Политичари нека покажу поштење

- Ако су политичари спремни да изгласају закон о испитивању поријекла имовине, на основу којег се може преиспитати и имовина сваког од њих, то је знак да имамо политичаре који су своју имовину стекли на законит начин и не плаше се никакве провјере.

Република Српска 18.03.2019 | 18:23
Политичари нека покажу поштење
Ово је рекла за Српскуинфо професорка кривичног права на Правном факултету бањалучког Универзитета и посланица СДС, Иванка Марковић, која се налази на челу правног тима Српске демократске странке који ће радити на изради закона о поријеклу имовине.

На питање ко доказивати начин на који је стечена имовина, Марковићева каже да ће Пореска управа утврдити постојање несразмјера између пријављене и фактичке имовине појединца, а на њему ће бити терет доказивања да је имовину стекао на законит начин.

"Мислим да то не би требало бити проблематично, јер сва примања иду преко рачуна. Пореска управа може сваког тренутка да провјери моја примања. Уколико жели да испита поријекло имовине, напросто ће упоредити моја примања за посљедњих 15 година и имову коју сам стекла. Уколико буде било нејасноћа, на мени је обавеза да доставим доказе да сам имовину стекла на законит начин. Притом, Пореска управа има обавезу да обавијести Тужилаштво о свим случајевима у којима постоји сумња у законити начин стицања имовине", истиче Марковићева.

Да ли постоји воља свих да се донесе овај закон, она каже да охрабрује чињеница да је и испред скупштинске већине уложен амандман на програм рада НСРС којим је предложено да се у четвртом кварталу на дневном реду нађе и закон о испитивању поријекла имовине.

"Остаје нам само да чекамо и видимо да ли ће овај пут заиста бити довољно политичке воље да се овај закон и усвоји", казала је марковићева.

Према њеним ријечима, највећа препрека у провођењу било којег закона, па и овог, ако буде усвојен, јесте неспремност надлежних институција да одговоре задацима који се пред њих постављају.

"Разлози такве неспремности су различити, али најважнији јесте у политичкој вољи", казала је она.

Марковићева истиче да би закон о испитивању поријекла имовине омогућио да се коначно утврди да ли је неко своју имовину стекао на законит или незаконит начин.

"Незаконито стечена имовина би била пренесена у власништво Републике Српске, која је заправо и оштећена таквим радњама, а Тужилаштво би морало покренути поступак у којем би се утврђивало постојање кривичне одговорности. Међутим, не треба занемарити ни политички ефекат једног таквог закона", каже она.

Што се тиче критика на закон и да ли се плаши коментара као у претходном случају када је раније тај закон предлагао СДС, професорка Правног факултета каже да су те критике у служби оних који не желе да се овакав закон донесе.

"Наиме, сам Устав Републике Српске предвиђа могућност да се законом може одредити да поједине његове одредбе имају повратно дејство, ако то захтијева општи интерес утврђен у поступку његовог доношења. Мислим да у овом тренутку постојање општег интереса када је у питању овај закон уопште није упитно. И то не би био први случај да НСРС донесе неки закон чије одредбе имају повратно дејство. Надам се да ће скупштинска већина и код доношења закона о испитивању поријекла имовине поступити на исти начин и да неће доводити у питање постојање општег интереса за повратно дејство неких његових одредби", казала је Марковићева.

Према њеним ријечима, поријекло имовине најлакше је испитивати путем Пореске управе, која ће утврдити разлику између пријављене имовине и на њу плаћеног пореза и имовине којом појединац фактички располаже.

"При томе треба рећи да се овај закон не односи само на функционере, већ и на све оне грађане који посједују имовину преко одређеног цензуса, а постоји  сумња да ту имовину нису стекли на законит начин. Сличан начин испитивања поријекла имовине предвидела је и Србија", казала је Марковићева.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мирко

18.03.2019 17:59

Све голи лопов....Добар је закон , али реално он и појединим из врха СДС неодговара, па ни оном што је почасни члан тамо неке партије....а овима и позиције никоме , ни врху, а ни њиховим пијунима јер морају да шуте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин худ

18.03.2019 20:03

И на крају це напасти на сиротињу. Тако је један испектор насрнуо на мене, откуд мени стан од 40 квадрата плацен 44 000 км. Ето тако це бити, а милионере нико неце смјети питати. Боље да се то не усваја.

Name

брцак за мирка

19.03.2019 06:14

па не одговара ни СДС зато сто се боје да се не испитају и оне 4 године рата када су се и десиле највеце пљацке.Замисли кад би се испитало и сазнало ко је опљацкао стотине фирми и њихових магацина,па десетине банака и мјењацница,као и стотине робних куца,продавница и складиста ,па присвајања бензинских пумпи и сверца горива помоцу тих пумпи.Е мој јаране господа лопови су сиротињу и народ отјерали на периферију на линију и у ровове да би они могли да на камионе натоваре све сто су могли и сто је вредело и претјерају преко Дрине да продају .

Name

З

18.03.2019 18:29

ЗАКОН.ИМА.САМО.ГА.НИКО.НЕ.ПРОВОДИ...КРИМИНАЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

19.03.2019 08:32

постоји ваљда идо сад неки закон ствар није у закону него у примјени или још горе селективној

Name

Гонга

18.03.2019 18:33

За папцине не вази постење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантиц

18.03.2019 18:40

Овде код нас у власти све сами Сојици, а нас Пантица Миллион, јос само да узнемо г мотку....

ОДГОВОРИТЕ
Name

брцак

19.03.2019 06:01

мозе ли се испитати и период рата.Да се види ко и колико је се тада обогатио.Да се испитају тадасњи функционери који су 99% били из СДС а поготову којекакви команданти .Да се испита колико је наплацено од тата и татиних синова који су плацали по 500 тадасњих ДМ командама мјесецно да буду ослободени војне обавезе.Највеце богадењеи пљацке су се догодиле у те 4 године рата па ме занима засто то СДС није испитао док је био на власти.А није зато сто су то готово све људи из СДС или њима блиски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

19.03.2019 10:51

Апсолутно се слажем са потребом за доношење оваквог закона....али ...да ли ви господо из опозиције имате и у нацрту бар направљен предлог овог закона....???? Зашто? Једно је причати, а друго конкретно чинити и дати могућности да јавност проучи и сагледа шта то значи , који се резултати очекују, какве последице и шта подразумјева у будућности.... Наш(и) народи су научили да се лижу и слизавају уз газде оне који имају и оне који су спремни да их купе...то је напросто ноторна чињеница коју морамо прихватити...нико није спреман да поштује закон , ако он на било какав начин умањује јегове шансе да нешто учини и заврши на начин који се зове "ефикасност, сналажљивост, знају га људи и сл. " , као и да свати да чињењем , као стајањем у реду у банци или пошти , на исти начин , поштовањем закона завршавају свој посао....тога код нас нема, а богами за дуго неће ни бити...политичари , сељачке провинцијенције, ала Рудоња,Шпирић,Стевандић ...су то сконтали и воле око себе те конобарчиће, возаче, уши које им подижу сујету и хране болесни ум! Склони смо да дајемо и примамо мито, а не да поштујемо закон ред и поредак ствари...неписменост је видљива у здравственим центрима и код доктора....

ОДГОВОРИТЕ