Цигарете нису највећи убица

Сваке године загађење ваздуха убије више људи него пушење, показали су резултати истраживања међународне групе научника која позива свет да престане да користи фосилна горива.

Здравље 15.03.2019 | 09:36
Цигарете нису највећи убица
Немачки и кипарски научници установили су да од последица загађености ваздуха годишње умре око 8,8 милиона људи у разним деловима света, што је готово двоструко више него раније процењених 4,5 милиона. 

Светска здравствена организација (СЗО) је проценила да годишње од последица пушења умре око 7,2 милиона људи. 

Научници су установили да је у Европи, кључном фокусу истраживања Европског удружења кардиолога, од последица загађења ваздуха смртно страдало око 790.000 људи, а у 40 до 80 одсто смртних случајева реч је о кардиоваскуларним болестима те о срчаном или можданом удару. 

"С обзиром на то да већина честица и других загађујућих ствари у европским земљама потиче од сагоревања фосилних горива, потребно је прећи на друге изворе горива када је реч о производњи енергије", сматра коаутор студије професор Јос Леливелд са Института за хемију Макс-Планк из Мајнца. 

У САД, Аустралији и Канади смернице СЗО се узимају као основ за законодавне одлуке које је, по нашем мишљењу, потребно увести и у земље ЕУ, истичу научници у заједничком саопштењу. 

"Коришћењем чисте, обновљиве енергије, испуњавамо услове из Парискога споразума, чија је сврха да ублажи учинак климатских промена. Но, истовремено бисмо на тај начин могли да смањимо и стопу смртности која се доводи у везу са загађењем ваздуха у Европи за чак 55 одсто", рекао је Леливелд.

Студија, чији су резултати објављени у часопису "Еуропеан Хеарт Јоурнал", усредсређена је на озон и најситније лебдеће честице, познате као ПМ2.5, пречника 2,5 микрометара и мање, које су посебно штетне за здравље јер могу стићи до плућа, али могу да продру и у крв. 

Научници кажу да је, по најновијим подацима, опасност од такозваних финих лебдећих честица пречника 2,5 микрометара по људско здравље много већа него што се раније мислило. 

Истичу да су честице један од главних узрока респираторних и кардиоваскуларних болести те позивају на смањење горње границе ПМ2,5 у целој Европској унији. Данас ограничење износи 25 микрограма по квадратном метру, што је два и по пута више од препорука СЗО. 

"У Европи је максимална допуштена вредност превисока", упозорили су Леливелд и коаутор студије професор Томас Мунцел, лекар на Кардиолошком одељењу универзитетског медицинског центра у Мајнцу. 

Широм света, загађење ваздуха годишње узрокује додатних 120 смртних случајева на сваких 100.000 становника, а у деловима Европе у којима је загађеност екстремна забележено је и више од 200 смртних случајева на 100.000 становника. 

"Из наведених података није тешко закључити да од загађења ваздуха годишње умире више људи него од пушења. Но, пушење се може свесно избећи", рекао је Мунцел.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар