"Момци, извините, јел' може то мало тише?!"

Како је створено једно од најбољих штоперских партнерстава у историји фудбала? Причом, причом, причом. . . и уз доста рада и квалитета.

Фудбал 22.03.2019 | 23:52
"Момци, извините, јел' може то мало тише?!"
Када помислите на идеалне штоперске парове, једна од првих асоцијација био би "бедем" Манчестер јунајтеда док су за њих играли Рио Фердинанд и Немања Видић.

Било је одличних централних бекова који су играли заједно и просто нису могли да "кликну" због превише сличности или различитости, док је код српско-енглеског партнерства тајна била у односу с поштовањем, али и у томе што су просто били комплементарни.

Један је знао да "бије" када је требало и да одради прљавији део посла, док је један био "финијег" типа, ближи данашњим модерним штоперима којима је лопта прва обавеза.

Али, треба се и око тога договорити и знати како ваш партнер дише...

Улогу игра и одбацивање сујете, прихватање улоге и задатка који можда значи и више давања енергије од вашег саиграча, а Немања Видић је у интервјуу за британски "Стадиум Астро" говорио о томе како је уопште упалило између њега и Фердинанда.

"Мислим да смо се добро слагали пре терена. То помаже. Он ми је много помогао и у животу када сам дошао у Манчестер, а партнерство се изградило на тренингу".

"Много смо комуницирали на тренингу. Док је тренер Рене Меленстин (помоћник Алекса Фергусона прим. аут.) говорио о наредној вежби коју треба да урадимо, Фердинанд и ја смо причали о стварима између нас, ситуацијама које су се десиле на прошлом мечу или тренингу, тако да смо заједно покушавали да разумемо игру оног другог!", казао је Немања Видић, док се у разговор укључио и поменути Меленстин који је уз осмех слушао о некада сјајном партнерству Јунајтеда.

"Говорио сам им да ућуте више колико су причали", рекао је Холанђанин.

"Најважнији је њихов однос. Одлични су се допуњавали, због тога што су много разговарали - тренирали су један другог, заустављали су проблеме и пре него што су се десили. Када је било потребно да реагују, већ би били спремни...", додао је он.

Видић је додао и да неке ствари не могу да се "истренирају" и да је много зависило од комуникације, чак и оне невербалне, када су тачно знали шта онај други мисли...

Рио Фердинанд је у Манчестер јунајтед стигао 2002. године у рекордном трансферу  за дефанзивца из Лидса, док је Немања Видић дошао у зиму 2006. године из Спартак из Москве и прво му је било потребно неко време да се привикне

Играли су заједно осам и по сезона, до 2014. године, освојили пет титула Премијер лиге и једну Лигу шампиона, док су често били и у "идеалним тимовима".

"Оно што се дешавало на тренинзима... Имао сам осећај да сте бирали ко ће играти против ког дефанзивца, готово сте се плашили да ћемо их повредити!", стидљиво је уз осмех рекао Видић што је потврдио и Меленстин, који је потом објаснио и принцип да су Сер Алекс Фергусон и он бирали тим за три утакмице унапред, док су на тренинзима "скривали" којих 11 ће играти.

Могли би од Видића много да науче играчи попут Виктора Линделефа и Ерика Бајиа или Фила Џоунса и Криса Смолина, који су већ били у клубу док је он играо за "ђаволе".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар