Како је Хрватска наоружавала ИСИЛ

Припадник селефијског покрета Х. Ч. из Зенице скоро четири мјесеца сарађивао са хрватским обавјештајцима. Приликом врбовања пријетили му забраном уласка у Хрватску. За добро изведену акцију пребацивања наоружања, обећавали му посао у Хрватској за њега и његову породицу. СОА преко хрватског тједника Национал признала контакте са овим свједоком.

Босна и Херцеговина 19.03.2019 | 12:42
Како је Хрватска наоружавала ИСИЛ
Јутро. Слушај ме. Најбоље би било да сада не причамо с обзиром да си у друштву. Сљедећи тједан ћеш један дан доћи до Крапине или гдје већ, па ћемо причати. Платит ћу ти трошак бензина и ок“, писало је у порукама које је крајем марта прошле године Зеничанину Х. Ч. послао Давор механичар.

Но, иза имена „Давор механичар“ скривао се службеник хрватске обавјештајне службе СОА. Он је био задужен да држи на вези зеничког селефију Х.Ч.
„Био сам сарадник СОА-е од јануара до маја“, почиње своју исповијест за Журнал Х.Ч., тада заваривач на привременом раду у Словенији.

ДВА ИЗБОРА

За словеначке власти није био споран. Уредно је добио визу, радну дозволу, посао. Није био опасност по националну сигурност ове чланице Европске уније. Али његови проблеми су у Хрватској. Прво малтретирање на граници, па онда и издвајање у касним ноћним сатима. Једном је, тако, у јануару 2018. године путовао сам.

„На граници су ме зауставили и одвели ме у собу за испитивање. Казали су ми да имају све о мени, да сам пријетња за националну сигурност (Хрватске). Рекли су ми да имам два избора. Први је био да потпишем папир и да радим за њих. Други је био – ставит ћеме у затвор“, присјећа се Х.Ч.
Пристао је на сарадњу и потписао „ добровољну приступницу“.

Службеник СОА-е, који му се представио као Давор, дао му је и број телефона (00385923653256). Меморисао га је као „Давор механичар“. И сарадња је започела. Сваки пут, када би се Х.Ч. поколебао, Давор му је пријетио да би његова породица могла имати проблема. Ево једне преписке.



Х.Ч: „Гњаве ме чињенице“

Давор СОА: „Које“?

Х.Ч.: „Па,то што радим. Радим оно што не волим. Односно, оно што је супротно мојим принципима“

Давор СОА: „Шта точно?“

Х.Ч.: „Па, ово. Шпијунажа, праћење и тако то“

Давор СОА: „О чему ти причаш“

Х.Ч. „Планови ми се окренули за 360 степени“

Давор СОА: „Радиш оно што си радио и прије. Који планови?

Х.Ч. „Моји животни. Нормалан живот и тако те ствари“

Давор СОА: „То је увијек тако. Планови и стварни догађаји су увијек у дисбалансу. Је ли проблем на послу или?

Х.Ч.: „Проблем је то што мени из главе не излази то да радим за вас“

Давор СОА: „Радиш за себе“

Х.Ч. :„Шта год у глави планирам, чини ми се неоствариво“

Давор СОА: „И своју будућност“

Х.Ч.: „Не радим за себе“

Давор СОА : „Радиш. Поготово за своју фамилију“

ТУШИ МЕ СВЕ ОВО

У страху да би његови родитељи могли имати проблема приликом проласка кроз Хрватску, Х.Ч. је наставио сарадњу. Али своју шпијунажу свео је на минимум. Чак је и људе које је морао пратити, обавјештавао да су мете. А Давор је само издавао наредбе. Тражио је од њега да направи један лажни профил, на којем ће писати хвалоспјеве на рачун ИСИЛ-а и осталих терористичких организација. Тако је настао профил „Усуду Л Харб“.

„Је ли се можеш убацити у вибер групе с браћом, који слиједе ову причу“, постављао је Давор нове задатке.

„Не могу. Јер немам бројеве од људи који су у тим причама. Искрено, туши ме све ово“, одговорио је Х.Ч.



Како би могао обављати одређене задатке, Давор је Х.Ч. једном дао и новац, слао га је по месџидима у БиХ, наређивао с којим особама на Фацебооку да контактира. А онда, у априлу, пред првомајске празнике позвао га је на састанак у Крапину.

„Од мене је тражио да пренесем из Добоја руксак оружја, да ли је то експлозив, оружје, нисам био сигуран. То сам требао да узмем у Добоју, а да то негдје оставим код месџида у Страњанима. Ја горе никад нисам ни био. Они би то јавили полицији у Босни, која би нашла то оружје горе. Као, акција би се извела да селефије имају оружје“, тврди Х.Ч. у разговору за Журнал.

За добро изведену акцију, хрватски су обавјештајци обећали Х.Ч. заштиту од кривичног гоњења и пребацивање у Хрватску њега и његове породице. Но, он задатак није обавио. Није желио, тврди, да подмеће било коме. Покупио је ствари у Словенији и вратио се у БиХ. Више никад није крочио на територију Хрватске. Данас посједује бројне доказе о својим контактима са СОА-ом

„А спреман сам ићи и на полиграф“, истиче Х.Ч..

О свему је обавијестио бх. сигурносне агенције. А оне хрватске, ако је судити по наводима тједника Национал, не споре да су имали контакте са Х.Ч., човјеком од којег су, како он свједочи, тражили пребацивање оружја или експлозива из Добоја у један месџид код Зенице.

Погледајте видео разговора новинара Журнала са бившим сарадником СОА-е.



(зурнал.инфо)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

децко

19.03.2019 12:23

Сјеб@цемо се медјусобно.... не требају нам други непријатељи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

19.03.2019 14:06

Хрватска је снабдјевала ИСИЛовце и 92. у БИХ. Исиловци, мислим Армија БиХ.

Name

Сале

19.03.2019 14:39

Одмах овог ухапсити, сам човјек признао... Мектићу шта чекаш?

Name

ре скептик

19.03.2019 17:53

Само ови исиловци нис поразени и ника неце

Name

Нострадамус

19.03.2019 12:29

А ко није наорузавао Исил Црвена застава Каласњиков и друго америцко наорузање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

19.03.2019 12:43

Хрвати наоружавали Исил а бошње сами себе регрутовали за ту терористичку организацију,лијепа комбинација,само није добитна. Пропаде им план о стварању тзв.Исл.државе,није ни чудо што мрзе Русе и једни и други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

19.03.2019 14:11

Не него је пропо план Велике Србије,зато Срби мрзе Хрвате и Босњаке.

Name

Водка

19.03.2019 14:28

Руске обавјестајне слузбе имају велики утицај на Хрватску ОС. У овој акцији подметања, пребацивање орузја је исло преко Републике Српске. Плод сарадње Цовица и Додика. Само нам јос треба да удземо у воде тероризма.

Name

велико постење

19.03.2019 14:06

па тоје њихово цвеце и верне слуге само даљсуим делили колајне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

19.03.2019 14:13

шта има са овим Русија и ИСИЛ сви покушавају узет што више од Босне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

21.03.2019 22:21

Од босне нема шта узети пропалаје.

Name

Јоја

19.03.2019 14:23

само наорузавајте доци це вам главе ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

19.03.2019 14:25

Сваста па нису они снадбјевали Исил, вец радили на дестабилизацији и присилом тјерали градјане сусједне дрзаве на дизајнирану спијуназу или боље реци подметање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

20.03.2019 22:15

А да ли је то несто ново за власт у РС?

ОДГОВОРИТЕ