Париз: Протести прерасли у насиље

У Паризу су и данас одржани протести покрета "жутих прслука" који су у пар наврата прерасли у насиље када су се демонстранти сукобили са полицијом, која је ухапсила више од 80 особа.

Свијет 16.03.2019 | 17:25
Париз: Протести прерасли у насиље
Како преноси Ројтерс, демонстранти су запалили неколико продавница, као и једну банку у седмоспратној згради из које су ватрогасци једва успјели да спасу мајку и дијете.

Запаљена банка се налази у приземљу стамбене зграде недалеко од Јелисејских поља, а ватра је у међувремену угашена. Ватрогасци су брзо реаговали и спасили једну мајку и дијете са спрата где је пријетила да се прошири ватра, речено је из ватрогасне бригаде за АП.

Лакше повреде задобило је 11 људи у згради укључујући два ватрогасца, док су остали станари безбједно евакуисани.

Запаљено је неколико киоска на које су демонстранти бацили димне бомбе.

На мети учесника протеста поново су биле луксузне продавнице недалеко од Тријумфалне капије, а до сукоба с полицијом дошло је када су демонстранти почели да бацају димне бомбе и каменице на полицајце на Јелисејским пољима, као и да каменицама гађају полицијска возила.

Полиција је водене топове како би растерала најагресивније протестанте који су се налазили између продавница "Картије" и "Мон Блан", а употребљен је и сузавац.

Демонстранти су палили гуме од аутомобила и разбијали излоге, прије свега луксузних радњи као што су "Кензо" и "Лакост".

Ово је 18. њедеља како се одржавају протести "Жутих прслука" против политике предсједника Емануела Макрона, а овог викенда у главном граду Француске распоређено је више полицијских кордона и затворено је неколико улица на десној обали Сене.

Француски министар унутрашњих послова Кристофер Кастанер рекао је да су протести мањи у поређењу са прије неколико недјеља те да је данас у Паризу било само 8.000 демонстраната.

"Али у ових 8.000, било је више од 1.500 ултра насилних особа који су дошли само да разбијају, да се туку и нападају", рекао је министар додавши је мобилисано више од 1.400 припадника полиције.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дејаву

16.03.2019 16:53

Протести су у реду, али насиље уништавање тудје имовине посебно угрожавање тудјих живота е то није у реду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наполеон

16.03.2019 19:04

занимљиво је мозда неком нормалном,да у великој Француској,немају фрку од окупљања људи,замало нису срусили л'арц де триумпхе просли пут и јос занимљивије,нико их није оптузио за дрзавни удар.макроне срами се,уци од ових насих фасиста како се влада са поданицима!

ОДГОВОРИТЕ