулејмана . Ко год се кандидује битно је да је поштено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

009

20.03.2019 05:32

Видео надзор, скенер и поострити казне за изборну крадју.

ОДГОВОРИТЕ