Бјелица и Богдановић о Мундобаскету...

Време је да будемо најбољи! Кошаркаши Сакрамента, Немања Бјелица и Богдан Богдановић, верују да је дошло време да Србија заврши испред САД.  Бјелица: Једва чекам! Богдан: Супер је сребро, али. . .  "Једва чекам да будем оно што јесам, а то могу само у репрезентацији", рекао је Бјелица. "Ово све до сада је било успешно, све је то супер, али не треба се задовољавати сребром", надовезао се Богдановић.

Кошарка 18.03.2019 | 23:10
Бјелица и Богдановић о Мундобаскету...
Немања Бјелица и Богдан Богдановић не размишљају још о Светском првенству, али већ сада знају да ће бити у Кини у опреми репрезентације Србије.

Наши Кингси не само да су потврдили током интервјуа за "Глас Америке" да ће наступити на Мундобаскету и бранити сребро освојено у Шпанији пре пет година, већ и да једва чекају да се окупе на припремама селектора Александра Ђорђевића.

Бјелица је чак, у паузама шутерског тренинга у Вашингтону, отишао корак даље и рекао да, цитирамо, "само у репрезентацији може да буде оно што јесте".

"Могу са поносом да кажем да, сада како ствари стоје, после Америке имамо најбољу репрезентацију. Коначно је дошло наше време", рекао је 30-годишњи Београђанин, којег су повреде спречиле да освоји више од сребра са Еуробаскета 2009 и Мундобаскета 2014.

"Треба и доста ствари да се поклопи да би се направио успех, да не улазимо сада дубље, није ни време, ни место за ово. Драго ми је што ћу поново бити део репрезентације и што коначно уживам у кошарци", рекао је и додао:

"Знаш оно, 'само да будем здрав'. Наравно, ту сам, играћу за репрезентацију и једва чекам да будем мало оно што јесам. То могу да будем само у репрезентацији".

Аутору Браци Ђорђевићу појаснио је на шта је мислио у претходној реченици...

"Знаш како, да би опстао у НБА лиги ово мораш да схватиш као посао. Репрезентација не може да се пореди са НБА и једва чекам, као и он вероватно (погледао је према Богдановићу, прим. аут), али и остали који су део репрезентације".

Колико је Бјелица био конкретан када је говорио о томе шта момцима значе наступи у дресу Србије, Богдановић је био прилично конкретан када је говорио шта значи освојити злато у дресу Србије.

Он се сложио да је серија од три велика финала и једног полуфинала под вођством селектора Ђорђевића остварена мукотрпним радом, да је вратила Србију у круг фаворита за освајање медаља, али да није довољна и да не би смела да буде довољна у будућности.

"То смо некако изградили нашим играма претходних година, надам се да ћемо остати на том нивоу и, ако будемо у могућности, направити и тај шампионски резултат. Резултат за памћење", рекао је Богдановић.

"Ово све до сада је било успешно, све је то супер, али не треба се задовољавати сребром".

Овај 26-годишњи шутер из Београда каже да је још рано говорити о Мундобаскету, али није остављао дилему око тога да ли ће наступити или не.

"Видећемо, далеко је то из ове перспективе, потребно је да се заврши прво сезона, потом и припреме. Тренутно ми 'глава још није тамо', искрено", рекао је Богдановић, који је пре годину и по дана на Еуробаскету 2017 предводио повредама драстично ослабљени тим до финала и на том путу бележио просечно 20,4 поена, 3,4 скока и 5 асистенција.

Представљајући већинским и мањинским власницима визију "нових Сакраменто Кингса", Владе Дивац рачунао је и са нашим људима, свестан колико је њему значило присуство Пеђе Стојаковића током заједничких дана у престоници Калифорније.

И, не само да је ангажовао Стојаковића као помоћника, већ је као генерални менаџер франшизе са најдужим низом сезона без пласмана у плеј-оф понудио уговоре двојици српских асова, Богдановићу и Бјелици. 

Немања Бјелица у НБА
/сезона - стартер/утакмица - минути - поени - скокови - асистенције/

2015/16 - 00/60 - 17,9 - 5,1 - 3,5 - 1,4
2016/17 - 01/65 - 18,3 - 6,2 - 3,8 - 1,2
2017/18 - 21/67 - 20,5 - 6,8 - 4,1 - 1,3
2018/19 - 55/62 - 23,4 - 9,7 - 5,8 - 2,0

Богдан и Немања, као две "опкладе" српских ветерана на важним позицијама у организацији Кингса, већ су оправдали указано поверење и показали у којој мери значе тренеру Дејву Јергеру и групи младих америчких кошаркаша.

Кингси до краја лигашког дела сезоне дочекују Чикаго Булсе, Бруклин Нетсе, Далас Мевериксе, Финикс Сансе, Хјустон Рокетсе, Кливленд Кавалирсе и Њу Орлеанс Пеликансе, од којих само Рокетси и Нетси имају бољи скор, па би добрим резултатима код куће и понеким "брејком" на страни, попут гостовања Даласу, Њу Орлеансу, па и Лос Анђелес Лејкерсима, можда могли да појачају притисак на Л. А. Клиперсе.

"Много је лакше са нашим људима. Владе и Пеђа су препознали шта могу да донесем екипи, брзо сам се уклопио, стварно уживам овде. Коначно", рекао је Бјелица, којем је као МВП кошаркашу Евролиге пуне три сезоне била намењена улога резервисте у тиму Минесоте Тимбервулвс, са којим се растао прошлог лета и нашао надомак потписа са Филаделфијом.

Ипак, један позив из Сакрамента био је довољан да се Бјелица предомисли и врати на Запад.

"Нема више оне нервозе, ни стреса око тога зашто не играм или да ли би требало да играм више са лоптом. Једноставно, могу да кажем да сам први пут срећан у НБА и да уживам. Драго ми је да сам део овог новог Сакрамента", рекао је и додао да би волео да заврши каријеру у љубичастом дресу.

"Овај тим има светлу будућност са свим талентима који су ту, волео бих и да завршим овде. Коначно сам нашао екипу, људе и организацију која ми верује, добро се осећам овде, имамо сјајну групу младих играча и за две-три године овај тим ће бити 'проблем' на Западу".

Богдан Богдановић у НБА
/сезона - стартер/утакмица - минути - поени - скокови - асистенције/

2017/18 - 52/78 - 27,9 - 11,8 - 2,9 - 3,3
2018/19 - 17/54 - 28,5 - 14,6 - 3,7 - 4,0

Кингси су Богдановићу прво НБА искуство, па за разлику од Бјелице није осетио шта значи бити "статиста" у петорци са два-три немилосрдна "потрошача лопти", међутим колико му је на 16 утакмица до краја друге сезоне и даље тешко да прихвати реалност, говоре и следеће речи...

"Добра сезона, иако из неке спортске перспективе не можемо да будемо скроз задовољни, јер смо наравно егоманијаци, желимо увек више и такмичари смо сви, тако да нисмо баш презадовољни, али... Када се заврши сезона, погледаћемо резултат и упоредити га са претходном. Мислим да смо већ направили мали 'јумп' и показали да ова екипа има будућност", рекао је Богдановић, који се у дресовима Партизана и Фенербахчеа борио само и искључиво за трофеје.

"Сада треба размислити како да направимо још већи скок", напоменуо је један од најбољих шутера европске кошарке, који је "закаснио" у другу НБА сезону пуних десет утакмица због повреде и операције менискуса задобијене баш на септембарским утакмицама у квалификацијама за Светско првенство.

"Нисам на најбољем шутерском нивоу, али доста је и до промена у екипи. Повреде су ме омеле у почетку, а поред измена у ротацији увек сам некако гледао како да победимо, нисам се бавио својом статистиком", рекао је Богдановић на крају интервјуа за "Глас Америке" и додао:

"Задовољан сам, може увек боље".

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар