Одлука: Укида се ванредно стање

Амерички Сенат, у коме су већина републиканаци, усвојио је вечерас резолуцију о укидању ванредног стања на граници САД и Мексика, које је предсједник САД Доналд Трамп прогласио у фебруару.

Свијет 14.03.2019 | 22:01
Одлука: Укида се ванредно стање
Пошто је прошлог мјесеца исту резолуцију усвојио и Представнички дом америчког Конгреса, гдје су демократе у већини, Трамп је најавио да ће искористити право вета да би је блокирао.

Сенат је већином од 59-41 гласао за укидање ванредног стања, док је 26. фебруара у Представничком дому исход гласања био 245-182.

АП констатује да амерички Конгрес вјероватно неће имати довољно гласова да се избори против предсједниковог вета јер, да би га нађачао, потребно је да у поновљеном гласању за укидање ванредног стања буду две трећине конгресмена у оба конгресна дома.

Ројтерс додаје да је ово први пут да је Конгрес користио своју моћ да би укинуо ванредно стање које је прогласио предсједник, од када је такав закон донит 1976. године.

Трамп је прогласио ванредно стање како би обезбедио 3,6 милијарди од укупно 5,7 милијарди долара колико је тражио за изградњу зида на америчкој јужној граници.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар