Љекари упозорили: Пријете вируси

Са појавом морбила, од којих је прије пар дана преминула једна беба, у први план у БиХ опет је избила прича о значају вакцинисања дјеце против заразних болести.  

Република Српска 16.03.2019 | 18:09
Љекари упозорили: Пријете вируси
Љекари упозоравају да, збогне недовољног обухвата вакцинацијом, БиХ пријети повратак зараза попут дјечје парализе, великог кашља, рубеоле и заушњака.

Лани су само у РС забиљежена 22 случаја заушњака, један рубеле и четири случаја великог кашља.

Дјечје парализе нема већ дуги низ година, али, како упозоравају у Институту за јавно здравство РС, постоји ризик од поновног уношења вируса у нашу земљу, из земаља у којима ове болести још има, као и од даљег ширења вируса ове болести.

У овом моменту, највећа пријетња су нам, свакако, морбили, а само на подручју Кантона Сарајево, од 4. до 10. марта, пријављена су 32 случаја новообољелих, чиме укупан број од почетка године достиже 65.

Провјером вакциналног статуса код обољелих, утврђено је да за четири случаја не постоје подаци, док сви остали обољели нису вакцинисани.

Апел родитељима

Како су саопштили из Завода за хитну медицинску помоћ овог кантона, беба која је преминула такође није била вакцинисана, због чега љекари апелују на родитеље да се одупру антивакционом лобију и да на вријеме вакцинишу своју дјецу.

Примјера ради, у Србији и Румунији је пракса одлагања или избјегавања МРП вакцине претходних година довела до великих епидемија морбила са смртним исходима. У Србији је од морбила лани умрло 15, док је у Румунији у посљедњој епидемији морбила умрло више од 40 особа.

У Српској ове године још нема случајева малих богиња, али из ИЈЗ поручују да је обухват вакцинацијом МРП вакцином, која штити од морбила, заушњака и рубеоле, и даље недовољан. 

– Он је лани износио 83 одсто. С обзиром на то да су морбили једна од болести која се најбрже шири међу особама које нису имуне, неопходно је да обухват буде 95 одсто, како бисмо имали адекватан колективни имунитет. Лани је у РС пријављено 80 случајева морбила, 22 случаја заушњака и један случаја рубеоле – наглашава епидемиолог у ИЈЗ Јела Аћимовић.

Превентива

Болесник од морбила, у осјетљивој средини, у просјеку зарази 12 до 18 особа, а невакцинисана дјеца имају 35 пута већу вјероватноћу да оболе у односу на њихове вакцинисане вршњаке.

Обухват петовалентном вакцином, против дифтерије, тетануса, пертусиса-великог кашља, полиомијелитиса-дјечје парализе и инфекција Хемофилусом инфлуенце тип Б, претходне године је у РС износио 91 одсто.

– Кад је ријеч о дјечјој парализи, најбитније је да радимо на повећању обухвата вакцинацијом, односно одржавању високог обухвата, те на јачању надзора над акутном флакцидном парализом, која је главни симптом дјечје парализе. Циљ овог надзора је да се сваки евентуални случај ове болести одмах препозна, те да се спријечи даље ширење болести у популацији – наглашава Аћимовићева.

И из овог институтута више пута су упозорили да, без вакцинације, ризикујемо поновно појављивање тешких заразних болести, које изазивају оболијевање, инвалидност и смртне исходе, и представљају значајан терет здравственим системима.

И из Свјетске здравствене организације (СЗО) недавно су саопштили да је неодлучност, односно одбијање вакцинисања, једна од главних пријетњи глобалном здрављу у овој години.

Нема ефикасног лијека

МРП вакцина даје се против болести које изазивају вируси, а против којих нема ефикасног лијека. У одређеном броју случајева оне могу изазвати врло тешке посљедице код обојлелих. Морбили могу довести до упале плућа, упале мозга, сљепила, или чак до смртног исхода.

Заушњаци могу довести до менингитиса, глувоће, упале тестиса. Рубеола такође може довести до упале мозга и крварења, али је најопаснија за труднице, јер може изазвати побачај или тешке аномалије код нерођене бебе.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бојан

16.03.2019 17:18

Ја сам поборник вакцине и залажем се за редовну вакцинацију,но код нас је не спречена безбедност вакцине,на начин да гарантују изјавом и потписом да је безбедна. Сви причају вакцина безбедна,а ја лично не знам где има неки институт у РС за испитивање вакцина. Док сви у здравству кажу безбедна вакцина,а кад требају уз вакцину дати изјаву са потписом и печатом нико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вацина

16.03.2019 17:54

А ста цемо кад у РС мало, мало па нема неких вакцина?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оштро

16.03.2019 19:19

У СФРЈ, оној која је распарчана како бисмо живели демократски, било је обавезно бесплатно вакцинисање. Сада је најважније купити сигурне лимузине и енормно високе плате политичарима а за дјецу ће се побринути хуманитарни бројеви. Ипак су приоритет гузице похлепних високопозиционираних вођа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

17.03.2019 06:52

Позивам родитеље да не вакцинишу дјецу и на тај начин смање ризике од појаве аутизма и остале несреће које их могу задесити као последица врло сумњивих прозвода које нам сталано уваљују! Зашто на западу није обавезна вакцинација? Него само код нас и погоди ко нам продаје вакцине? Па тај исти запад који је ставио то као ствар избора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.03.2019 12:02

Да си управу,ниси,а то показује ситуација на терену.