Сутра изрицање коначне пресуде

Другостепена пресуда Радовану Караџићу биће изречена сутра након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

Република Српска 19.03.2019 | 10:02
Сутра изрицање коначне пресуде
Изрицање другостепене пресуде Караџићу заказано је за 14 часова, саопштено је из Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу.

Адвокат Горан Петронијевић каже да одбрана очекује да Караџићу буде изречена ослобађајућа пресуда уколико другостепено вијеће доказе буде сагледавало са правног, а не политичког становишта.

– Уколико буде било каквог правног и правичног одлучивања, квалификације и сагледавања доказа и чињеница које су се пред Хашким трибуналом у току поступка могле видјети, ми смо потпуни оптимисти да другостепена пресуда мора бити много, много боља од ове сад, па и ослобађајућа – рекао је Петронијевић, који је члан Караџићевог правног тима.

Он указује да се, уколико при доношењу другостепене пресуде буду преовладали политички разлози, као досад, може очекивати све и свашта, али и истиче да се искрено нада да у Хагу сада “дувају другачији вјетрови”.

Према Петронијевићевим ријечима, одбрана је у жалби инсистирала да другостепено вијеће посебно обрати пажњу на мањкавост свих доказа који се Караџићу стављају на терет, а посебно на његову везу са једном од главних тачака оптужнице, која је остала – такозвани геноцид у Сребреници.

– Уколико другостепено веће буде добро сагледало да првостепено није имало доказа за било какву повезаност Караџића са тим догађајем, мораће врло озбиљно да интервенише на његовој пресуди у смислу дужине трајања – сматра Петронијевић.

Он је навео да се Тужилаштво жалило на тачку један, односно ослобађање кривице по оптужби за такозвани геноцид у више општина током 1992. године и у складу са тим и на висину казне.

Петронијевић истиче да је та оптужба апсолутно пала, као и у свим пресудама до сада, при чему има и правоснажних одлука у том правцу.

Првостепеном пресудом Караџић је проглашен кривим за “геноцид на подручју Сребренице 1995. године”, док је ослобођен оптужби за “геноцид у другим општинама у БиХ током 1992. године”.

Суђење Караџићу почело је у октобру 2009. године, а 24. марта 2016. године донесена је првостепена пресуда, на коју су се жалили и одбрана и тужилаштво.

Караџић је ухапшен у Србији 21. јула 2008. године и 30. јула пребачен у Хашки трибунал, преноси Срна.



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Е мој Радоване

19.03.2019 09:07

Испаде све за џаба. Милокрад и екипа се посраше на све за шта су људи гинули. А и ови други нису ниста бољи. Ј,,,га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

19.03.2019 09:19

Игру с нама воде други. Јос и дан данас. Ми само плацамо цех.

Name

Бајо Бајуновиц

19.03.2019 11:25

Ова дрзава и народ су пропали.Људи су се у рату зртвовали и гинули узалуд.Да се знало ста це бити и какво це зло вријеме вецина неби пристали на зртву.Радован и остало војно и политицко руководство полази Исусове муке за ниста.Данас РС владају дезертери и лопови док они залусзни за стварање РС су на маргинама друства а борце хапсе и прогањају као звјери.Стиди се народе и РС сто си ово дозволила

Name

Цале!

19.03.2019 12:40

Па и краљ је после првог свјецког рата исто тако наградјивао борце и ратнике ко и ови сада,не знам засто се цудите ,тако је код срба!!!!

Name

реално стање

19.03.2019 13:26

Па погледајте фарсу око Косова. Ко паметан јос вјерује имеријалистицком суду? Пресуда каква год да буде неце бити реална. Правду дјели јаци а не праведан и струцан.

Name

Василије

19.03.2019 11:24

Хашки суд и хашка неправда нису постигли ништа. Пропао им је покушај да сатанизују српски народ и да кривце за Први и Други свјетски рат припишу српском народу. Градно су се преварили, јер су Србија и српски народ били увијек на страни побједника. Према тим ликовима у Хагу бивши предсједник Републике Српксе др. Радован Караџић односио се је превише господски и са поштовањем. Требао их је послати све у к.... као г. Шешељ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.03.2019 12:14

Г. Василије, допустите да вас мало исправим. Нису Срби били само на страни побједника, вец су увијек били на страни правде - сто је пуно битније и вазније. Да је којим слуцајем Хитлер побиједио (мало је фалило - да га Срби нису задрзали у Априлском рату, сто га је натјерало да се "завуце" у "руску зиму") данас би устасе и припадници Хандзар дивизија себе називали побједницима, а Срба не би било ни у траговима. Друга је ствар сто се судбина послије оба Велика рата поиграла са Србима, па су опрастали својим дзелатима и заједно их са собом сврставали, како их ви назвасте - медју побједнике. Поздрав!

Name

Ре Ре

19.03.2019 13:55

Вама треба добар психијатар!!!

Name

истина

19.03.2019 12:54

Мој глупи народе ко вас ста пита свако би требо да одговара сто је народ затрован на овим просторима нико није убијо давида из сарајева а ни муриза из бања луке без правне дрзаве нејма напретка нијемци посли два свјетска рата па нису направили ниста а сад уз помоц америке прва сила у европи дали то коме пасе или не пасе то је стварност ове вехабије и постеојавање у висеграду то су све политицки ситни појени за неког мрзња иде на мрзњу и тако у круг СРАМОТА да цовјек копа своје дијете да га носи на друго мјесто недајте да вам други соле памет. Сто год не волис себи немој да радис другом

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

19.03.2019 14:03

нса РАДОВАН КАРАДЈИЦ треба бити ослободјен јер је цовек невин и нема никакву кривицу оње народни херој и некаму буде бог на помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

19.03.2019 22:09

ПРАВДА АЛИ ЗА ДАВИДА!

Name

Сале

19.03.2019 14:39

И смртна ти је мала казна колико си зла нанео прво Србима па осталим. Труни и не врацај се висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.03.2019 15:14

Тако је !

Name

За Салета

19.03.2019 19:57

Нажалост јако је мало твојих истомишљеника.У сваком случају хвала на искреном коментару а вјеруј ми да исто мислим и о онима који су нанијели зло српском народу а нису припадници истог.Вријеме је за револуцију брате док не буде касно...