Аларм: Држава се убрзано празни

Оно што није уништио рат, уништиле су све досадашње структуре власти од економије до демографије – поруке су које се често могу чути у јавности од стране бројних стручњака, који тврде да ће у БиХ, ако се нешто хитно не промијени, на крају остати само стара и изнемогла лица.  

Република Српска 14.03.2019 | 19:41
Аларм: Држава се убрзано празни
Стручњаци често наводе да су досадашње структуре власти размишљале краткорочно. Тачније, били су фокусирани само на период који се односи на вријеме које проведу на одређеној функцији, а шта ће бити након тога или нису жељели да знају или су просто били неспособни да то схвате. Њихов немар довео је до тога да нам “здравство крвари”, бројна јавна предузећа због неквалитетног кадра и нагомилане администрације послују с губитком, плате стагнирају, а цијене расту, док бројни грађани ужурбано напуштају земљу.

– Држава нам се убрзано празни – драматична су упозорења аналитичара која се скоро свакодневно могу чути у јавности.

С друге стране, то много не забрињава политичаре, који одговарају да је миграција увијек било и да су људи и прије рата одлазили на Запад.

Пад броја становника

И док они не виде шуму од дрвета, Драшко Маринковић, редовни професор на катедри за друштвену географију и демографију Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци, недавно је упозорио да ће до 2050. године само у Републици Српској, ако се ништа не предузме, нестати више од 800.000 људи. Он је казао да су ово пројекције које су базиране само на виталној статистици, односно на смањењу броја рођених, а ако се узму у обзир и миграције, онда ћемо вјероватно и пуно раније доћи до популације од само 800.000 становника.

– Уз то, ми смо све старији, имамо све већи број корисника фонда ПИО, а младих је све мање. Прогнозе указују да се сваке године у просјеку смањи број становника за око 5.000 због негативног природног прираштаја и за још око 10.000 због исељавања. Поставља се најозбиљније питање ко ће у будућности одржавати постојећу инфраструктуру, ко ће пунити фондове, од чега ће се исплаћивати пензије и слично. Никако не смијемо постати друштво стараца, односно не смијемо више да игноришемо овај проблем јер тако можемо директно изазвати нашу националну трагедију. На уму нам стално треба бити да заједнице које се не могу демографски одржати не могу очувати ни свој простор, а ни свој идентитет – драматично је упозорење које је Маринковић изнио у јавности.

Примјер Њемачке

Иако политичке елите у своју одбрану често наводе да је рат уништио економију и да је потребно много времена да се она опорави, историчари подсјећају да је Њемачка у Другом свјетском рату била до темеља срушена, а да је већ до 1958. године, бар западни дио, учетверостручио индустријску производњу. До 70-их година Њемачка је постала водећа економска сила, а почетком 80-их постигли су пуну запосленост.

Двадесет и три године након рата економија БиХ је и даље при самом дну свјетске лествице. Иако се економски успјех Њемачке често приписује Маршаловом плану, односно америчкој финансијској помоћи за обнову Европе, историчари упозоравају да су помоћ тада добиле и остале европске земље, па свеједно нису могле пратити Њемачку.

Подсјећају и на то да је кроз БиХ од рата наовамо прошло на стотине милијарди евра помоћи што кроз разне међународне донације, тако и од дијаспоре, те да би ова земља данас била Швајцарска да су наше политичке елите биле фокусиране на развој и опоравак, а не на лично богаћење. Анализе показују да БиХ сваке године прими више стотина милиона евра међународне помоћи, како кроз новчану тако и кроз материјалну помоћ.

Рат још траје у БиХ

Историчар Зоран Пејашиновић каже да је Други свјетски рат по свему био далеко страшнији од оног који смо имали у БиХ, али да је 1945. тај рат завршен и кренуло се у економски опоравак, док ми и даље живимо као да рат још није завршен.

– И Нијемци и Јапанци, као коловође тог рата, признали су пораз, подвукли црту и окренули се мирнодопском животу и раду. То су вриједни народи који су засукали рукаве, окренули се животу и направили чудо у врло кратком времену, упркос страшним губицима и разарању. Десио се апсурд да смо ми као побједници, односно наши очеви и дједови, само десетак или 15 година након рата отишли у Њемачку да радимо као гастрабајтери. Те двије земље су нам добар примјер како се може када се хоће – каже Пејашиновић. 

Да су наше политичке елите након протеклог рата засукали рукаве и почели да се баве економијом, социјалним и свим другим питањима битним за свакодневни живот, Пејашиновић вјерује да бисмо данас били богата земља. Међутим, како истиче он, и политичке елите би тада биле другачије од оних које смо гледали свих протеклих година јер не би могли добијати изборе на затрашивањима народа већ на преданом реду и раду.

Одлазе сви редом

Пејашиновић истиче да политичке елите гријеше када садашње миграције поистовјећују са онима које су се дешавале у претходном периоду.

– Мала смо земља и оволике миграције остављају погубне посљедице. Тешко да смо тога уопште свјесни. Тачно је да је миграција увијек било, од оних ратних, поратних до политичких, али оваквог девастирања читавих регија није било. Оно што је феномен јесте што нам данас одлазе све генерације, али и што одлазе образовани и ситуирани људи – каже Пејашиновић.

Он истиче да је ранијих деценија, па и вијекова, наталитет био висок, па је могао да амортизује те миграције.

– Данас имамо двоструко сјечиво – екстремно низак наталитет, који је најнижи у Европи, а с друге стране механички одлив становништва и то најчешће биолошки репродуктивног. То двоје када се споји то је како наркоман који постане алкохоличар – додаје Пејашиновић.

Он истиче да се у БиХ рат још није завршио, бар ако је судити по дневницима које свако вече можемо гледати на телевизијама.

– Када погледате дневник било које телевизије и уопште стање духа у БиХ, рат још није завршен. Главне теме су и даље ратне, поратне, у вези с ратом, ратним злочинима, суђењима… Било би добро за неке озбиљне психологе и социологе да се позабаве тиме као феноменом – упозорава Пејашиновић.

(Српскаинфо)

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

XYЗ

14.03.2019 18:45

Држава се интензивно празни задњих 20 година, само што никада није било лакше доћи до радне дозволе него што је то данас !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Германy

14.03.2019 19:26

Како се неце бјезати,Додик и снсд ,према омладини,понадали се,као Хитлер према јеврјима,убијају, студенте,друге хапсе,протјерују, Станивуковица,итд,морас на силу у снсд, примјер Давида,где се знају убице,камере снимиле,и мора га из земље вадити и у тудју земљу носити,Додику је као свадба, проклет био,ста ради од омладине

Name

Додик

14.03.2019 19:28

Додик и Пепељуга су рекли нека иду.Да им вјерујемо.

Name

Министар

14.03.2019 20:23

Ко задњи изадје нек угаси свјетло.

Name

Функције трофеји

14.03.2019 20:32

Док други "беру" функције ко трофеје, ко овај лик на линку хттп://www.политика.рс/сцц/цланак/424872/Додик-именовао-Кустурицу-за-саветника-у-Председниству-БиХ

Name

XYЗ

14.03.2019 20:44

Моје колеге и велики дио родбине су отишли највећим дијелом у периоду 2000-2005, није то тада имало везе са политиком. Плате на западу су тада биле и 10x веће него овдје а било је много теже отићи него данас. Данас су тамо плате веће 3-4x, а ко било шта зна да ради може врло лако да дође до радне дозволе. Политика јесте главни кривац али само ако се узме у обзир цијела политичка гарнитура у периоду послије рата.

Name

рајко

14.03.2019 20:55

Остат ће овдје само приватна диплома запослена у јавним установама.Партијско запошљавање омогућава опстанак приватних факултета,здрава омладина је огорчена која студира,радник са малом платом је огорчен итд.Остат ће само имбецили.

Name

СНСД+ДНС+Баја Патак

14.03.2019 18:49

Папак-грозница хара БиХ. Минули нерад је створио одлицне услове за развој папак-бактерије, врсте која је мултирезистентна на разум, знање и уцење. Страсно проклетство незнања и неукости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

2050 године казес 800 000

15.03.2019 12:05

Тренутно у РС нема висе од 900 000 становника. бијела куга хара вец 20 година, и све је веца. Бијег и одлазак је масован и задњих година поприма облике егзодуса. 91 године нас срба је било 1.4 милиона, сад логицки закљуците колико це нас бити за наредних 30 година. Овај професор струцњак прица бајке, несто као Стево Пасалиц цувени "демографа".

Name

Ипак се не празни!

14.03.2019 19:00

У БиХ се ове године очекује долазак више од 60.000 миграната..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луу

14.03.2019 19:36

Да има имало памети, па људе запослити и оставити да зиве!

Name

Мигрант

14.03.2019 19:39

Да, али ни њима не пада на памет да остану овдје.

Name

Има наде

14.03.2019 20:27

Треба замолити те мигранте да остану,ако је могуце. Да ли би они ово трпили, остаје да видимо из ЕУ.

Name

ре Ипак се не празни

14.03.2019 23:23

Нису мигранти за развој. Другачији је то менталитет људи. Друга ствар ко ће их овдје обучавати да раде. Па наше газде балвани неће да обучавају домаће раднике

Name

ПетарСтранковиц

14.03.2019 19:03

У дрзави где ни мртав нема мира, зашто би жив остајао???? Убили сте дијете, малтретирате му родитеље, родбину, пријатеље, све људе који их подрзавају у правди за свог монструозно убијеног сина Давида! Он није једини кога сте тако убили . Покушавали сте више пута и друге да убијете на исти начин али вам није успјело. Коме сте све пријетили ако иста зуцне да ћете му убијати децу, жену, мужа, породицу ... стићи ће вас казна кад тад, за вријеме и послије ваше владавине, ваше политике!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

14.03.2019 19:09

Рудоњи рат никада није ни био, док су наси борци ратовали Рудоња сверцовао цигарете, сада цак и Предсједавајуци Предсједниства БиХ, те и даље узима колико хоце насих новаца. Неком рат, а некоме брат, неком мир а неком збир. Наса омладина сто одлази њега није брига, његов Игор је ситуиран из будзета РС са три милиона км да се дијете не дрогира, а Горица отвара најлуксузније хотеле и ресторане да имају гдје сектаси руцати, док наса омалдина се потуца по бијелом свијету. Тако нам и треба, нема горе багре, банде и лопова од нас Срба, цацу би продали за свој лицни интерес, а није нас брига за комсије и отале људе. Теско нама са нама, јер нама и не требају други непријатељи поред нас самих. ТУГА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре судија

14.03.2019 21:00

Све је истина што си написао. Како ће народ да промијни нешто? На изборима. Зар не видиш да возило превози 20 врећа, а онда се у пратњи наше полиције заустави, замијени се 10 врећа и ето ти побједе 50% + нешто на изборима. Додик је прије избора изјавио да ће побиједити тако увјерено као и Вучић. Овај рецепт је од Вучића и он зна да ће побиједити.

Name

Надзор заказао

14.03.2019 21:38

Данас је на Скупштини РС, један посланик рекао да се већински десило, да на изборима има више гласача од регистрованог становништва? Поставуо је логично питање, гдје су дјеца- мала, па из вртића, основних школа, средњих школа??? Ето надмоћи у гласовима, страшно...

Name

Ррррр

14.03.2019 19:13

Остају ресурси, а њих то и интересује. Многи од њих су себи израдили виле, купили станове у иностранству. Сада раде да отму кроз закамуфлиране фондације опљачкају што је остало. Немамо државе, нити озбиљног тјела које о, том брине и води рачуна. И кад би се сутра формирало какво тјело опет би у њему били исти људи, који су довели до овога, који сједе на десет столица. Читам како је одобрено 16 милиона као подстицај запошљавању и опет ће се то спискати финансијерима избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијаска посла

14.03.2019 22:08

Мафија це те ресурсе приватизовати преко "њихових" инвеститора, са сигурне дестинације дугороцно узивати, а овдје ста буде.

Name

Миро

15.03.2019 06:03

какве везе има гласање.... ЈА ДАО СВОЈ ГЛАС ЦАВИЦУ јер је цитаву своју кампању засновао на хапсењу Милорада Додика... обрацуна са криминалом ...да це он као ВРЛИ економиста озивјети ово мало привреде...А ОНО ... ОТРЦА У ПРКНО тог истог Милорада Додика против кога је цитаво вријеме говирио да га требамо смијенути.... и сад гдје је закон за да се заститимо од преваре Цавица.... он нас је слагао ... изманипулисао .. да ли моземо покренути кривицну пријаву против њега .... јер нас је цовјек ПРЕВАРИО...за обицног цовјека кад изврси превару одмах иде хапсење..И СТА САД... ЦАВИЦ ДОБИО ВИРЕЦИ ИЗ ПРКНА МИЛОРАДА ДОДИКА В.Д. ДИРЕКТОР ЕЛЕКТРОКРАЈИНЕ.... И ЈОС НЕМА СУКОБА ИНТЕРЕСА ЈЕР ЈЕ В.Д. ЉУДИ ЈЕСТИ ЛИ ВИ НОРМАЛНИ.... извини те ЉУДИ СУ НОРМАЛНИ ... ОВЕ ПОЛИТИЦКЕ БУДАЛЕТИНЕ СУ ИЗВОР ОДЛАСКА ЉУДИ СА ОВИХ ПРОСТОРА .... донијети закон по хотном поступку... КО ГОД ОДЕ И НАПУСТИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ДА СЕ СВА ЊЕГОВА ИМОВИНА ПРЕПИСЕ МИЛОРАДУ И СВИМ ПОЛИТИЦАРИМА...ОСИМ ДУГОВА ЗА НЕПЛАЦЕН ПОРЕЗ НА НЕКРЕТНИНУ...

Name

Б.ЛУКА

14.03.2019 19:14

Данас је дно дефинитивно дотакнуто,апел становништву да се што пре исељава и да из иностранства задајемо страшне ударце политичким "елитама" јер ћемо се финансијски ојачати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.03.2019 19:14

Само азил и то децидно навести шта се овдје одвија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

14.03.2019 19:21

Стотине и стотине захтјева за неплацено одсуство и споразумни прекид радног односа је у назови дрзавним фирмама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

14.03.2019 19:22

Они и треба да остану да и даље гласају за владајуцу структуру.Сто остане младих,то це бити олос који це се кретати по кафанама и кладионицама!Тако це владавина бити продузена,али млади кадар ускрацен.Драги пензионери,постоји могусноста да се и вама уведе рад до 75-те.Да би гузоње могли да си плате исплацују и млате са народним новцем како њима одговара.Једино за ста се боре је то и столица у којо сједе.Само сто ниста не врацају,него само зјевају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фебо

14.03.2019 19:22

Да Њемачка не треба иргета , нико не би могао ни прићи њој ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.03.2019 20:04

Побједник дана - најглупљи коментар!

Name

ре

14.03.2019 20:15

Разлика између иргета у БиХ и оног у иностранству је у томе што иргет у иностранству може да има солидан живот, а потом и сигурност да ће добити пензију, а у БиХ нема ништа, па ни наду.

Name

Цињенице

14.03.2019 20:32

То све су тразили и овдје, не неко богатство него нормалан зивот, сигурност, као сто имају тамо.Овдје то нема и неце ни бити за велику вецину.

Name

Роки

14.03.2019 19:24

Ево,касно сад прицати,прилика је била октобар,многи који су узели 50 км за глас ,сада нека се запитају сто нема услуга у болницама,сто нема ко да лијево,јел сте и ви одговорни са својих узетих 50 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

6

14.03.2019 20:11

Која ДРЗАВА који к....ја невидим овде нику ДРЗАВУ...Видим само једну велику ЗАБОКРЕЧИНУ И РИСЛИТИ ШОУ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

софка

14.03.2019 20:14

само бјежати, они који су ратовали то је њихов проблем, није мој, не занима ме, рат се могао избјећи, сви који кажу није, лажу, како нема рата на Косову. Одлазак нема алтернативу, они који су ратовали нека беру гљиве и липу по планинама и нека преживљавају, живот је један и немам времена да га протрачим у глупостима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

14.03.2019 21:44

И јабуке код Игора.

Name

Хе Хе

14.03.2019 20:18

Остаце цланови само једне странке. Пара неце бити, они су патриоте, радит це дзаба, ха ха....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

14.03.2019 20:20

Зивим за дан кад неце бити новца за плате будзетским ухљебима! Нама осталима је зивот стао прије 15-ак година и ми од тада сигурно клизимо у пропаст да би 100-њак хиљада будзетлија, привилегованих приватника и запослених у друсрвеном сектору уз кредите имало привид нормалног зивота! Спаса нам нема, ал нека и они са својим породицама "узивају" у резултатима свог рада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.03.2019 21:59

У пролазу јуче чујем како једна жена говори другој да њено дијете треба ићи у позориште и док му још да за за сок оде 10 КМ, а она не може остати без пара. Толико о стандарду обичног човјека.

Name

Инфлација

15.03.2019 08:28

Да одwтw на скијање на Јахорину један дан, ако сте мјестанин треба вам 70 км, за карту, гориво,цај, паркинг.

Name

Ми

14.03.2019 20:26

смо своје завршили када смо на првим демократским изборима на власт довели криминалце, коцкаре и алкохоличаре у тзв. националним странкама. Све што се сада догађа је посљедица те кобне грешке учињене из незнања и глупости народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУКА

14.03.2019 20:27

НАШЕ ПОЛИТИЧАРЕ УОПШТЕ НЕЗАНИМА ТА ТЕМА,ОНИ САМО ГРАБЕ ДА СЕ ШТО ВИШЕ ОБОГАТЕ И ДА ОНИ ИМАЈУ,А ШТО НАРОД НАПУШТА ЗЕМЉУ НАЈ МАМЈЕ ИМ ЈЕ БИТНО. СВАКИ ДАН ИЗБАЦУЈУ НЕКЕ НАВОДНО АФЕРЕ ДА БИ СА ЊИМА ЗАБАВИЛИ НАРОД И СКРЕНУЛИ ПАЖЊУ СА ОНИХ НАЈ БИТНИЈИХ СТВАРИ И ПРОБЛЕМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

14.03.2019 20:36

Само населите мигранте с блиског истока, јер људи који зиве у овој дрзави це отици, без обзира на све! Нико није глуп да вјерује васим алармима! А да је било нормалног политицара медју свима вама, драги политицари -аларм вам не би ни требао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално стање

14.03.2019 20:45

Бурле, ко је убио Давид-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ја

14.03.2019 20:50

Нека само иду, направићемо нову генерацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.03.2019 22:01

Коико знам ђедови и бабе нити праве, нити рађају дјецу.

Name

Пиндјур

14.03.2019 22:55

По могуцности црвену и глупу.

Name

Q

14.03.2019 20:51

Пејашиновицу, добро си се ти окористио о ову власт док су ти књиге продавали, а сад ти не ваља па је критикујес. Све до момента док поново не остварис своје циљеве. Схвати цовеце да ти ниси историцар него преписивац кога је ова власт искористила и сутнула као и многе друге. Опет цес да стојис испред разних институција сатима само да би неком политицару рекао добар дан. Ти си бре струцњак за све али Талмуд це ти доци главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.03.2019 05:21

Само у болесном друству, препуном девијација на сваком кораку особе попут гдина Пејасиновица могу "добацити" тако високо. Реално, његов домет је да буде просјецан/исподпросјецан средњосколски професор у некој трогодисњој средњој сколи а ово друство које он спомиње му омогуци да буде увазени цлан заједнице и "интелектуалац" Јбг професоре, све је лосе и на снази је негативна селекција кадрова у свим сегментима друства једино у васем слуцају политика донијела исправну одлуку? Како ни у једном нотмалном друству Драган Лукац не би био министар, гдја Цвијановиц предсједница тако ни ви неби могли бити сто јесте... Ето, због тога народ бјези, а код психолога је мјесто вама и вама слицним!

Name

Драшко

14.03.2019 20:56

Не празни се само БиХ, празни се Хрватска, Србија, Косово, па чак и Словенија. Савремени свијет 21. вијека подразумијева номадски начин живота. Иде се за послом, не пуштају се коријени, не цијени се земља и кућа коју ти је отац оставио, нису битни ни гробови предака. Уз номадски начин живота иде уз нестабилне личности дрога, алкохол, педофилство, хомосексуалност ... У бившој Југи смо били као у тору, нисмо видјели даље од граница СФРЈ, а данас уз моћ Интернета и дијете у основној школи формира своје мишљење и ставо својој будућности. Што се тиче власти, њима је свеједно да ли ће Српска имати милион или пола милиона становника. Сви балкански владари личе на Милу Ђукановића. Диктатори, превејани лисци, манипулатори, гладни и не могу се намирити. Погледајте Вучића, Додика, Изетбеговића, Човића,.... сви су исти. Узми проценат и гурај даље. Обезбиједи и прапра... унуче а други нека цркну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драшко

14.03.2019 22:03

О каквом тору ти причаш? Ако си игдје могао путовати онда си бар тад могао путовати без проблема.

Name

Ре

15.03.2019 05:27

Празни се Хрватска, то је цињеница, али исто тако је цињеница да хиљаде људи из БиХ иду радити у ХР док у БиХ ни мигранти не зеле остати.... Услови у коиима зивимо и радимо су директан резулат рада политицара које бирамо

Name

Земља апсурда

14.03.2019 21:34

Одлазе спашавају главу од погани у власти и они који су им дали глас и они који то нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

14.03.2019 21:37

Многи још јуриша ју против Турака у косовском боју. Да бар једном побједе, а не само да гуслају о недосањаних побједама и цојству и јунаштво. Живи се ОД РАДА А НЕ ОД ЕПСКИХ ЈУНАЦКИХ ПЕСАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ц

14.03.2019 22:21

Просла су то времена. Овдје се зиви од нерада, криминала и корупције и недостатка доказа,а не од рада. Рад и знање су обесмисљени.

Name

ре

14.03.2019 22:55

БРАВО

Name

НН

14.03.2019 21:44

У Босни зиве људи који су данас испратили Давида мртвог из земље, цуте и цувају своје плате од 500 КМ, цуте И гледају, казу тако је најбоље. Тако и васпитавају своје дебиле којима су купили дипломе на приватним факултетима, а пре свега им објаснили да је најбоље да ћуте ако хоће да имају неста, јер веома добро знају да својим радом, трудом и знањем не могу постићи ништа, јер сами и представљају главну болест друства, то врло добро знају па да би се оправдали пред самим собом понекад узму заставу, или неко друго национално обиљежје да се играју Срба. Парола Под заставом српске све говори. Правда за Давида и све зртве резима у РС-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За НН

15.03.2019 11:34

Ајд' не лупај! Плата 500 км, а диплома купљена на приватном! Једна г.на приватном коста у износу њихове годисње плате! Иди измјери ИQ и не јављај се висе!

Name

Зана

14.03.2019 21:49

СНСД се труди да уништи РС путем који чине два смјера,задуживање и иселавање,али воде до истог циља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

14.03.2019 22:00

То им је домаћи задатак, мора се урадити, тек онда слиједи награда...

Name

Пиндјур

14.03.2019 23:03

Да им није насих вриједних опозиционара, који изгоресе у борби за (сопствено) боље сутра, сипак би они могли тако лако спроводити своје планове.

Name

посавски гониц

15.03.2019 07:08

ко це врацати ове силне кредите сто је СНСД узео.људи це тек тада бјезати засто моје дијете да враца кредите за хеликоптере и најскупље аутопутеве на свијету и за намјестене тендере Проинтера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

15.03.2019 07:14

Не интересује то нити додика нити цовица а посебно бакира он то вец стално на подмукли нацин попуњаје Са НЕПИСМЕНИМ турцима арапи а И осталим кад иселе народ онце они дасе спакују И лет једни у русију други аустрија И тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеља

15.03.2019 09:37

Да се испразни до краја..да је населе Арапи..да узивају у природи..Додик и остале богате породице не маре за то ..ко оде и засто..да је да додју Арапи да им продамо куцу њиве стан викендицу..ко ста има и да сви заувјек постану неке нормалне дрзаве становници..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машта

15.03.2019 11:36

Додик и остале богате поридице????Богатство је само у глави, а не на глави!