ЕЛ: Тим из Лондона би замијенио неки постојећи тим!

"Екипа из Лондона би заменила неког од постојећих учесника Евролиге!" Први човек Евролиге, Ђорди Бертомеу, говорио је о будућности Евролиге и потенцијалном проширењу тог такмичења на велика тржишта.

Кошарка 19.03.2019 | 22:20
ЕЛ: Тим из Лондона би замијенио неки постојећи тим!
Евролига ће од наредне сезоне имати два учесника више него претходних година јер су специјалну позивницу добили Бајерн из Минхена и француски АСВЕЛ. То је забринуло многе тимове због повећања броја утакмица у већ проблематично згуснустом распореду.

Бертомеу истиче да Евролига нигде не жури са експанзијом и додаје да ће, уколико у то такмичење "убаци" тим из Лондона, морати да избаци неки од постојећих.

"У наредних четири, пет година, можда и дуже, највероватније неће постојати шанса за повећањем броја тимова. Додајемо два тима јер је битно бити на француском и немачком тржишту, што ћемо урадити са Бајерном и АСВЕЛ-ом. Када кажемо да желимо тим из Лондона то значи да се тај тим не би прикључио досадашњим учесницима, већ би заузео место неког од постојећих", рекао је Бертомеу током боравка у Литванији због меча између Жалгириса и Бајерна.

Шпанац је навео разлог тога да Евролига не одступи од формата са 18 тимова.

"Мислим да ће 18 тимова бити формат у будућности. Не можемо да повећамо број мечева а да не створимо проблем домаћим првенствима. Такође, квалитет је битан, а квалитет и квантитет често не могу једно са другим", додао је Бертомеу.

Бертомеу је причао и о горућем проблему који представља "рат" ФИБА и Евролиге и навео да још није разговарао са новим генералним секретаром ФИБА Андреом Загклијем.

"ФИБА има проблем јер не можемо да им помогнемо. Ова лига неометано функционише већ 18 година, без сукоба са домаћим првенствима. ФИБА мора да да направи нову процену 'прозора' и тога да ли су они занимљиви и прикладни. Ако одлуче да не промене систем онда ми ту ништа не можемо и то морамо да поштујемо".

Он је истакао да је готово сигурно да ће Еврокуп добити два представника у Евролиги, у поређењу са тренутним једним, али да се то неће десити ове то јест следеће сезоне.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар