Ево ко је Брентон Тарант

Бивши инструктор фитнеса, који је у петак у нападу на две џамије на Новом Зеланду убио 49 особа, Брентон Тарант рекао је да је "обичан белац" из радничке класе

Свијет 16.03.2019 | 14:23
Ево ко је Брентон Тарант
Он је казао и да је био импресиониран неофашистичком идеологијом током разних путовања по Европи.

Тај Аустралијанац стар 28 година данас је оптужен за један од највећих злочина у Крајстчерчу, трећем граду по величини на Новом Зеланду где је напао муслиманске вернике током молитве. 

Тарант је током саслушања на суду изгледао равнодушно, а када је ушао у судницу руком је показао знак белих супрематиста. Претпоставља да раније није био осуђиван тако да није био на списку службе безбедност Новог Зеланда као потенцијално опасан грађанин са полицијским досијеом. 

Тарант је одрастао у градићу Графтон на северу аутралијске савезне државе Нови Јужни Велс, где је после средње школе завршио школу за инструкторе фитнеса. Радио је од 2009. године у једној градској теретани. 

Власница теретане Трејси Греј рекла је да је Тарант био вредан радник али се променио после путовања по Европи и Азији. Према његовим објавама на друштвеним мрежама, Тарант је изгледа био и у Пакистану и Северној Кореји. 

Тарант је сам рекао да је био у Француској, Шпанији и Португалу. Бугарске власти саопштиле су да воде истрагу о мотивима његовог доласка у земљу у новембру.

Аустралијанац је такође био у југоисточној Европи. Кратко је боравио на Балкану у децембру 2016. године. Тада је, како је навела агенција Франс прес, аутобусом путовао кроз Србију, Хрватску, Црну Гору и БиХ.

Турске власти су потврдиле да је Тарант неколико пута боравио у Турској.

Тарант је непосредно пре напада објавио на друштвеним мрежама текст као манифест на 74 страна у којем говори о мржњи.

Аустралијанац је тексту навео да је први пут планирао напад у априлу и мају 2017. године после боравка у Француској и западној Европи. Рекао је да је био изненађен "инвазијом" странаца у француским градовима и додао да је био очајан када је у другом кругу председничких избора поражена кандидаткиња екстремне деснице Марин Ле Пен.

У тексту под насловом "Велика замена", Тарант наводи да највише замера муслиманима.

Нападач у аутобиографском делу наводи да је имао нормално детињство и младост. Додао је да је расиста и фашиста и да је Освалд Мозли (Осwалд Мослеy), који је 1932. године основао Унију фашиста у Великој Британији једна од историјских личности која му је најблискија по убеђењима.

(Бета)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рицо

16.03.2019 13:49

Мого је галамити глумацки па добити пара и младу требу, а овако ниста. Мора у затвор.

ОДГОВОРИТЕ