Права радника да буду приоритет

Интереси и права радника морају бити приоритет. То ће се постићи кроз неопходна законска рјешења која ни у једном тренутку неће угрозити пословну заједницу, поручила је предсједница Савеза Синдиката РС.

Република Српска 15.03.2019 | 18:03
Права радника да буду приоритет
У Бањалуци су се састали представници Владе РС и Савеза синдиката РС. Разговарано је о реализацији Меморандума који подразумијева неопходне мјере за повећање плата за све раднике. И даље није познато када ће бити усвојен Општи колективни уговор у Републици Српској.

Интереси и права радника морају бити приоритет. То ће се постићи кроз неопходна законска рјешења која ни у једном тренутку неће угрозити пословну заједницу, поручила је предсједница Савеза Синдиката РС. Ранка Мишић каже да је прије свега кључно ријешити питање Општег колективног уговора, који ће бити полазна основа за све гранске колективне уговоре, а самим тим и за дефинисање износа плата радника.

"Такође смо разговарали о корацима које Влада РС треба да предузме у сарадњи са социјалним партнерима да би дошло до новог повећања плата за све раднике у РС", изјавила је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић. 

Плате, али и права радника морају бити јасно дефинисани Законом о раду, али постојећи закон у том дијелу је непримјењив и мањкав, поручују из Савеза синдиката РС. На дефинисању тих, али и Уставом загарантованих мјера када је у питању плата, радиће посебна радна група, већ од наредне седмице.

"Влада као послодавац је донијела Закон о платама за своје раднике и колективне уговоре. Али када говоримо о радницима у реалном сектору, који реално имају најмања примања, поготово у појединим гранама, да немамо колективне уговоре, него да то раде послодавци кроз Општи акт, односно кроз Акт послодавца, то је незаконито и немогуће је исконтролисати сиву економију и износ плата на које се уплаћују порези и доприноси", изјавила је предсједница Синдиката. 

"О свим овим питањима које је предсједница Синдиката изнијела, ја не бих детаљно да их коментаришем. Они ће бити предмет расправе радне групе и укупне процедуре у коју ће закон да уђе", рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић. 

Дио Меморандума односи се и на доношење новог Закона о инспекцијама, који ће омогућити инспекторима да контролишу примјену и провођење закона. О износу плате радника разговарало се и са руководством Пореске управе РС.

Из Савеза синдиката РС траже и да се повуче тумачење најниже плате које је издало Министарство рада, а у коме стоји да је најнижа плата све оно што представља накнаду увећања плате. Сматрају да је такво тумачење највише штете учинило радницима у реалном сектору.

(БН ТВ)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Питање за Ранку

15.03.2019 17:42

Па побогу да ли има у савезу ико да ради,осим тебе? Предсједница си савеза још од Титине Југославије,само се за тебе гласа,а права радника никада лошија. Де сјаси мало са фотеље,зар није вријеме за пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА

15.03.2019 18:57

Само је из Синдиката могу изнијети као онда из Скупштине. Могла би рећи колика су њена примања, а колика њених колега у школама исте спреме.... Од кад постоји Република Српска Синдикат води Ранка, пензионере Раде Ракуљ. Није само Тито "доживотно"...

Name

Ре

15.03.2019 20:08

Радник има право да буде у праву

Name

Дује

15.03.2019 22:50

Понистити закон о платама гдје је све у плати нигдје топлог оброка ни осталих по закону примања ако је дрзавна институција онда за све раднике те дрзаве буду плате уједнацене није онај у енергосектору правио терме и бране него наси и њихови родитељи па да имају пкате ко на западу пара има само нису паметно и рационално распоредјене има нацина да крене на боље за народ и раднике ал све то некако са великим закасњењем раде зато људи одлазе окрените се око себе и видјецете да је доста људи у задње вријеме отисло за бољим зивотом цак и цијеле породице а поприцајте са народом па да цујете колико се људи спрема да оде са ових терена ради политицних и разноразних глуваца који не цују вапај радника и народа нек нам је Бог на помоци ако се не предузму драстицне мијере повецања стандарда

Name

Келн

16.03.2019 06:28

Права се мого сотварит само у њемцкој где свако добије прилику за достојан рад и зивот,доле никад неце бити права и доброг зивота за народ

Name

МГ

15.03.2019 17:45

Невјерујем да у историји синдикалне борбе постоји још неки синдикални "вођа" ,за чијег мандата је изгубљено радничких права од тебе Ранка. И опет имаш образа и морала да тврдиш да се залажеш за радничка права. Због тебе сам се исчланио ,и теби сличних из синдиката јер је постао сушта супротност изворној идеји синдикалног организовања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

15.03.2019 17:59

Имаце те ви радника ако у синдикат поцнете примати Кинезе и Турке који долазе радити на привилегованим пословима у резији њихових дрзава који се брину о својим радницима.О синдикату циновника не треба коментарисати ,њихова основна улога је да буду гласацка масинерија и они це направити дил са властодрсцима далеко лаксе него нпр. радници у дрвнопрерадивацкој индустрији ција предузеца поред насих сума морају увозити сировину из иностранства или раднике у пољопривреди које униставају са дампинг цијенама увозних производа.Основни проблем господо из синдиката је дрзава и ви циновници који сте унистили или гусите оно мало предузеца сто је остало.А и синдикат није сто је некада био ,ако су најгласнији синдикати правосуда ,управе и полиције онда у тој дрзави ниста не стима а прави радници су постали социјална категорија и борба им се своди за кору круха и голо презивљавање са 500марака плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рст

15.03.2019 18:21

СИНДИКАТИ ПЧСТОЈЕ САМО У ЈАВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА И ДРЗАВНИМ ФИРМАМА, ЗАСТО СРЕ ИСПАРИЛИ ИЗ ПРИВАТНИХ ФИРМИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

15.03.2019 18:24

Ова ко покварена плоца, вец 20 година исто прица. А радници иду у Њемацку по своја права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мј.

15.03.2019 18:25

Цим Ранки зафали пара она се сјети радницких права.И тако од године догодине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејанпд

15.03.2019 18:53

Јест да бих био најсретнији цовјек да ову, дозивотну предсједницу синдиката, сутра кроз новинске цланке испратим из Синдиката, али неце у РС јос задуго прољеце да гране, тако да једино могу ово прокоментарисати: радник у реалном сектору, ако има ту срецу да осим минималца прима и остале Законом прописане накнаде, онда је то минималац за регрес (30КМ) мјесецно, накнаду за превоз (40-50) КМ фиксно по раднику, топли оброк 3-3,9КМ по дану активног рада. Дакле 440+30+50+99, све укупно 619КМ, па ако неко има и минули... и онда Вам казу плата просјецна у неком сектору, нпр трговини 650КМ, а то није плата, плата је 440, дакле минималац, али на тај нацин се власт игра бројкама и фризира податке кроз статистицке податке, колико је оних који немају ниста од тих принадлезности уз плату, то је страсно. Елем, резим је вец кренуо у испуњавање обецања о просјецној плати од хиљаду марака, а да градјани од тога немају ниста, ево полиција са 100-140КМ це тај просјек дици за 40-45 марака, а оцекује се повецање и код просвјете ради изједнацавања коефицијената, дакако ту су и радници у судству, ево на зељезници се буне, хоце и они, до јуна це се то попеглати на хиљаду марака, просјек... Проблем је то, сто це опет радници у реалном сектору радити за 350-700 марака, огромна вецина, а због раста цијена и уводјења нових намета, неце моци покрити ни 60 посто оног сто су плацали у јануару 2018. Године за исто новца... То се у економији зове инфлација, али ми нити имамо економиста, нити цијенимо оне који покусавају указати на то, јер су они опозиција или руситељи овакве дивне РС, због ције љепоте сад петком поподне не мозете уци на границним прелазима од Маљевца до Брода, ни након три сата цекања, јер сви с посла кад иду куци улазе тим правцима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Де

15.03.2019 19:08

Како се постаје предсједник синдиката, мозда неко и позели да замјени ову неуцинковиту бабу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

15.03.2019 19:33

Ма ова Мисицка је феникс. Некако имам осјецај да живи бар пар стотина година. Од тога је 20 предсједник „Синдиката“ лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

15.03.2019 19:43

Ста само баљезгају сви кода су открили струју ко никола тесла ако хоце све заврсе за недјељу дана да препису законе и заврсено али комунистицка багра хоце да радник има права а уствари они тразе плате раднику не требају права него плацен рад све мотке у руке и све напоље довести дјецу са запада сколовану а комунистицку багру у затворе да праве сасије и да производе храну да се не увози

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

15.03.2019 20:19

Синдикат је 113% поткупљен. Од тога свега нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ