Прича: Руиниерен...!

Прво репрезентација, сад и Бундеслига. . .

Фудбал 16.03.2019 | 23:55
Прича: Руиниерен...!
Енглези су целу деценију чекали четири тима у четвртфиналу и питали се како је могуће да им уз све те силне  тимови попут Реала, Барселоне и Бајерна вечито деле лекције. У последњих месец дана ситуација се обрнула наопачке, мада је оно што смо видели у мечевима осмине финала Лиге шампиона само последица трендова који трају много дуже. Немци немају дилему: после златних година крунисаним Бајерновим успоном на европски трон 2013. и титулом светског првана за Маншафт на Мундијалу 2014, дошли су црни дани. Први пут после 13 година Немци немају ниједног представника у четвртфиналу Лиге шампиона.

“Оно што смо сазнали у осмини финала Лиге шампиона је да је немачки фудбал направио корак уназад и да му више није место међу највећим тимовима најзначајнијих европских такмичења. Са осмомесечним закашњењем видели смо оно што је постало очигледно још на Мундијалу 2018: заостајемо“, пише Шпигл, док је сензационализму склонији Билд још оштрији.

“Немачки фудбал је на међународном нивоу друга лига“.

Заједничко за све листове је да траже некакву реакцију, чак и радикалне реформе. Просто, Немци не толеришу неуспех, бар не кад је фудбал у питању. Оно што им је посебно засметало у Бајерновом поразу од Ливерпула није ни сам резултат, колико немоћ највећег немачког клуба да нешто уради.

“Без плана, без храбрости“, децидиран је Кикер додајући да је Ливерпул у овом двомечу показао да је квалитетнији састав од Бавараца и да је заслужено у осам најбољих на Старом континенту.

“Енглески тим је био бржи, агресивнији, бољи са лоптом. Овакав резултат на крају делује као логична последица“.

Највеће критике је наравно морао да на себе прими тренер Нико Ковач. Кикер се пита да ли је и сам шеф струке минхенског клуба поверовао да ће променити ток утакмице када је у финишу меча у игру увеоРената Санчеса? Није му помогао ни извршни директор клуба Карл-Хајнц Румениге када је после меча рекао да би било сјајно видети Јиргена Клопа на Бајерновој клупи.

Није наравно само до Ковача. И играчи су заказали. Они који не би смели. Мануела Нојера развлаче на све стране због тога што је дозволио Садију Манеу да га код првог гола окрене као на рингишпилу. Оцену пет, а код Немаца нема горе, у локалном Абендцајтунгу добили су поред Нојера и Рафиња, Франк Рибери и Роберт Левандовски, који је пао на “ултимативном тесту“ против Вирџила ван Дајка. Његове отровне стрелице ка Клопу нико му није признао као оправдање. Похвале само на рачун Хавија Мартинеза, који је “као изгладнели предатор по целом терену јурио свој плен – лопту“.

Билд је нешто другачији видео утакмицу, али нису то велике разлике. Петицама су таргетирани и Хамес Родригез(невероватно велик број нетачних пасова за тако племенитог техничара), Рибери (потпуно безопасан у противничком шеснаестерцу) и Левандовски (само се рвао са Матипом, већ седму нокаут утакмицу Лиге шампиона без гола), Мартинез је добио тек четворку, најбоље су прошли Тијаго Алкантара и Серж Гнабри (ако се нешто опасно дешавало онда је то било због њега) са тројком.

Није добро, али још горе је то што је тек Борусија добила по тамбури у двомечу са Тотенхемом, што је Манчестер Сити понижавао Шалке у оних 0:7, што се Хофенхајм није ни пласирао у нокаут фазу, што је Лајпциг испао у групи Лиге Европе, што је Бајер испао у шеснастини финала од Краснодара...

“Испали смо и из Лиге А у Лиги нација“, подсећа Михаел Балак.

“Ово не може лепо да се каже“, додаје.

Немци ће се наћи у ситуацији у којој су последњи пут били у сезони 2003/2004. Тада смо последњи пут гледали четвртфинала два европска такмичења без бундеслигаша. Посебно болно за Немце је то што су поклекли баш пред Енглезима. А то што је тренутно највреднији играч Бундеслиге баш Енглез Џејдон Санчо (процењен на 80.000.000 евра) само је додатна шака соли на отворену рану.

Једина повољна околност је што је синоћ и Лион испао, па Немци још неку годину не морају да брину да ће им Французи отети четврто место на Уефиној ранг листи, јер би пад на позицију број пет значио само два тима директно у групној фази Лиге шампиона и један у квалификацијама. Тај сценарио је ипак још далеко.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар