Прича: Има ли разлике...?

Између Симеонових “лос хуевос” и Роналдовог воза? Прича о Симеоновим тестисима и Роналдовом “закачињању” или “набијању” је показала до које мере иде навијачко-патриотска-интересна острашћеност.

Фудбал 18.03.2019 | 00:00
Прича: Има ли разлике...?
Кристијано Роналдо је ујединио на 60 сати чаршију у Барселони и Мадриду, у време између пораза Атлетика и жреба у Ниону. Једни су били кивни на Роналдов одговор на Симеонове “лос хуевос”, са експлицитним показивањем навијачима Колчонероса шта би им радио, уз сочне дефиниције. Други су видели прилику да искористе правилник УЕФА и испровоцирају покретање поступка за суспензију Португалца, на једну или више утакмица, бојећи се да би Барселона могла да извуче у четвртфиналу Јувентус.

И док су два и по дана имали непринципијелну коалицију на Иберијском полуострву, на апенинској Чизми су заборавили шта су писали претходне три недеље о вулгарном испаду Чола Симеонеа када се усхићено хватао за своје тестисе прослављајући голове свог тима. Потрошене су странице новина, све са окупацијом интернет простора, за текстове о бонтону, фер-плеју, спортском духу, васпитању, достојанству, пристојности, поруци која мора да се шаље са фудбалских терена итд. Тражила се егземпларна казна од УЕФА за Симеонеово понашање, почев од суспензије, односнон забране вођења Атлетико Мадрида на реванш мечу у Торину.

У Шпанији је практикован други наратив. Објашњавало се како Симеоне није никог вређао, да се окренуо према својим навијачима а не ка противничким. Цитирани су самопрозвани експерти из Аргентине који су објашњавали да је Чолов гест уобичајен међу клинцима који одрастају на улицама Буенос Ајреса и других аргентинских градова, да нема вулгарно значење које понижава противника, већ истиче, глорификује, мушкост која је у јужноамеричком свету једна од важнијих, ако не и најважнија, вредност.

На прелазу из уторка у среду улоге су се замениле. Иберијске колеге су постале чедне и заштитници фудбалског витештва и фер-плеја а италијанске су се дале на минизирање, оправдавање и призивање теорија завера, боље недефинисаних, моћних кругова против Јувентуса. У Шпанији су инсистирали да је Симеоне добио новчану казну од 20.000 евра јер је био окренут својим навијачима па због тога није ушла у игру отежавајућа околност (извргавање руглу, подсмеху, омаловажавању противничких играча и навијача) због које се добија и суспензија.

У Италији су одговарали да је део трибине, резервисан за гостујуће навијаче, толико узак да се не може са сигурношћу тврдити да је Роналдо баш навијачима Атлетика упутио одговор намењен Симеонеу. Када су испливали снимци који су елиминисали терен за интерпретације у игру је ушла ново оправдање за ЦР7. По њима, у Италији Роналдов гест има два значења: први шеретски у смислу “закачите се на воз” и други  вулгарни “набијем вас…”. Наравно да су Италијани интрпретирали на први, симпатичан, начин потез Роналда.

Онда је жреб раздвојио Јуве и Барселону, могу да се сретну у финалу и прича о Роналду за каталонске медије је изгубила сексипилност док су се мадридска гласила “закачила за други воз”, односно показивање видео анализа како други гол Роналда није био регуларан јер лопта није прешла линију.

Прича о Симеоновим тестисима и Роналдовом “закачињању” или “набијању” је показала до које мере иде навијачко-патриотска-интересна острашћеност. Просто је разоружавајуће колико смо спремни да оправдамо “наше” и брзи да окривимо “друге” за исти или сличан догађај. Као да навијање за један тим, или припадност нацији, из које тај тим долази, ауторизује на, што би Мурињорекао, интелектуално непоштење, слепило, пристрасност. Овде говоримо о новинарима, не о обичним навијачима.

Да ствар буде гротескнија, италијански водећи медији (Газета дело Спорт, Коријере дело Спорт и други) који се на речима залажу за фер-плеј, поштовање противника, осуђују вулгарност, гнушају се навијачког насиља, на својим насловним странама су објавили фотографију Роналда како “натачиње” Колчонеросе.

Роналдо ће највероватније проћи са новчаном казном. Тешко је замислити да УЕФА примени другачији аршин суђења, тим пре што је изостанак тренера на клупи много мање болан за један тим од суспензије најбољег фудбалера. Међутим, у праву постоји начело пропорционалности казне, односно да било која санкција мора да буде примерена да би имала ефекат. Када казните ЧолаСимеонеа са 20.000 евра то вам је као да човек са просечном платом у Србији казните са 600-700 динара. Ако би и Роналдо био кажњен са истом сумом то би била још безначајнија казна, између 300-400 динара.

Роналдо је идол милиона малишана, тинејџера, адолесцената, без обзира да ли јуре за лоптом или не. Стотине милиона пратилаца на друштвеним мрежама сврставају Португалца у ред највећих инфлуенсера и зато сваки његов потез, на терену и ван њега, има посебну тежину. Роналдо, управо због његове планетарне популарности, не може себи да дозволи испаде и слободе, чак и вулгарне ,које могу обични људи: то је цена славе и богатства. Али каква је порука која долази из фудбалског света и од Роналда самог?

Сећате се филма “Лове Ацтуаллy”, када се Били Мек у једној музичкој емисији директно обрати младим фановима и каже: „Децо, не купујте дрогу? Постаните поп-звезде и сви ће вам је поклањати!!!”. У Роналдовом случају би гласило: постаните славни фудбалер и све ће вам бити дозвољено јер ћете моћи да платите. Било да се ради о (не)жељеним сексуалним односима (случај Катрин Мајорга и исплата Американке да га не тужи) да утајујете порез (нагодба са судом у Шпанији да плати 18.800.000 евра и буде осуђен 23 месеца затвора коју не мора да одлежи) и на крају да на вулгаран начин омаловажавате противничке навијаче, показујући им шта бисте им радили и називајући их погрдним именима. Казна износи мање од цене флаше вина коју Роналдо наручује за вечеру.

Једна од чувених реченица Александра Тирнанића је била “да су некада богати људи ишли на стадион да гледају сиромашне како играју фудбал, а сада сиромашни иду да гледају богате фудбалере”. Само је недостајало да почну да им показују “лос хуевос”, да их “натачињу” и називају погрдним именима.

Наравно, постоји и друга страна медаље, када криминалци, који су слободно време вође навијача, постројавају целе тимове, скидају дресове играчима, малтретирају их и уче како се игра фудбал. Али, то је већ друга прича.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар