Самопроглашени "фашиста" у суду

Суд на Новом Зеланду подигао је оптужницу против Аустралијанца Брендона Таранта који је у нападу на две џамије у Крајстчерчу убио 49 особа и ранио на десетине.

Свијет 16.03.2019 | 09:19
Самопроглашени "фашиста" у суду
Десничарски екстремиста Тарант појавио се на суду где је руком направио знак белих супрематиста а током саслушања и подизања оптужнице остао је потпуно равнодушан.

Саслушању је могао да присуствује мали број новинара из безбедносних разлога. 

Тарант (28), бивши инструктор фитнеса и самопроглашени "фашиста" ће остати у притвору до следећег саслушања заказаног за 5. априла. 

У нападу, који је спроведен за време молитве петком када су обе џамије биле пуне верника, рањено је неколико десетина особа, а према локалним медијима, 39 је и даље у болници. 

Лекари су током претходне ноћи радили на санирању повреда, јавили су локални медији и додали да су хирурзи током ноћи имали интервенције у 12 операционих сала у неколико болница. 

У међувремену је имам једне од нападнуте џамије Ибрахим Абдул Халим рекао да муслимани воле Нови Зеланд и додао да екстремисти никада неће успети да пољуљају то поверење. 

Иако су данас многе продавнице затворене и грађани претежно остали у својим домовима, у близини нападнутих џамија поједини грађани остављају букете цвећа. 

Крајстчерч је трећи град по величини на Новом Зеланду, земљи где је ниска стопа криминала и оружаних напада.

У терористичком нападу на Новом Зеланду нема убијених и повређених Срба, али наши сународници су у страху јер се плаше да ће неко желети да им се свети зато што је убица Брентон Тарант пре покоља у две џамије слушао српску песму, а на пушкама имао исписана имена српских јунака, пише данас Курир.

Ђакон Владимир Филиповић, који служи у Крајстчерчу у Мисионарској парохији Светог Николаја Мирликијског Српске православне цркве, каже за лист да су Срби у том граду забринути због масакра.

"На путу сам и све сам сазнао из медија. Колико сам упућен, међу жртвама нема Срба. Масакр се догодио у џамији која је на том месту већ 30 година и наши људи је не посећују. У Крајстчерчу има свега шака Срба, од 20 до 25 српских породица, и они су забринути", каже Филиповић.

Ђорђе Милашиновић, Србин који тренутно живи у Велингтону и ради као композитинг артист, каже за Курир да тамошњи медији саветују људе да остану у кућама и да закључавају врата.

"Ситуација је тренутно под контролом. На радију су јавили да се људи пазе и да остану закључани у кућама. Овде се такве ствари углавном не дешавају", каже он.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сале

16.03.2019 09:43

Ми Срби,Бошњаци,Хрвати, и остали толико смо заостали. У место да ститимо свог комсију своју земљу ми ститимо злоцнице који су нам зивот унистили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

16.03.2019 10:19

Срби у новом Зеланду немају никакве везе са овим злочином тако да не требају да се боје. Ако један злочинац учини злочин и уведе друге у ту причу мада немају везе са овим догађајем нетреба те породице дирати него их оставити на миру они нису никоме ништа урадили. Сваки злочин има име и презиме а не вјеру или нацију.

ОДГОВОРИТЕ