ЛЕ: Крај Динамове бајке, лудница у Прагу, испала Севиља!

Славија у 120. до четвртфинала! Фудбалери Динама из Загреба поражени су после продужетка од Бенфике са 3:0 у реванш утакмици осмине финала Лиге Европе.  Бенфика је за Динамо била превелики залогај! Неизвесна утакмица осмине финала Лиге Европе, између Бенфике и Динама, решена је у додатних пола сата, када се сјајна одбрана "модрих" распала.  Динамо се изглупирао, па распао на Лужу - Бенфика избушила Загрепчане! Ништа од четвртфинала Лиге Европе за хрватског шампиона - 3:0.  Спектакл у Прагу и побједа Славије! Славија из Прага наставља такмичење у Лиги Европе, Севиља га завршава. Послије 2:2 у првој утакмици, другу су добили Чеси 4:3 и то пред крај продужетака и након вођства Шпанаца.

Фудбал 15.03.2019 | 00:09
ЛЕ: Крај Динамове бајке, лудница у Прагу, испала Севиља!
Екипа из Загреба имала је повољан резултат до 70. минуту, међутим онда су примили погодак и све је постало теже.

Жонас је постигао гол којим је Бенфика, у укупном резултату, изједначила на 1:1 и како до истека 90. минута није било голова, ушло се у продужетак.

Треба напоменути да је клуб из Лисабона био бољи противник у регуларном делу меча, али се Динамо добро држао и заслужено су изборили продужетак. 

Одмах на старту додатних тридесет минута домаћи састав успео је да сломи отпор Загрепчана. Феро је у 94. минуту постигао феноменалан погодак, док је Стојановић десет минута касније добио црвени картон. 

Динамо је губио са 2:0 и имали су играча мање. Немогућа мисија. Да буде још горе, Грималдо је у 105. минуту постигао гол за 3:0 и ту је био крај меча. 

Динамо је у продужетку пропустио невероватне зицере и када то не успете да искористите, онда је пораз неминован.

На утакмици између Славије Праг и Севиље виђен је невероватан расплет. На крају, екипа из Чешке славила је са 4:3, од чега је два гола постигла у продужетку. 

После деведесет минута игре није било победника, јер је, баш као у Севиљи, на семафору било 2:2. 

Када су гости из Шпаније постигли гол у 98. минуту за 3:2, чинило се да ће доћи до победе. Међутим, Славија се брзо вратила и изједначила на 3:3, док је у 120. постигла погодак за 4:3! 

Сајмон Кјаер је веома лоше реаговао и на крају сâм убацио лопту у гол. Славија је остварила невероватан успех. Пласман даље обезбедио је и Ајнтрахт.

Динамо је у Лисабон донео гол предности из Загреба. Али, у Хрватску се враћа без четвртфинала Лиге Европе. "Модри" нису били далеко од циља, међутим…

Бенфика је победила 3:0 (1:0, 0:0)!

Успевао је Динамо да сачува свој гол до 71. минута, када је Жонас анулирао предност најтрофејнијег хрватског клуба. Загрепчани да одбранили мрежу до истека регуларних 90, али се игра тима тренера Ненада Бјелице потпуно распала већ у првом продужетку. Феро је у 94. постигао прелеп гол, а Грималдо још лепши у 105. Између два поготка Амер Гојак је промашио немогуће за Динамо, а Петар Стојановић је за само десетак секунди због приговора добио два жута картона и морао је на туширање пре времена.

Шездесете године прошлог века биле су најбоље европске за Динамо из Загреба. Иако "модри" у том периоду нису успевали да освоје првенство Југославије, у Европи су рушили препреке попут Порта, Бајерна, Јувентуса, Ајнтрахта, Лидса… После полуфинала Купа купова, па финала Купа сајамских градова, у сезони 1966/1967. Динамо је освојио једини европски трофеј. После много деценија "модри" су дочекали пролеће у Европи и могли су далеко, али су у четвртак увече, ипак, испали од бољег тима.

Било је то седмо гостовање Динамо у Португалији и седми пораз!

Све до 38. минута чекало се на прву прилику, на први ударац у оквир гола. Још на почетку првог дела Андрија Живковић је тукао непрецизно из даљине, а онда је Пизи "украо" лопту у опасној зони, на 30-ак метара од гола Динама, спустио се у казнени простор, повукао на десну страну, шутирао, али се истакао Доминик Ливаковић.

Није се дуго чекало на нови опасан напад Бенфике.

Споро је текао напад "орлова", није се разликовао од многих претходних, али када је лопта стигла до Рафе Силве, несуђеног појачања Динама од пре шест година, уследио је јак ударац у доњи леви угао, међутим Ливаковић је сјајно интервенисао и отклонио опасност.

Како се ближио крај утакмице, Бенфика је била све опаснија и све јаче је притискала врло добру одбрану Загрепчана. Динамо ниједном није опасно припретио у првом полувремену, тек у 51. је запретио Дени Олмо. 

Зид испред расположеног Ливаковића деловао је превисоко за Бенфику. Међутим, у 71. минуту, из акције која није превише обећавала, коначно је савладан голман Динама. Пизи је дугу лопту спустио на ивицу казненог простора одакле је Жонас прецизним ударцем погодио гол. Иначе, Жонас је на почетку другог дела заменио Андрију Живковића.

Љубомир Фејса је одиграо цео меч и био врло добар.

"Орлови" су притискали, Динамо претио из контри, али се резултат није мењао и о четвртфиналиста је одлучен у додатних пола сата. 

Није много времена прошло када је одбрана Динама направила велику грешку, Теофил је лоше испуцао лопту, само до Фера, који се лепо наместио, видео рупу у задњој линији и погодио јаким ударцем са 25 метара.

"Модри" су одмах после другог примљеног гола могли да смање предност, односно да стигну до резултата за наредно коло, али се Гојак баш обрукао, пошто је са само пар метра промашио празан гол. Једва да је лопту закачио…

Кола су кренула низбрдо за госте, јер је Петар Стојановић у само неколико минута првог продужетка добио два жута картона и Динамо је остао са десеторицом на терену.

Минут касније, тачније у 105. све је било решено. Грималдо је постигао прелеп гол за 3:0 и крај сјајне Динамове сезоне у Европи…

Намучила се Бенфика вечерас да се домогне четвртинала Лиге Европе против борбеног Динама, који је дуго одолевао викторијама на Лужу. Могло је лако да се деси и да Загрепчани прођу даље, али је нестварни промашај Амера Гојака са само пет метара у 96. минуту скупо коштао Модре на крају.

Португалски великан славио је са 3:0, али тек после продужетака у које их је одвео Жонас. Бенфика је била непрепознатљива у првих 45 минута, а највише је гостима покушавао да запрерти (дидуше непрецизно) наш Андрија Живковић који је био стартер. Његова се игра ипак изгледа није свидела тренеру Бруну Лажу који је од 46. минута уместо Србина на терен послао искусног лисца Жонаса који му се одужио поготком у 71. минуту.

Заспао је до тог тренутка добри голман Динама Ливаковић, а искусни Бразилац лукавим ударцем пробио коначно чврсти бункер Модрих. Све је почивало вечерас у игри Динама на одбрани, искусни Теофил Катрин и остатак последње линије Модрих био је под константним притиском од стране домаћина, али је било занимљиво како су успевали дуго да издрже и не приме гол. Ипак, ништа нису могли кад је шутиао Бразилац. 

Тај погодак одвео је меч у продужетке, јер у Бенфика у последњих 20-ак минута није искористила неколико добрих шанси, а онда је уследио тотални распад Динама. Распала се читава концепција Загрепчана након што је млади Феро фантастичним ударцем у 94. повећао на 2:0 и изгледало је да је то све за вечерас.

Одмах после тог гола на другој страни одговорили су гости, али је Гојак несхватљиво промашио са неколико метара. Можда и промашај сезоне, ни Босанцу није било јасно шта се то догодило, а тај тренутак убио је психички играче из Максимира.

Десни бек Стојановић добио је два жута картона због протеста за десетак секунди па је Динамо остао и са играчем мање у последњем минуту првог пордужетка.

Тако рањиви постали су лака мета противника, а домаћини вечерас као да су се преплатили на ефектне голове, па смо у 105. минуту видели и најлепши потез на мечу. Алекс Грималдо мајсторски је распалио са леве стране, пројектил је идеално пао преко Ливаковића који није могао ни да се баци и улепша овај еврогол.

Био је то дефинитиван крај Динамове вропске одисеје за ову сезону. Имали су Модри прилике у другом продужетку да се врате резултатски меч, а и ту их је упропастио резервиста Атимвен који је имао нестваран промашај у 112. минуту.

Упркос поразу, Загрепчанима треба одати признање за све што су постигли ове сезоне. На крају крајева, хрватском фудбалу су обезбедили још једно место у Лиги шампиона од сезоне 2020/21. и мора се рећи да без обзира на пораз на Лужу имају на шта да буду поносни.

Бенфика иде даље заслужено, а треба истаћи и да је у редовима Орлова сјајних 120 минута одиграо Љубомир Фејса и то први пут после вишенедељне паузе због повреде.

БЕНФИКА(4-4-2): Влаходимос - Алмеида, Диас, Феро, Рибеиро - Пизи, Габријел, Фејса, Живковић - Жота, Рафа Силва.

ДИНАМО(4-3-3): Ливаковић - Стојановић, Дилавер, Теофил, Рахмани - Гојак, Моро, Олмо - Конџор, Оршић, Петковић.

Спектакл у Прагу и побједа Славије! Славија из Прага наставља такмичење у Лиги Европе, Севиља га завршава. Послије 2:2 у првој утакмици, другу су добили Чеси 4:3 и то пред крај продужетака и након вођства Шпанаца. Небо се отворило над Прагом! Славија избацила Севиљу у 119. минуту! Чудесан сусрет у Чешкој!

Сјајан меч одигран је у Прагу.

После 2:2 у Шпанији, сва питања око четвртфиналисте Лиге Европе из двомеча Славија - Севиља остала су отворена и решена су након шокантне завршнице и продужетака.

Севиља је у пријестоницу Чешке Републике дошла са великим амбицијама. Међутим, ништа мање нису гајили ни домаћини. И не само да су се надали, већ су чврсто вјеровали у успјех против екипе која има највише трофеја у масовнијем УЕФА такмичењима (пет – чак три заредом од 2014. до 2016. године).

Драматичан двомеч није ријешен ни послије 180. минута. Славија је два пута водила головима Нгађуија и Соучека, али је Севиља стизала преко Бен Једера и Ел Хададија.

Када је Франко Васкез у 98. првог продужетка донио предност гостима, многи су отписали Чехе. Међутим, домаћин је још жешће напао и са два гола стигао до пролаза. Ван Бурен је изједначио у 102, а Траоре погодио у 119. за велику радост домаћина и шок за Шпанце.

Одмах после жреба пожурили су многи – већина можда боље рећи – да кажу како је дуел Севиље и Славије најнеравноправнијих од свих у осмини финала Лиге Европе. По завршетку утакмица сви ћемо заједно да се извинимо Чесима и честитамо, јер у Чешкој је вечерас покопан петоструки освајач Лиге Европе и то након што је два пута имао предност. Славила је просто одбијала да умре и на крају приредила сензационално изненађење поготком Ибрахима Траореа у 119. минуту меча за епских 4:3!

Чудесан подвиг Славије, посебно ако имамо у виду да је Славија до места међу осам најбољих у Лиги Европе дошла са само четири странца у стартних 11 и то ако ту рачунамо и “њиховог” Словака Мирослава Штоха. И још ако знамо да су стрелца првог гола Мишела Нгаде-Нгаџуија довели из Ботошанија за свега 500.000 евра, да је Томаш Сучек производ Славијине школе фудбала, да је Мик ван Бурен стигао из Есбјерга као слободан играч, да је Ибрахим Траоре, јунак тријумфа, пре Славије играо за Таборско и Злин…

Преко пута фудбалске але клуба који је само ове сезоне на појачања потрошио 79.250.000 евра. А овде говоримо о Севиљи, не некаквом расипинику, већ синониму за паметно улагање. Вечерас није вредело. Вечерас се играло срцем, а ноћ је била таква да данас нико не би могао да парира Славији.

Преко пута фудбалске але клуба који је само ове сезоне на појачања потрошио 79.250.000 евра. А овде говоримо о Севиљи, не некаквом расипинику, већ синониму за паметно улагање. Вечерас није вредело. Вечерас се играло срцем, а ноћ је била таква да данас нико не би могао да парира Славији.

Ваљда су то осетили и фудбалски богови, па су и наградили домаћине тим поготком за 4:3, јер да није било њега Севиља би отишла даље захваљујући голу у гостима, пошто је у првом мечу било 2:2. Али сви су ипак мислили да је то само било једно лоше вече Андалужана. Можда мало осионости, превелике самоуверености у сопствени квалитет. Сви су мислили да ће у Прагу све бити исправљено…

Авај, изгледа је било суђено да оде у другом правцу. Како другачије објаснити тај последњи гол, толику количину среће? Неколико прилика имали су гости да је испуцају, али вечерас… Вечерас је негде било записано да Славија мора да прође. Као 1991. кад је Аугенталер преварио Аумана. Ситуација која се дешава једном у милијарду случајева. Ову ће вечно памтити у Прагу. И та реакцију Симона Кјера да све дочара…

Минути који су уследили не могу се речима описати. Експодирала је цела Чешка. Шпанци су у чуду гледали покушавајући да сваре шта се заправо десило. Невероватна ноћ. Дало се наслутити на самом почетку, јер већ после 14 минута је Нгаде Нгаџуи отворио голеаду да би фудбал затим само постајао све квалитетнији, па смо почашћени и за гром Мунира Ел Хададија који је распрао небо над Прагом. Без сумње гол недеље.

Али била је то само посекотина у поређењу са провалијом која ће се отворити у тренутку кад се лопта завртела у мрежи гостујућег тима… Навијачи Славије живе свој сан. Овакве утакмице вечно трају.

ЛИГА ЕВРОПЕ, ОСМИНА ФИНАЛА - РЕВАНШ МЕЧЕВИ:

Четвртак

Динамо Кијев - Челси 0:5 (0:3) - први меч 0:3
/Жиру 5 и 33 и 59, Алонсо 45, Одои 78/

Салцбург - Наполи 3:1 (1:1) - први меч 0:3
/Дабур 25, Гулбрандсен 65, Летигеб 90 - Милик 14/

Краснодар - Валенсија 1:1 (0:0) - први меч 1:2
/Сулејманов 85 - Гудеш 90/

Арсенал - Рен 3:0 (2:0) - први меч 1:3
/Обамејан 5,72, Мејтленд Најлс 15/

Интер – Ајнтрахт 0:1 (1:0) - први меч 0:0
/Јовић 6/

Виљареал - Зенит 2:1 (2:1)
/Морено 29, Бака 47 – Ивановић 91/

Бенфика - Динамо Загреб 3:0 (1:0, 0:0) - први меч 0:1
/Жонас 71,Феро 94, Грималдо 105 /

Славија Праг – Севиља 4:3 (2:2, 1:1)
/Нгаде-Нгаџјуи 14, Сучек 47пен, Ван Бурен 102, Траоре 119 – Бен Једер 44пен, Ел Хадади 54, Вазкез 98/

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар