Тим бољи од Федерера: Као да је гренд слем!

Сјајни Тим срушио Федерера за пехар у Индијан Велсу! Доминик Тим је победник Мастерса у Индијан Велсу. Аустријанац је као седми носилац у финалу победио Роџера Федерера са 3:6, 6:3, 7:5.  Аустријски тенисер одушевљен првом титулом на турнирима "АТП Мастерс 1000" серије.  Звезда је рођена – Андреску освојила пехар у Индијан Велсу! Шездесета тенисерка света, Бјанка Андреску, сензационални је победник турнира у Индијан Велсу.  

Тенис 18.03.2019 | 14:00
Тим бољи од Федерера: Као да је гренд слем!
Доминик Тим победио је Роџера Федерера у финалу турнира у Индијан Велсу и напредовао са осме на четврту позицију АТП листе.

Био је то њихов укупно пети меч, а трећи на тврдој подлози, на којој Тим до недеље није узео ни сет некада најбољем тенисеру света. Федерер је и овог пута кренуо боље, али је Аустријанац успео да направи преокрет - 3:6, 6:3, 7:5.

"Нереално је! Велико је било задовољство надметати се са Роџером у овако великом финалу. У прва два финала мастерс турнира нисам победио, али сада јесам и осећам се као да сам освојио гренд слем титулу", рекао је Тим.

Он је подсетио да је од почетка године играо прилично слабо и да није направио ниједан значајнији резултат.

На претходном турниру, прошлог месеца у Рио де Жанеиру, испао је већ у првом колу од Ласла Ђереа, што је српском тенисеру била одскочна даска за велики успон...

"Био сам у заиста лошој форми, а сада сам шампион Индијан Велса. Заиста ми све ово делује нестварно".

Доминик Тим на путу до трона је савладао још Раонића, Карловића, Симона и Томпсона, док му је Монфис предао четвртфинални меч. Из Калифорније се сели на Флориду (где у среду почиње нови мастерс турнир) богатији за 1.354.010 долара.

Био је то одличан меч који је трајао 123 минута и у којем је тенисер из Вијенер Нојштата коначно успео да дотакне звезде, било је то његово треће мастерс финале и прва титула.

Тим, којем је ово 12. трофеј у каријери, свакако највећи, спречио је Федерера да постане рекордер Индијан Велса са шест титула. Био је то други узастопни пораз Швајцарца на овом турниру, пошто је прошле сезоне изгубио у мечу за титулу од Хуана Мартина дел Потра, а мораће још да сачека и на 101. титулу у каријери. 

Такође, Тим је постао први Аустријанац после Томаса Мустера из 1997. године са једним трофејом Мастерс серије. Некадашњи број један је успео у томе на турниру у Мајамију који почиње ове недеље. 

Доминик је претходно изгубио два пута у финалима у Мадриду, од Надала 2017. и Александера Зверева прошле године. Он је уједно и 19. различити освајач једне АТП титуле на исто толико одиграних турнира ове године, што је први пут у последњих 27 година. 

Тим, који важи за специјалисту за шљаку, освојио је први трофеј на брзој подлози после три године и турнира у Акапулку.

Федерер је боље отворио финале, повео је уз брејк са 3:0, потом и са 4:1, али у седмом гему, Тим је успео да врати брејк, међутим не и да га валоризује освајањем свог сервиса, тако да је Швајцарац после 36 минута уклњижио сет на свој конто (6:3). 

Чинило се да ће искусно Федерер успети да дође до још једног великог тријумфа, али Тим се није дао. Успео је у трећем гему другог сета са спаси две брејк лопте, потом да начини брејк за 3:1. Ту предност је умеђно сачувао и тако је добио сет са 6:3. 

У сету одлуке, брејка није било у првих десет гемова. Федерер је водио са 4:3 и и имао брејк лопту, али Тим је издржао и то, да би на 5:5 коначно успео да направи брејк и потом одсервира за меч тако што је Федереров форхенд у последњем поену завршио у мрежи. 

Оба тенисера ће од 20. марта играти на Мастерсу у Мајамију. Жреб је заказан за понедељак од 17.30 по централноевропском времену.

Звезда је рођена – Андреску освојила пехар у Индијан Велсу! Шездесета тенисерка света, Бјанка Андреску, сензационални је победник турнира у Индијан Велсу.

Она је у великом финалу била боља од осме играчице света, Немице Анђелик Кербер, 6:4, 3:6, 6:4.

Меч је трајао два сата и 18 минута и 18-годишња тенисерка је слободно се може рећи направила велико изненађење освојивши свој првенац у каријери и то какав!

Андреску, чији су родитељи још док је била дете емигрирали у Канаду, ове недеље је добила вајлд карту, а потом нанизала велике победе против Ирине Бегу, Доминике Цибулкове, Стефани Фогел, Ђијанг Ванг, да би потом демолирала Гарбиње Мугурузу са 6:0, 6:1. 

У полуфиналу је добила Јелину Свитолину и сада у финалу Гренд слем шампионку Анђелик Кербер. 

Андреску је сезону почела на 178. позицији, а после овог такмичења, на које је дошла као 60. на свету, биће на 24. месту. 

Први сет је добила тако што јој је био довољан брејк у почетном гему, да би у другом Немица узвратила. И њој је био довољан један брејк, и то у четвртом гему. 

У сету одлуке видели смо више нервозе и чак пет брејкова. 

Канађанка је имала 5:3 и 40:15, али је Керберова успела да се извуче, направи брејк, али није издржала. Бјанка је направила нови брејк у том десетом гему за велики тријумф. 

"Честитке Анђелик, било је сјајно делити терен са тобом. Ти си велики шампион и инспирација. Надам се да ће овај тријумф бити инспирација за све младе спортисте. Ако сањате велике снове и радите напорно, знајте да је могуће остварити много тога. Овај моменат је постао реалност и осећај је феноменалан", изјавила је Андреску. 

Њој је за победу припао победнички чек од 1,35 милиона долара, а зарадила је и 1.000 поена за WТА листу.

Клинка дошла право ниоткуда и покорила Индијан Велс! Осамнаестогодишња Бјанка Андреску направила сензацију и са "вајлд" картом освојила титулу у Индијан Велсу.

Бјанка Андреску остварила је највећи успех у каријери, пошто је у финалу престижног турнира у Индијан Велсу освојила пехар.

Млада Канађанка, пореклом из Румуније, у финалном мечу савладала је Анђелик Кербер (6:4, 3:6, 6:4) и докопала се највреднијег трофеја.

Андреску је тако постала прва тенисерка која је у калифорнијској пустињи подигла пехар као играчица која је добила специјалну позивницу организатора, након што је то пре две деценије за руком пошло великој Серени Вилијамс.

"Била сам у 'зони' на сваком мечу. Мада је било успона и падова. Али тенис није савршен спорт... Ово ми значи све у животу", поручила је 18-годишња Андреску после освајања титуле.

Андреску је у финалном мечу успела после изгубљеног другог сета и брејка искусније Кербер у трећем сету (3:2) да направи преокрет, упркос томе што је осећала велики умор и пожалила се на болове у ногама.

Повела је 5:3, а онда није успела да искористи три меч лопте на свој сервис. Када се чинило да би бивша број један могла да се врати, млада Канађанка је заблистала и брејком стигла до највећег успеха у каријери.

"Надам се да ће овај тријумф бити инспирација за све младе спортисте. Ако сањате велике снове и напорно радите, могуће је направити много тога. Овај тренутак је постао реалност и осећај је феноменалан", рекла је млада играчица по добијању пехара, захваливши се и Анђелик Кербер јер је она за све теснисерке које долазе "велики шампион и инспирација".

Она је тако наследила Наоми Осаку, која је прошле године такође изненадила у Индијан Велсу освајањем титуле.

"Ово је била луда вожња. Права прича о Пепељуги. Наоми је то урадила прошле године, а сада сам ја уписала своје име поред толико великих шампиона. Стварно невероватно", навела је Андреску.

Бјанка Ванеса Андреску, рођена 16. јуна 2000. године, након успеха у Индијан Велсу напредовала је за 36 места и од данас је званично 24. тенисерка света.

Наставља да сања широм отворених очију, јер је годину започела на 178. позицији WТА листе.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар