Звезда званично затражила титулу из 1946. године!

Генерални директор Црвене звезде на седници Скупштине ФСС званично упутио захтев Правној комисији за признавање титуле из 1946. године.

Фудбал 18.03.2019 | 15:30
Звезда званично затражила титулу из 1946. године!
Црвена звезда је и званично затражила признавање титуле из 1946. године!

На данашњој седници Скупштине Фудбалског савеза Србије, на којој је за председника овог тела реизабран Славиша Кокеза до 2023. године, генерални директор црвено-белих Звездан Терзић упутио је званичан захтев за признавање поменуте титуле.

Захтев је упућен Правној комисији ФСС, која ће потом одлучивати о томе да ли има основа да се Црвеној звезди званично дода и шампионски пехар из 1946. године.

"Овом приликом желим да вам се обратим са захтевом да Скупштина ФСС као највиши орган нашег Савеза узме у разматрање захтев ФК Црвена звезда поднет ФСС 17.01.2017. године за признавање титуле првака Србије коју је 1946. године освојила ФК Црвена звезда као титуле националног карактера. У захтеву смо навели све чињенице које недвосмислено указују на то да је Црвена звезда освајач шампионске титуле те 1946. године. Исти захтев смо поднели и сада, односно 07.03. ове године. У том смислу тражимо да Скупштина данас донесе одлуку и изда налог надлежним органима ФСС тј. правној комисији ФСС, а у случају потребе и другим органима, да у примереном року дају своје мишљење о овој иницијативи, а након чега би Скупштина ФСС на својој следећој редовној седници донела и своју дефинитивну одлуку о истој, а у складу са нашим захтевом и добијеним мишљењем од стране надлежних органа ФСС", изјавио је Терзић.

Председник Комисије за правна питања ФСС је Дејан Шупут, док су поред њега у овом телу и Вељко Радуловић (потпредседник), Божидар Бероња (члан) и Бранислав Недимовић (члан), који би у наредном периоду требало да донесу одлуку.

Црвена звезда је у децембру 2016. покренула питање титуле из 1946. године, након чега је генерални секетар ФСС Јован Шурбатовић рекао да ситуација није "нимало једноставна".

Током прославе титуле прошлог маја, која је званично била 28. у историји Црвене звезде, шампион Србије је већ себи дописао број 29, због чега је недељама трајало "препуцавање" с Партизаном, односно Владимиром Вулетићем.

Звезда је 1946. године била први у шампионату Србије у тадашњој ФНРЈ, чиме су добили право учешћа у првом првенству ФНРЈ за сезону 1946/47, а глас "против" дигао је и суботички Спартак који је такође тражио да се њима призна титула.

Фудбалски савез Хрватске је на исти начин доделио још један трофеј Хајдуку, пошто је екипа из Сплита те 1946. године била прва у лиги Хрватске.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар